Την ώρα που το φάντασμα της ακροδεξιάς επιστρέφει από το παρελθόν στην Ευρώπη, η ιστορική μνήμη είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Στο πλαίσιο αυτός ένας Γερμανός καλλιτέχνης ο Gunter Demnig, τοποθετεί «λίθους μνήμης» στα πεζοδρόμια των ευρωπαϊκών πόλεων, με στόχο το Ολοκαύτωμα των Εβραίων από τους ναζί να μην ξεχαστεί ποτέ.

Πρόκειται για μικρές μπρούτζινες ενθέσεις σε δρόμους και πεζοδρόμια, που φέρουν πάνω τους χαραγμένο το όνομα ενός θύματος του Ολοκαυτώματος, την ημερομηνία γέννησής του, αλλά και την ημερομηνία απέλασής του σε κάποιο από τα στρατόπεδα της ναζιστικής μηχανής θανάτου κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ή την ημερομηνία θανάτου του (εάν είναι γνωστή).

Ήδη, πάνω από 50.000 τέτοιοι «λίθοι μνήμης» έχουν «ριζώσει» σε δρόμους και πεζοδρόμια διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών, ενώ στη Θεσσαλονίκη το project «ήρθε» πέρυσι.

Τη μεθεπόμενη Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου, πέντε τέτοιοι «λίθοι μνήμης» θα τοποθετηθούν, μέσω μιας άλλης πρωτοβουλίας, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στη μνήμη πέντε θυμάτων του Ολοκαυτώματος που εργάζονταν στο Λιμάνι (η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 12:30μ.μ., στην Α’ Προβλήτα, δίπλα στο Μουσείο Κινηματογράφου).

Την εκδήλωση διοργανώνει η Πρωτοβουλία Πολιτών για τους Λίθους Μνήμης στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του εκπαιδευτικού οργανισμού Humanity in Action. Η τοποθέτηση των Λίθων Μνήμης γίνεται με την οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Remembrance, Responsibility, Future και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ Ελλάδας.