Για το άνοιγμα της αγοράς, το οποίο δεν βασίστηκε σε επαρκή αριθμό τεστ, μίλησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, η οποία προέβλεψε αναζωπύρωση της πανδημίας στη χώρα στα μέσα Φεβρουαρίου.

Ads

Mιλώντας στο iatronet.gr τόνισε ότι η απόφαση της κυβέρνησης «στηρίχθηκε στην ανάγκη να ανοίξουμε», αμφισβητώντας την επάρκεια των δεδομένων από τα τεστ «πολλά από τα οποία είναι rapid tests, τα οποία έχουν μικρότερη ευαισθησία, άρα και αξιοπιστία».

«Θα προτιμούσα να είχαν γίνει περισσότερα τεστ, πριν αποφασιστεί το άνοιγμα μεγάλων πολυκαταστημάτων και mall. Πολύ φοβάμαι πως θα έχουμε νέα έξαρση, ελπίζω όχι πολλούς θανάτους. Δεν θα εκπλαγώ εάν έχουμε έξαρση στα μέσα Φεβρουαρίου. Είναι σαφές πως όσο λιγότερα μέτρα λαμβάνεις, τόσο περισσότερα είναι τα κρούσματα», σημείωσε η κ. Λινού.

Αρνητικές ήταν οι επισημάνσεις της και για την πορεία των εμβολιασμών. «Οι εμβολιασμοί είναι πολύ λίγοι και φαίνεται πως λιγοστεύουν οι παραλαβές από τις παρασκευάστριες εταιρείες. Η χορήγηση δεν είναι καλά οργανωμένη, με αποτέλεσμα να καθυστερούμε. Όσο καθυστερούμε, τόσο περισσότερα κρούσματα θα έχουμε», τόνισε. 

Ads

* Στο γράφημα που ακολουθεί, από τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, καταγράφεται η αναλογία rapid και μοριακών τεστ ανά ημέρα, Όπως φαίνεται ο αριθμός των μοριακών διαρκώς μειώνεται από τα μέσα Νοεμβρίου, με τον ΕΟΔΥ να έχει ρίξει το βάρος της επιδημιολογικής επιτήρησης στα rapid test. 

image