Δικογραφία για τον πρώην υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργού Στέλιο Πέτσα και τον υφυπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, προκειμένου να διερευνηθεί το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του δημοσίου, φαίνεται πως έχει διαβιβαστεί στη Βουλή από τη Δικαιοσύνη, από τον Μάιο. 

Ads

Στις 4 Ιουνίου ανακοινώθηκε και επίσημα η δικογραφία στην Ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να απασχολήσει τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αξίζει να σημειωθεί πως είχε προηγηθεί μηνυτήρια αναφορά στις εισαγγελικές αρχές και αναφορά προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από 48 πολίτες, μεταξύ αυτών δημοσιογράφοι, καθηγητές Πανεπιστημίων, καλλιτέχνες καθώς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτή οι προσφεύγοντες ζητούσαν να διερευνηθεί το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του δημοσίου και της κατασπατάλησης εκατομμυρίων ευρώ για διαφημιστική δαπάνη στο πλαίσιο της καμπάνιας για «Μένουμε Σπίτι» και «Μένουμε ασφαλείς».

Μετά την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας τη διαβίβασε στην οικονομικά εισαγγελία, όπου και ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα.

Ads

Τον Μάιο διαβιβάστηκε στη Βουλή το σκέλος της αναφοράς που αφορούσε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των Στέλιου Πέτσα Θεόδωρου Σκυλακάκη ώστε να προχωρήσει η Βουλή στις δικές της ενέργειες. Μέχρι στιγμής ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr κανένας από τους 48 δεν έχει κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας, ενώ είναι άγνωστο σε ποιο στάδιο βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι έρευνες.

Επίσης, σχετικά με τα φυσικά πρόσωπα και τους εκπρόσωπους της εταιρείας Initiative που ανέλαβε να μοιράσει τα κονδύλια στα ΜΜΕ για την διαφημιστική καμπάνια σχετικά με τον COVID-19 διενεργείται προκαταρκτική από τη διεύθυνση ερευνών οικονομικού εγκλήματος.

Η εντολή της Οικονομικής εισαγγελίας για την διενέργεια έρευνας αφορά τα αδικήματα της συνέργειας σε απιστία και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Η μηνυτήρια αναφορά των 48

Η μηνυτήρια αναφορά των 48 πολιτών κατατέθηκε τον περασμένο Απρίλιο στηριζόταν σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις τέλεσης κακουργηματικής Απιστίας κατά του Δημοσίου:

Α) Κατασπατάληση τουλάχιστον 31 εκατομμυρίων για διαφημιστική δαπάνη κατά παράβαση των κανόνων επιμελούς διαχείρισης, αφ’ ης στιγμής προβλέπεται από τις πάγιες διατάξεις της νομοθεσίας μας, ότι μια τέτοιου είδους καμπάνια για τη δημόσια υγεία οφείλει να προβάλλεται δωρεάν,

Β) Για τη κατανομή της ανωτέρω δαπάνης και κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος με αδιαφανή τρόπο σε ανύπαρκτα, ή χαμηλότατης αναγνωσιμότητας ή ξένα και όχι εγχώρια ΜΜΕ,

Γ) Για την παράβαση των κανόνων επιμελούς διαχείρισης στον τρόπο που διαχειρίστηκαν τη ανωτέρω δημόσια περιουσία, ευνοώντας ΜΜΕ με χαμηλότερη αναγνωσιμότητα σε σχέση με άλλα, τα οποία είχαν το κοινό χαρακτηριστικό ότι ασκούσαν κριτική στη Κυβέρνηση.