Οι φορολογικές αρχές της βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας μετά από συνάντηση που είχαν με κλιμάκιο του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών παρέδωσαν στην ελληνική κυβέρνηση λίστα με Έλληνες καταθέτες στο εξωτερικό.

Ads

Η λίστα περιλαμβάνει τα ονόματα 10.588 Ελλήνων με καταθέσεις σε ελβετική τράπεζα, που αφορούν στα έτη 2006 και 2008.

Πρόκεται για λογαριασμούς με συνολικό υπόλοιπο 3,9 δισ. ελβετικά φράγκα (3,6 δισ. ευρώ) το 2006 και 2,9 δισ. ελβετικά φράγκα (2,68 δισ. ευρώ) το 2008.

Από Δευτέρα αρχίζουν οι έλεγχοι 

Για άμεσο και ενδελεχή έλεγχο της λίστας δεσμεύτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, τονίζοντας ότι οι έλεγχοι μπορεί να αποκαλύψουν πολύ μεγαλύτερα ποσά, αλλά και περισσότερα ονόματα, όπως άλλωστε συνέβη -υπενθύμισε ο υπουργός- και στη λίστα Λαγκάρντ.

Ads

Σε κάποιους εξ αυτών θα δοθεί μία τελευταία ευκαιρία να δηλώσουν τις καταθέσεις τους, μέσω του σχετικού νόμου για τις αδήλωτες καταθέσεις που θα έρθει στη Βουλή, πρόσθεσε ο υπουργός σε δηλώσεις του στο περιστύλιο της Βουλής, προσερχόμενος στη Βουλή για τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2016 στην αρμόδια Επιτροπή.

«Πιάνουμε το νήμα από την αρχή. Δίνουμε ένα αποφασιστικό χτύπημα στη φοροδιαφυγή. Έχει ήδη ενημερωθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας», τόνισε ο κ. Αλεξιάδης και προσέθεσε: «Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ελέγξουν και θα αξιοποιήσουν όλα τα στοιχεία, δεν θα μείνει τρία χρόνια στα συρτάρια αυτή η λίστα, όπως έγινε με τη λίστα Λαγκάρντ».

Ο κ. Αλεξιάδης εκτίμησε ότι πίσω από αυτά τα ποσά και τα ονόματα πιθανόν να κρύβονται και άλλα πρόσωπα όπως είχε διαπιστωθεί και για τη λίστα Λαγκάρντ.

«Πίσω από μια περίπτωση στη λίστα Λαγκάρντ κρύβονταν πολλά ΑΦΜ. Κάτι τέτοιο περιμένουμε να ελέγξουμε και για τη λίστα από τη Γερμανία», επεσήμανε σημειώνοντας ότι στους καταθέτες αυτούς «θα δοθεί μια τελευταία ευκαιρία για εθελοντική αποκάλυψη των εισοδημάτων τους».