Σε εξέλιξη βρίσκεται η ψηφοφορία στη Βουλή για το σκάνδαλο Novartis. Η ολομέλεια, εν μέσω σφοδρής αντιπαράθεσης, αποφασίζει αν θα συγκροτηθεί επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση οικονομικών εγκλημάτων που ενδέχεται να έχουν τελεστεί από δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πρώην υπουργούς. 

Ads

Στην υπόθεση εμπλέκονται οι Αντώνης Σαμαράς, Παναγιώτης Πικραμμένος και Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάριος Σαλμάς, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Στουρνάρας, Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιώργος Κουτρουμάνης.

Η συζήτηση, χωρίς την ψηφοφορία, διήρκησε σχεδόν 18ώρες, από τις 9:00 το πρωί της Τετάρτης έως τις 3:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης. Το πρώτο μέρος της συζήτησης αφορούσε το διαδικαστικό κομμάτι με την ΝΔ να προτείνει μία κάλπη κι όχι δέκα όπως ήταν η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων. Η πρόταση για τη μία κάλπη απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της Βουλής με ψηφοφορία δι εγέρσεως. 

Κατά τη διαδικασία τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι και οι βουλευτές των κομμάτων, υπουργοί αλλά και οι πολιτικοί αρχηγοί. Κατά τη συζήτηση τοποθετήθηκαν και οι εννέα από τους δέκα εμπλεκόμενους στην υπόθεση πολιτικούς, ενώ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έστειλε υπόμνημα

Ads

Σημειώνεται ότι η υπό συγκρότηση Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης θα έχει καταρχήν ένα μήνα προθεσμία για να καταθέσει το πόρισμά της και θα απαρτίζεται από 21 μέλη.

LIVE η συζήτηση για την προανακριτική στη Βουλή

Όλες οι εξελίξεις:

02:40: Για «αδιαμφισβήτητο σκάνδαλο» έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Κλείνοντας τη μαραθώνιας διάρκειας συζήτηση, επεσήμανε ότι δεν άκουσε να αναγνωρίζει κανείς πως είχε κάποια ευθύνη. Σημείωσε επίσης ότι αν δεν είχε η κυβέρνηση τα πολιτικά αντανακλαστικά να ανοίξει το θέμα «θα είχε θαφτεί αυτή η ιστορία και δεν θα φτάναμε εδώ πέρα».

01:35: Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός ΕΘνικής ‘Αμυνας, Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ της παραπομπής του Μάριου Σαλμά, προκειμένου να τον διευκολύνει να καταθέσει ως μάρτυρας όσα γνωρίζει για την υπόθεση Novartis, και εδώ, και στις ΗΠΑ.

00:53: Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αφαιρέσει τα ονόματα των πρώην πρωθυπουργών Σαμαρά και Πικραμμένου από την διαδικασία της ψηφοφορίας. Οπως είπε χαρακτηριστικά «ζητώ από τον κ. Τσίπρα να βγάλει τον Αντώνη Σαμαρά και τον κ. Πικραμμένο από την ψηφοφορία, δεν είναι καλό να υπάρχει δίωξη για πρωθυπουργούς. Ας ακούσει τη γνώμη ενός κατά μερικά χρόνια μεγαλύτερου του. Έχω μεγαλύτερη πείρα στην πολιτική και ας έχει γίνει εκείνος πρωθυπουργός, έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα όπως αυτός δεν το έχει κάνει». 

00:20: «Δεν πρόκειται να αγνοήσουμε την εντολή του ελληνικού λαού όσο κι αν προσπαθείτε να μας εκφοβίσετε με μηνύσεις και απειλές και με ειδικά δικαστήρια […] Εμείς είμαστε από άλλο υλικό, δεν τρομάζουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, για να υπογραμμίσει ότι «κανείς δεν πρόκειται να τρομοκρατηθεί, ούτε εγώ, ούτε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ούτε η ελληνική δικαιοσύνη, ούτε και οι μάρτυρες, προστατευόμενοι και μη, που ξαφνικά τους ονομάσατε κουκουλοφόρους».

«Οι θεσμοί θα λειτουργήσουν, οι νόμοι και οι διαδικασίες θα τηρηθούν και δικαιοσύνη, να είστε σίγουροι θα αποδοθεί», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Αφού υπάρχει σκάνδαλο πως διάολε έγινε αυτό; Φύτρωσε; Ήτανε ένα φυσικό φαινόμενο; Ποιοί έφταιξαν για αυτό; Δεν υπάρχει καμία ευθύνη;»

23:50: «Σε μια Δημοκρατία δεν μπορείτε “να τελειώσετε” τους πολιτικούς σας αντιπάλους όσο και να το προσπαθείτε. Εσείς θα τελειώσετε πολιτικά κ. Τσίπρα. Με τον μόνο τρόπο που αλλάζουν οι κυβερνήσεις στις Δημοκρατίες. Με εκλογές. Με μία κάλπη και όχι με δέκα, όπως κάνετε σήμερα. Δεν είστε επικίνδυνοι μόνο για την οικονομία αλλά και για την ίδια τη Δημοκρατία» δήλωσε στην Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης μιλώντας για το σκάνδαλο Novartis.

23:10: Το ΚΚΕ θα ψηφίσει για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής και θα προσπαθήσει μέσα από τη συμμετοχή του σε αυτή να έλθει στο φως η αλήθεια, σημείωσε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.  Η διερεύνηση, συμπλήρωσε, πρέπει να αφορά σε όλους τους εμπλεκόμενους στην αγορά του φαρμάκου υπουργούς. Δεν βλέπουμε γιατί δεν πρέπει η έρευνα να αφορά και τον κ. Κουρουμπλή.

22:55: Την πικρία του επειδή «επιχείρησαν, δεν ξέρω αν έγινε εσκεμμένως, να εμπλέξουν το όνομά μου με την υπόθεση Novartis», εξέφρασε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής. Επεσήμανε ότι «μόλις κατάλαβαν ότι έρχεται το μεγάλο τσουνάμι, τότε θυμήθηκαν να κάνουν μηνυτήρια αναφορά σε βάρος μου», αναφερόμενος στη μήνυση που κατέθεσαν οι Λοβέρδος, Κεγκέρογλου και Χριστοφιλοπούλου.

22:50: «Ποτέ δεν αρνηθήκαμε την έρευνα αλλά με τη Δικαιοσύνη ανεπηρέαστη, χωρίς παρακρατικές μεθόδους και συνεργασία με τον κίτρινο Τύπο», δήλωσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά. Όπως ισχυρίστηκε «το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που συγκρούστηκε με τα συμφέροντα».

22:25: Για ένα διεθνές σκάνδαλο που απασχολεί πλείστες χώρες, θέλουν κάποιοι να μας πουν ότι εδώ στην Ελλάδα δεν έγινε τίποτα», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. Έκανε λόγο «για εκτόξευση απειλών με αγοραίο τρόπο και για απειλές για ειδικά δικαστήρια που συνδυάζονται με «δακτυλικά αποτυπώματα» από τον Αντώνη Σαμαρά. 

22:10: «Προειδοποιώ τον πρωθυπουργό και του υπενθυμίζω ότι τη φωνή μου, τη φωνή που στάθηκε απέναντί του σε όλα τα θέματα αυτή την τριετία, έντιμα αλλά σκληρά, τη δική μου φωνή είναι ελάχιστος για να μπορέσει να την φιμώσει» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος, που εμπλέκεται στην υπόθεση Novartis. «Ο πόλεμος εναντίον μου ήταν πάντα λυσσαλέος. Ποτέ μου όμως δεν τους φοβήθηκα. Οπως δεν φοβάμαι και τώρα τη συμμορία», πρόσθεσε. 

21:18: «Δεν ήρθα για να απαντήσω στις άθλιες συκοφαντίες. Δεν ήρθα για να απολογηθώ. Ήρθα για να καταγγείλω τους κινδύνους, τη σκευωρία», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που εμπλέκεται βάσει καταθέσεων των μαρτύρων στο σκάνδαλο Novartis. Μάλιστα όπως ισχυρίστηκε η Novartis «δεν είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο, αλλά η μεγαλύτερη σκευωρία». 

20:49: «Υποθέτω ότι το όνομά μου μπήκε στην υπόθεση από συνήθεια. Σας ευχαριστώ, που δεν με αφήσατε έξω, γιατί με τον τρόπο αυτό με τοποθετήσατε στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου, γιατί αυτό είναι που διακυβεύεται» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, στην Ολομέλεια της Βουλής.

20:36: Η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου με δήλωσή της διέψευσε τους ισχυρισμούς του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος θέλοντας να επιτεθεί στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Π. Πολάκη, υποστήριξε ότι «με εντολή της τα πορίσματα που έχουν εκδοθεί για τον θάνατο ενός 4χρονου κοριτσιού σε νοσοκομείο της Κρήτης βρίσκονται κλειδωμένα στα συρτάρια επειδή ευθύνεται η κ. Πολάκη». «Ουδέποτε είχα υπόθεση συγγενούς του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π. Πολάκη», τόνισε η κ. Παπασπύρου. 

20:10: «To KKE θα κάνει ό,τι μπορεί, όπως έκανε πάντα, ώστε ένα μέρος, τουλάχιστον, της αλήθειας να αποκαλυφθεί και ο ελληνικός λαός να μάθει τι ακριβώς συμβαίνει και τι παιχνίδια παίζονται», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

19:49: Παραποίηση των δηλώσεων του αναφορικά με την υπόθεση Novartis κατήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. «Αναφέρθηκε στη συζήτηση στο Kοινοβούλιο πως εγώ δήλωσα ότι οι αναφερόμενοι στη δικογραφία πρέπει να αποδείξουν ότι δεν είναι ένοχοι. Ουδέποτε έκανα τέτοια δήλωση αν και το έγραψαν ως τέτοιο πάνω από δέκα άρθρα χθες της διαπλοκής», είπε ο Νίκος Κοτζιάς και ανέγνωσε την ακριβή του δήλωση

19:25: Κατηγορηματικός ότι δεν έλαβε καμία απόφαση που να ζημίωσε το κράτος εμφανίστηκε ο βουλευτής της ΝΔ Μάριος Σαλμάς. Μιλώντας στη Βουλή επεσήμανε ότι «δεν έκανα φίλους, έχασα φίλους». «Δέχτηκα βρόμικο πόλεμο, ο τζίρος της Novartis στην Ελλάδα έπεσε μέσα σε μία νύχτα».

18:50: Στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η σημαντική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα χρόνια του μνημονίου δεν επηρέασε παρά ελάχιστα τη Novartis κατέθεσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης και ταυτόχρονα διέψευσε τον ισχυρισμό του Άδωνι Γεωργιάδη ότι επί των ημερών του δεν δόθηκαν 65 εκατ. ευρώ στη Novartis.

18:02: Ο αντίπροεδρος της ΝΔ και εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο Novartis Άδωνις Γεωγιάδης από το βήμα της Βουλής απέρριψε όλες τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων. Σε υψηλούς τόνους και σε πολλές περιπτώσεις εκτός ορίων, ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε την αθωότητά του και έκανε λόγο για σκευωρία και στημένους ψευδομάρτυρες.

16:15 – Για διασυρμό του ίδιου και της οικογένειάς του έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης από το βήμα της Βουλής και ζήτησε να γίνει έρευνα σε βάθος, χωρίς καμία παραγραφή, με τους μάρτυρες παρόντες.

15:29 – Κάθε κατηγορία για το σκάνδαλο της Novartis αρνήθηκε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος. Όπως είπε θα ζητήσει τη σύσταση ειδικής επιτροπής προκειμένου όπως είπε «να αποκαλυφθεί μόνο για μένα η αλήθεια». «Όλα στο φως. Δεν φοβάμαι τίποτα, διότι δεν έχω κάνει τίποτα», είπε στο τέλος της ομιλίας του. 

15:10 – Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανάσιου και του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη. 

14:35 – Ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός δεν χειρίστηκα καμία υπόθεση Novartis, ούτε εγώ ούτε υπουργός μου, υποστήριξε, μιλώντας στη Βουλή ο Παναγιώτης Πικραμμένος. Είπε ακόμη ότι δεν υπέγραψε καμία διοικητική ενέργεια τιμολόγησης φαρμάκων. 

14:15 – Για αισχρές συκοφαντίες σε βάρος του αλλά και κατά της συζύγου του έκανε λόγο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας από το βήμα της Βουλής για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Novartis.

14:17 – «Σε καμία στιγμή της διαδικασίας την οποία διηύθυνα σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής δεν χρησιμοποίησα απαξιωτική ή υβριστική έκφραση και ειδικά ενάντια στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου» αναφέρει η γ’ αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, σε δήλωσή της μετά από σχετική καταγγελία της ΝΔ.

13:59: Επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

13:28 – Yπόμνημα κατέθεσε στη Βουλή ο Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος αναφορικά με την υπόθεση Novartis. Σε αυτό, το οποίο θα αναγνωσθεί εν συνεχεία στη Βουλή, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ζήτησε από τον εποπτεύοντα την Εισαγγελία Διαφθοράς Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ανακαλέσει άμεσα, τον χαρακτηρισμό των μαρτύρων ως προστατευόμενων, προκειμένου αυτοί και οι συνεργοί τους αποκαλυπτόμενοι «να προσαχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και να απολογηθούν για τα εναντίον μου εγκλήματά τους».

12:48 – Ύβρη από μέρος της αντιπροέδρου της Βουλής Τασίας Χριστοδουλοπούλου, κατήγγειλε ο βουλευτής της ΝΔ, Χ. Αθανασίου. Την επίμαχη φράση «άι στο διάολο» επισήμανε ο Νίκος Δένδιας, δηλώνοντας ότι αναγιγνώσκει απόσπασμα των πρακτικών της συνεδρίασης. Η Τασία Χριστοδουλοπούλου ζήτησε να εξαλειφθεί η φράση και τόνισε ότι όποιος κι αν την είπε ήταν αστοχία και αγένεια.

12:45 – Η Βουλή κατά πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα να στηθεί μια κάλπη για την σύσταση της προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο της Novartis. Προηγήθηκε ψηφοφορία δι εγέρσεως.

12:40 – Οι προτάσεις όλων των κομμάτων κατά τη συζήτηση για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή. 

12:31 – Προανακριτική Επιτροπή για όλους και για όλα, με πλήρεις ανακριτικές αρμοδιότητες, ζήτησε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, δια των βουλευτών της Γιάννη Κουτσούκου και Θεόδωρου Παπαθεοδώρου. 

11:38 – Αίθουσα του Κοινοβουλίου ώστε να συσκεφθούν, φέρεται να ζήτησαν οι εμπλεκόμενοι που θα λάβουν το λόγο στη συζήτηση για το σκάνδαλο Novartis στη Βουλή. 

11:30 – Η Βουλή δεν αντιμετωπίζει όλα τα αναφερόμενα πρόσωπα στη δικογραφία μαζί αλλά χωριστά. Είμαστε σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, είπε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γ. Λαζαρίδης. Απέδωσε τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις ενστάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σε επικοινωνιακά τερτίπια και παρελκυστική τακτική.

11:22 – Να στηθεί κάλπη και για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή ζήτησε ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ Μάκης Βορίδης, κατά τη συζήτηση της πρότασης σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis στη Βουλή. Το ίδιο ζήτησε η ΔΗΣΥ διά του εκπροσώπου της Θεόδωρου Παπαθεοδώρου.  

11:09 – Θέση για το θέμα με τις 10 κάλπες πήρε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, κατά τη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis. Όπως σημείωσε αν υιοθετούνταν η πρόταση της ΝΔ, τότε και οι 10 αναφερόμενοι στη δικογραφία θα ήταν στο αντικείμενο της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ούτως ή άλλως. 

11:03 – «Το ζήτημα που εξετάζεται εδώ, δεν είναι in rem. Εξετάζονται ευθύνες που είναι ατομικές», ανέφερε στη Βουλή ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

10:55 – Η ΝΔ διά του εκπροσώπου της Νίκου Δένδια ζήτησε να αποφασίσει η Ολομέλεια για τον αριθμό των καλπών που θα στηθούν στη Βουλή. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να στηθεί μία κάλπη για το αν θα συσταθεί επιτροπή κι όχι δέκα κάλπες για κάθε πολιτικό πρόσωπο το όνομα του οποίου εμπλέκεται στην υπόθεση. 

08:09 – Αναλυτικά όλη η διαδικασία για τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής. Πως θα γίνει η ψηφοφορία.