Μετά τη χθεσινή ορκωμοσία των 300 που ανέδειξαν οι πρόσφατες εκλογές, η εκλογή προέδρου της Βουλής σήμερα ανοίγει και τυπικά την αυλαία της νέας (ΙΖ’) κοινοβουλευτικής περιόδου. Ο Νίκος Βούτσης θα διαδεχτεί την Ζωή Κωνσταντοπούλου στην έδρα του «ναού» της Δημοκρατίας.

Ads

Για το αξίωμα του προέδρου ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει το Νίκο Βούτση, που αναμένεται να συγκεντρώσει την πλειοψηφία και να είναι ο νέος πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου. Οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν κατά συνείδηση, ενώ το Ποτάμι έθεσε συγκεκριμένους όρους για να στηρίξει τον Νίκο Βούτση.

Παρακολουθήστε ζωντανά την εκλογή προέδρου της Βουλής:



Τα διαδικαστικά για την εκλογή του προεδρείου

Ο πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με την απόλυτη πλειoψηφία τoυ συνόλου του αριθμού των βoυλευτών (151). Αφού ο νέος πρόεδρος της Βουλής, αναγνώσει τις προγραμματικές του δηλώσεις στην Ολομέλεια, θα διεξαχθεί η συνεδρίαση για την εκλογή των λοιπών μελών του νέου Προεδρείου. Στις 11:00 το πρωί η Βουλή  εκλέγει τον νέο πρόεδρο, ενώ στις 13:30 το μεσημέρι  θα εκλεγούν οι αντιπρόεδροι, οι κοσμήτορες και οι γραμματείς του Σώματος.

Σύμφωνα με το άρθρο 6 του Κανονισμού της Βουλής, τo Πρoεδρείo της Boυλής εκλέγεται από τα μέλη της και απαρτίζεται από τoν Πρόεδρo, επτά Aντιπρoέδρoυς, τρεις Koσμήτoρες και έξι Γραμματείς. Οι πρώτος, δεύτερος και τρίτος αντιπρόεδροι, δύο κοσμήτορες και τέσσερις γραμματείς προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα (ΣΥΡΙΖΑ).

Ads

Η πρόταση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τις θέσεις των τριών αντιπροέδρων είναι οι: Τάσος Κουράκης, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Γιώργος Βαρεμένος.

Ο τέταρτος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΝΔ).

Πέμπτος αντιπρόεδρος και ένας γραμματέας προέρχονται από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (Χρυσή Αυγή). Σημειώνεται ότι κατά τις προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους ο προτεινόμενος από την Χρυσή Αυγή για αντιπρόεδρος δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες ψήφους με αποτέλεσμα να μην εκπροσωπείται στο προεδρείο η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική δύναμη. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και αυτή τη φορά.

Ο έκτος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης, δηλαδή από την Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ο έβδομος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τέταρτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΚΚΕ).

Η διαδικασία της εκλογής διεξάγεται στην Ολομέλεια μυστικά με κάλπη στην οποία προσέρχονται οι βουλευτές και ψηφίζουν τον προτεινόμενο πρόσωπο της αρεσκείας τους για το αξίωμα των μελών του προεδρείου της Βουλής.

Επιστροφή στην πραγματικότητα

Με την ορκωμοσία της νέας Βουλής και την εκλογή προέδρου η πολιτική ατζέντα επιστρέφει από τα μεγάλα ζητήματα, όπως η διεθνοποίηση του θέματος του χρέους, στη δύσκολη διαχείριση της μνημονιακής καθημερινότητας.

Οι κάλπες δεν κλείνουν, καθώς μετά την ανάδειξη προέδρου της Βουλής, συνεδριάζει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εκλεγούν ο γραμματέας της ΚΟ και οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κόμματος.

Στο μεταξύ, αύριο το απόγευμα ξεκινά η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως τον μόνο ομιλητή την πρώτη ημέρα της τριήμερης διαδικασίας. Την Τρίτη και την Τετάρτη οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας συνεχίζονται με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τους υπουργούς, ενώ θα μιλήσουν και βουλευτές. Η διαδικασία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Τετάρτης , οπότε η κυβέρνηση λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης με φανερή ονομαστική ψηφοφορία.

Προηγούνται οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών όλων των πτερύγων της Βουλής, οι οποίοι και τοποθετούνται επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.