Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, μιλώντας για πρώτη φορά στα χρονικά σε παλαιστινιακό μέσο ενημέρωσης, απείλησε πως εάν ξεσπάσει νέος πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας θα είναι και ο τελευταίος, τονίζοντας πως το Ισραήλ «θα αφανίσει» τη Χαμάς.

Ads

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να εμπλακούμε σε νέα σύγκρουση, αλλά εάν επιβάλουν νέο πόλεμο στο Ισραήλ, θα είναι ο τελευταίος» απείλησε μιλώντας στην παλαιστινιακή εφημερίδα Al-Quds και πρόσθεσε: «θα είναι η τελευταία αναμέτρηση διότι θα τους καταστρέψουμε εντελώς»

Ο Λίμπερμαν, γνωστός για τις αντιαραβικές και φιλοπολεμικές του θέσεις, ανέλαβε το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, τον Μάιο μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η ανάθεση του υπουργείου στον Λίμπερμαν προκάλεσε έντονες ανησυχίες και αναζωπύρωσε τους φόβους για μια νέα επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ηγέτιδα δύναμη είναι η Χαμάς, η οποία αναγνωρίζεται από τους ισραηλινούς ως τρομοκρατική οργάνωση.

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών είναι συχνές, ωστόσο το τελευταίο διάστημα οι αντιδράσεις του Ισραήλ στην εκτόξευση ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας είναι περισσότερο σφοδρές. Ενδεικτικό είναι πως τη Δευτέρα ο ισραηλινός στρατός έπληξε θέσεις της Χαμάς εξαιτίας μιας ρουκέτας που δεν έφτασε καν στην επικράτεια του Ισραήλ, αλλά έπεσε μέσα στη Λωρίδα της Γάζας.

Ads

Με τη συνέντευξη στην Al-Quds, ο Λίμπερμαν φέρεται να επιδιώκει να απευθυνθεί απευθείας στον Παλαιστινιακό λαό παρακάμπτοντας τους ηγέτες του, τους οποίους χαρακτηρίζει «απαξιωμένους». Μάλιστα, στο πλαίσιο της ρητορικής που έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα, ο Λίμπερμαν κάλεσε τους κατοίκους της Γάζας, τους οποίους αποκάλεσε «ομήρους», να πουν στους ηγέτες τους «να σταματήσουν τις παράλογες πολιτικές».

Σημειώνεται πως εδώ και σχεδόν μια δεκαετία η Λωρίδα της Γάζας είναι αποκλεισμένη από το Ισραήλ, γεγονός που έχει δημιουργήσει ανυπόφορες συνθήκες για τον εγκλωβισμένο πληθυσμό της, τα δύο τρίτα του οποίου εξαρτώνται από τη διεθνή βοήθεια για να επιβιώσουν. Η πρακτική του αποκλεισμού έχει καταγγελθεί από τον ΟΗΕ αλλά και από ανθρωπιστικές οργανώσεις. «Αν σταματήσουν τις εχθρικές ενέργειες θα είμαστε οι πρώτοι που θα επενδύσουμε στη Γάζα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Λίμπερμαν.

Ο Λίμπερμαν δήλωσε επίσης ότι τάσσεται υπέρ λύσης των δύο κρατών -ενός ισραηλινού κι ενός παλαιστινιακού- για τη διευθέτηση της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης, υιοθετώντας μια θέση διακριτή από αυτή πολλών άλλων μελών της κυβέρνησης Νετανιάχου. Στο πλαίσιο αυτής της λύσης, επανέλαβε την πρότασή του να γίνουν ανταλλαγές εδαφών. Όμως κατηγόρησε τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, τον εξ ορισμού συνομιλητή του Ισραήλ και της διεθνούς κοινότητας πως «είναι ανίκανος να πάρει σκληρές αποφάσεις». Για να υπάρξει συμφωνία «χρειάζεται κάποιος άλλος» ηγέτης των Παλαιστίνιων, υποστήριξε.

Οργή στους Παλαιστίνιους

Η δημοσίευση της ολοσέλιδης συνέντευξης του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ προκάλεσε οργή σε πολλούς Παλαιστίνιους. Το υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τις «ρατσιστικές απόψεις» του Λίμπερμαν, αλλά και το ότι δηλώνει δεσμευμένος στη λύση των δύο κρατών την ώρα που «μεγεθύνει την κατοχή». Το υπουργείο Πληροφόρησης εξάλλου επέκρινε και τον δημοσιογράφο της Al-Quds που πήρε τη συνέντευξη, διότι «έδωσε βήμα στον δολοφόνο Λίμπερμαν». Η αντίδραση ορισμένων παλαιστίνιων ακτιβιστών εξάλλου ήταν να καλέσουν σε μποϊκοτάζ της Al-Quds.