Διαβεβαιώσεις για τη σταθερότητα της κυβέρνησης έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Επιχείρησε να βάλει τέλος τόσο στα σενάρια οικουμενικής κυβέρνησης, όσο και αριστερής παρένθεσης, τα οποία απέδωσε «στα κέντρα διαπλοκής», αλλά και στην αντιπολίτευση. 

Ads

«Τα σκυλιά ουρλιάζουν αλλά το καραβάνι προχωρά». Την αραβική αυτή παροιμία χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του. «Η κυβέρνηση προχωρά διαψεύδοντας όλα τα σενάρια: αριστερής παρένθεσης ή οικουμενικής κυβέρνησης» τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στους βουλευτές του.

Ούτε αριστερή παρένθεση, ούτε οικουμενική

«Αν υπάρχει στο πολιτικό σύστημα κρίση αστάθειας, δεν βρίσκεται μέσα σε αυτή την αίθουσα, βρίσκεται σε αυτούς που θα ακολουθήσουν» είπε, αναφερόμενος στη συνεδρίαση της ΝΔ, η οποία θα πραγματοποιηθεί αργότερα. 

Ads

«Ας ξεχάσουν τα σενάρια της παρένθεσης και της οικουμενικής κυβέρνησης. Όχι μόνο θα αντέξουμε, αλλά και θα πετύχουμε τους στόχους μας και ο λαός θα κρίνει το έργο μας, όπως το Σύνταγμα προβλέπει, στο τέλος της θητείας μας» υπογράμμισε.

Κατώτερη των περιστάσεων η αντιπολίτευση

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την αξιωματική αντιπολίτευση κατώτερη των περιστάσεων, «που δεν μπορεί να κάνει εκλογές», ενώ χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ «δεκανίκι της δεξιάς», τη στιγμή που σε ευρωπαϊκό επίπεδο η σοσιαλδημοκρατία συναινεί. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου οι σοσιαλιστές συνεργάζονται με την Αριστερά και το ΚΚ Πορτογαλίας. 

Ο πρωθυπουργός επέκρινε την αντιπολίτευση και αναφορικά με το ζήτημα του ασφαλιστικού. Πιο συγκεκριμένα, κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με αφορμή το ζήτημα του ασφαλιστικού κατηγορώντας τους ότι βάζουν το μικροπολιτικό τους συμφέρον πάνω από τα δικαιώματα των συνταξιούχων. Πρόσθεσε ότι δεν έχουν προτάσεις, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει τις συντάξεις χωρίς περαιτέρω επώδυνες περικοπές. 

Βρυχάται και ξεψυχά το μιντιακό σύστημα 

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι όσο πιο κοντά φτάνει η κυβέρνηση στο στόχο της και όσο πλησιάζει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους «τόσο θα κλονίζονται τα κέντρα της διαπλοκής, που ήταν η πραγματική πηγή εξουσίας στον τόπο». 

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στον νέο νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες μιλώντας για «ένα μιντιακό σύστημα που ξεψυχά και βρυχάται. Ξεψυχά γιατί ψηφίστηκε ο νόμος που βάζει τάξη στα ΜΜΕ και βρυχάται γιατί η Δικαιοσύνη άρχισε ελέγχους για τα δάνειά τους». «Αυτά που ήξεραν ας τα ξεχάσουν. Δεν υπάρχει περίπτωση να παρέμβουμε στο έργο της Δικαιοσύνης για να προστατεύσουμε κανέναν», διεμήνυσε. 

Στο σημείο αυτό κάλεσε την αντιπολίτευση να συναινέσει επιτέλους για τον ορισμό των μελών του νέου ΕΣΡ, ώστε να γίνουν οι διαγωνισμοί για τις άδειες. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα περιμένει αλλά δεν θα αφήσει το θέμα στις καλένδες. «Αν δεν προχωρήσει άμεσα ο ορισμός των μελών του ΕΣΡ δεν πρόκειται να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Θα αναλάβουμε τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβουμε», διεμήνυσε.

Για την κυβερνητική πολιτική

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε του έργου της κυβέρνησης και αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλες τις ρυθμίσεις που ήρθαν στη Βουλή. 

Για την ρύθμιση για την πρώτη κατοικία ανέφερε ότι προστατεύει πραγματικά όσους δεν μπορούν να πληρώσουν και παύει να καλύπτει «τους στρατηγικούς κακοπληρωτές». Σημείωσε ότι η κυβέρνηση ανέτρεψε τις απαιτήσεις των δανειστών αλλά και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών. 

Για τη ρύθμιση των 100 δόσεων σημείωσε ότι διατηρείται, παρά τις Κασσάνδρες και τόνισε ότι το μέτρο βοήθησε στην αύξηση των εσόδων πάνω από 1,2 δισ. ευρώ. Για το ζήτημα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση υποστήριξε ότι η έκβαση ήταν θετική, καθώς δεν θα επιβαρυνθεί η μεσαία οικογένεια όσον αφορά τα φροντιστήρια. «Βρήκαμε ισοδύναμα και αυτό πρέπει να πιστωθεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης» πρόσθεσε. 

Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σημείωσε ότι ήταν επιτυχής με μεγάλη συμμετοχή των ιδιωτών, εξασφάλιση του δικαιώματος ψήφου του Δημοσίου με τις μετοχές, αλλά και με μικρότερη συμμετοχή του δημοσίου που θα πληρώσει μόνο 5,7 δισ. ευρώ από τα 25 δισ. ευρώ.

Για τον προϋπολογισμό

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι τα τελευταία οικονομικά στοιχεία διαψεύδουν τα περί ύφεσης 2,5% το 2015, με τις νέες προβλέψεις να μιλούν για ύφεση 0% με μικρή αύξηση της κατανάλωσης. Τόνισε δε, ότι τα στοιχεία αυτά έρχονται παρά τα capital controls. 

«Όσοι σήμερα κουνάνε το δάχτυλο στην κυβέρνηση, θα ήταν προτιμότερο να μελετήσουν τους αριθμούς και να σταματήσουν την παραπληροφόρηση και την τρομολαγνεία» είπε για τον προϋπολογισμό και τόνισε ότι σε αυτόν δίνεται βάρος στην αύξηση των κοινωνικών δαπανών, για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια. 

Για το ασφαλιστικό 

Για το ασφαλιστικό ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε σε ΜΜΕ και αντιπολίτευση, λέγοντας «εδώ δεν έχουμε πια να κάνουμε με απλή καταστροφολογία και κινδυνολογία αλλά με προσπάθεια υπονόμευσης της εθνικής στρατηγικής απέναντι στους δανειστές». 

«Πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους που ευθύνονται για την διαχρονική απαξίωση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και αυτούς που πρωταγωνίστησαν στο PSI το οποίο έφερε τα ασφαλιστικά ταμεία στο χείλος του γκρεμού με ζημιά 15 δισ. ευρώ», σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

«Πρόκειται για εκείνους που επί πέντε χρόνια ψήφισαν δεκάδες οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις. Αυτές οι δυνάμεις σήμερα αρνούνται τη δημιουργία ενός διαπραγματευτικού μετώπου, μιας ενιαίας εθνικής γραμμής για την προστασία των κύριων και επικουρικών συντάξεων και του ασφαλιστικού συστήματος», πρόσθεσε. 

Κατηγόρησε μάλιστα την αντιπολίτευση για «ανήθικη χαιρεκακία για τις δήθεν περικοπές που υποτίθεται ότι θα αναγκαστούμε να περάσουμε με την δική μας μεταρρύθμιση, την αναγκαία μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος». 

Κάλεσμα στους βουλευτές: Βγείτε και μιλήστε με τον κόσμο

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε τους βουλευτές του ότι «οι πιέσεις από τα συστηματικά κέντρα εξουσίας θα ενταθούν», διότι το σύστημα της εξουσίας «δεν νιώθει άνετα με την διακυβέρνησή μας». 

Σημείωσε ότι «πρέπει να ανεβάσουμε ρυθμούς. Όχι μόνο στο πεδίο του κυβερνητικού έργου αλλά και μέσα στην κοινωνία. Στους θεσμούς της, στα κινήματα, στα σωματεία. Οφείλουμε να κινητοποιηθούμε άμεσα, όχι μόνο για να υλοποιούμε πολιτικές δεσμεύσεις αλλά για να αλλάζουμε κάθε μέρα τους κοινωνικούς συσχετισμούς. Να υπερασπιζόμαστε την κυβέρνηση και το έργο της».

«Σε αυτή την προσπάθεια», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, «χρειαζόμαστε τη στήριξη του ελληνικού λαού και είναι στο χέρι μας να την εξασφαλίζουμε κάθε μέρα». Κάλεσε, τέλος τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να βγουν έξω και να μιλήσουν  με τον κόσμο. «Αυτή είναι η δική σας δουλειά. Μην περιμένετε από τα τηλεοπτικά παράθυρα. Ούτως ή άλλως εκεί ο πόλεμος είναι διαρκής και εμφανής» είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε:  

«Πρέπει εσείς να βγείτε απευθείας και να μιλήσετε με το κόσμο. Στις περιφέρειές σας, στους κοινωνικούς χώρους στους εργασιακούς χώρους, παντού. Μέσα στον λαό, μαζί με τον λαό, για τον λαό. Εκεί βρίσκεται η δική μας δύναμη και με τη μεγάλη κοινωνική συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με τα πλατιά και πιο ευάλωτα λαϊκά στρώματα, μπορούμε όλα να τα καταφέρουμε. Και θα τα καταφέρουμε».