Ολοκληρώθηκε για σήμερα η απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη, σε μια απ’ τις πιο πολύκροτες δίκες των τελευταίων ετών. Η επόμενη δικάσιμος είναι την Τετάρτη 29/06, στην Αίθουσα 2, και ώρα 09:30. Ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου κατηγορείται για βιασμούς τεσσάρων ανήλικων και νεαρών ανδρών, που φέρονται να τελέστηκαν το 2010, το 2015 και το 2018.

Ads

Κατά την έναρξη της κατάθεσής του ο Δημήτρης Λιγνάδης είπε πως «είναι μέρα λύτρωσης» και αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες. Υποστήριξε πως όλα είναι μια «πλεκτάνη», μια «σκευωρία». «Όλοι αυτοί δεν είναι άσχετοι μεταξύ τους δεν είναι 10 άτομα, είναι ενωμένα σε αδιαίρετη μονάδα». Μίλησε για αντιπαλότητες που είχε στον καλλιτεχνικό χώρο, για την καλλιτεχνική του δραστηριότητα που δημιούργησε, όπως ισχυρίστηκε, «αντιπάθειες, πικρίες» και επιθυμίες σε ορισμένους να τον πλήξουν. Μίλησε ακόμη για διαμάχες στον Σύλλογο Ελλήνων Ηθοποιών και με ανθρώπους των ΜΜΕ και influencers, μια «φερόμενη ως Αριστερά» που αντιτίθεται στις «ιδεολογικές και πολιτιστικές του θέσεις». «Ήθελαν να κατηγορήσουν την κυβέρνηση πως δήθεν ήμουν μια άστοχη επιλογή», υποστήριξε. «Ακολούθησε και μια κοινωνία που τις αρέσει να βλέπει αίμα από κλειδαρότρυπες και η υπόθεση αποτέλεσε προϊόν για πολιτική εκμετάλλευση και τα μίντια βρήκαν την ευκαιρία να διασύρουν έναν επώνυμο για να πουλήσουν. Αυτή ειναι μια συνοπτική ερμηνεία», πρόσθεσε.

Για την καταγγελία του «Α» υποστήριξε πως δια ζώσης δεν το είχε δει ποτέ και πως τον συνέδεσε με το όνομα του ξαδέρφου του Χ. Για τα αιτήματα φιλίας στα social media είπε πως τα αποδεχόταν περισσότερο παλιά γιατί αποφορτιζόταν με αυτόν τον τρόπο, όπως και με την παρέα με νεαρότερα άτομα. 

Μιλώντας για τους υπόλοιπους κατήγορους ισχυρίστηκε πως όταν τους γνώρισε ήταν άλλοι άνθρωποι και «τώρα τους βλέπω αδίστακτους». Δήλωσε πως οι κατηγορίες είναι ένα κοκτέιλ συκοφάντισης, οικονομικού οφέλους και ερωτικής πικρίας.

Ads

«Με προσέγγιζαν άτομα, όπως προσεγγίζουν μεγάλους ηθοποιούς με εμπειρία, για να επωφεληθούν», είπε, ενώ όταν ρωτήθηκε αν γνώριζε την ηλικία τους, ότι ήταν ανήλικοι, ισχυρίστηκε πως δεν γνώριζε ή ότι δεν έδινε σημασία «γιατί δεν υπήρχε ένοχο πάθος».  Όταν ρωτήθηκε ποια είναι τα κοινά σημεία που έχει με ανήλικους για να κάνει παρέα μαζί τους, απάντησε: «Η διασκέδαση, το γέλιο, η μετάδοση γνώσεων σε ανθρώπους που είναι τόσο άδειοι». 

Για τον Σ είπε πως τον γνώρισε μεσω αδερφού συνεργάτιδας του. «Ήταν μαθητής και τον έφερνε η αδερφή του στις πρόβες», είπε. «Τη συναναστροφή δεν την επιδίωξα εγώ. Τον γοήτευσα και με ερωτεύτηκε». Για τον «Χ», είπε πως «είχαμε συνεργαστεί κιόλας και παλιότερα είχαμε ερωτική σχέση με αρκετό ρομαντισμό, η οποία έληξε με ήρεμο τρόπο». 

Για τον «Π», τον οποίο φιλοξένησε στο σπίτι του, ο Δ. Λιγνάδης ισχυρίστηκε πως η σχέση τους ήταν «ζέστη, φιλική, οικεία χωρίς ερωτικο χαρακτήρα» ενώ όταν ρωτήθηκε γιατί δεν ρώτησε αν έχει κάποιον συγγενή να πάει ή γιατί δεν του έδωσε λεφτά για να πληρώσει τους λογαριασμούς, είπε πως «έκανε κάτι ασυνήθιστο, κακώς αλλά με αγαθότατη πρόθεση». Ισχυρίστηκε πως ήταν «ανοιχτός μέχρι ηλίθιος» καθώς υποδεχόταν στο σπίτι του «άτομα που είχε γνωρίσει λίγα λεπτά νωρίτερα». Συνεχίζοντας για τον «Π» είπε πως είχε συνευρεθεί με τον «Τ» στο σπίτι του, χωρίς αυτός να εμπλακεί σε καμία στιγμή και διέψευσε τις μαρτυρίες και των δύο περί βιασμού. «Ο ένας ήθελε να ενισχύσει τη θεωρία του άλλου», δήλωσε.

Είπε πως «μπορεί να ήταν σε ένα περιβάλλον με ανθρώπους που έχουν κάνει τέρατα», αλλά αυτός το μόνο που έχει κάνει είναι πως «μπορεί να άσκησα απερίσκεπτα τη γοητεία μου, να έδωσα παραπάνω υποσχέσεις και να είχα μια υπερβολή στην προσέγγισή μου». «Πολλές φορές απο το χειροκρότημα, το γουστάρισμα, απο την αποδοχή της γοητείας, παρασυρόμουν και το χαιρόμουν» «Βιαστής δεν υπήρξα ποτέ», είπε και πρόσθεσε: «σιχαίνομαι τον βιασμό, μου είναι αποκρουστική κάθε εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

«Λυπάμαι που το #metoo είναι απέναντι από μένα» είπε μεταξύ άλλων και συμπλήρωσε ότι «δυστυχώς στο #metoo μαζί με τα ξερά πηγαίνουν και τα χλωρά».

Αναφερόμενος στον καταγγέλλοντα Σ. που έχει κατηγορήσει τον Λιγνάδη για βιασμό όταν ήταν ανήλικος στην Επίδαυρο στις 25 Ιουλίου μετά την παράσταση Νέκυα, ο κατηγορούμενος επιμένει ότι δεν είχε πάει στην Επίδαυρο το 2015 και ότι αφού είδε φωτογραφία μαζί με τον Σ. και τον Τ. σκέφτεται ότι ίσως να τους είχε συναντήσει στην Επίδαυρο το 2016 ή το 2017.  Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη μαρτυρία του ηθοποιού και σκηνοθέτη Κώστα Φιλίππογλου ότι τον είχε δει με δύο νεαρούς το συγκεκριμένο τριήμερο στα ίδια ενοικιαζόμενα δωμάτια, είπε ότι «είτε ο κ. Φιλίππογλου «είτε δεν με είδε είτε με είδε άλλη χρονιά».

Αρνήθηκε ότι είχε τακτικές επαφές με τον νεαρό Σ. και υποστήριξε ότι το νεαρό αγόρι είχε γοητευτεί, ίσως και ερωτευτεί.

«Στην ερώτησή σας κ. πρόεδρε αν αβασάνιστα άνοιγα την πόρτα μου, θα σας πω ότι ναι, τότε δεν το σκεφτόμουν. Τώρα όμως δεν πρόκειται να το ξανακάνω» είπε ο Δ. Λιγνάδης.

Αναφερόμενος στον Αιγύπτιο καταγγέλλοντα, είπε ότι είχε επικοινωνία μαζί του μέσω των social media, αλλά δεν τον είχε συναντήσει ποτέ. «Στην αρχή πρέπει να ομολογήσω ότι είχα ανεξέλεγκτη δραστηριότητα στα social, δεν εννοώ όμως ούτε παράτυπη, ούτε παράνομη», υποστήριξε.

«Μπορεί να κολακεύτηκα, να φλέρταρα παραπάνω, να έδωσα παραπανίσιες υποσχέσεις, να είχα μια υπερβολή στην προσέγγιση μου στους ανθρώπους αλλά δεν κατηγορούμαι εδώ για “πέφτουλας” ή “γύπας”. Μπορεί να ξέφυγα σε αυτόν τον τομέα, αλλά βιαστής δεν υπήρξα ποτέ», υποστήριξε. Και στη συνέχεια το… τερμάτισε σε επιχειρηματολογία λέγοντας: «Σιχαίνομαι το βιασμό και τον εκβιασμό. Έχω κλωτσήσει γάτα, κι ας είναι κακούργημα, επειδή καβαλούσε άλλη γάτα με τη βία».

Η απολογία όπως την μετέδωσε το Παρατηρητήριο Δίκης Λιγνάδη – LignadisTrialWatch

  • «Σήμερα είναι για μένα μια μέρα λύτρωσης γιατί μετά από ένα χρόνο προφυλακισμένος»

Κούγιας: Θα θέλαμε να αναγνωστούν τα μηνύματα μεταξύ ΠΦ. (3ου μηνυτή) και Σ. (2ου μηνυτή)
[Σύνεδρος διαβάζει συνομιλία]
Κούγιας: Να κάνω ένα σχόλιο, αυτές οι συνομιλίες ξεκινούν 4/2 και τελειώνουν 22/2  που ο Λιγνάδης έχει συλληφθεί, από το περιεχόμενό τους προκύπτει ότι δεν αναφέρεται πουθενά η λέξη βιασμός. Μιλούν για χειραγώγηση που προκύπτει και από άλλες συνομιλίες και από τη μήνυση του ΒΚ. Σε καμία περίπτωση δεν αναφέρεται βιασμός, ενώ έχουν αναδειχθεί πράξεις εναντίον του Λιγνάδη φαίνεται ότι ο Σ. (2ος μηνυτής) δεν έχει ιδέα για τις πράξεις που κατήγγειλε ο ΠΦ.
Πρόεδρος: Κύριε κατηγορούμενε ελάτε. Γνωρίζετε για τις πράξεις που κατηγορείστε, τι έχετε να πείτε;
Λιγνάδης: Σήμερα είναι για μένα μια μέρα λύτρωσης γιατί μετά από 1 χρόνο προφυλακισμένος, εκεί που το ένα λεπτό μετράει για έναν μήνα, είμαι σε θέση να απολογηθώ. Θα παρακαλούσα να μου θέσετε την οποιαδήποτε ερώτηση και να απαντάω.
Πρόεδρος: Θα πάρουμε κάθε πράξη ξεχωριστά, έχουμε τον Α. (1ο μηνυτή) για βιασμό που φέρεται ότι τελέστηκε το 2011, τον γνωρίζετε;
Λιγνάδης: Την περίπτωση του Α. την έμαθα όταν έμενα σε ένα σπίτι τον Φεβρουάριο του 2021 που δεχόμουν κάποιες απειλές και μαθαίνω ότι θα κατατεθεί μια μύνηση. Εγώ τη φυσιογνωμία την είδα στη ΓΑΔΑ πια κρατούμενος, αν δεν έβλεπα τη φωτογραφία του δε θα έφερνα στο μυαλό μου τη φυσιογνωμία του και σε συνδυασμό με τον ξάδερφο του τον Χ. […] Δία ζώσης δεν τον έχω συναντήσει ποτέ αλλά δεν αποκλείω να επικοινώνησα μαζί του στα social media, εγώ πρωτοπήρα υπολογιστή μεγάλος, το 2009 και έκανα μια χρήση που μπορεί να μίλαγα με 1000 άτομα. δεν αμφισβητω ότι μπορεί να μιλήσαμε.
Πρόεδρος: Δεν αναζητήσατε στο κινητό σας πριν την κατάσχεση να δείτε αν τον ξέρατε;
Λιγνάδης: Δεν θυμάμαι ίσως και να αναζήτησα αλλά όταν είσαι σίγουρος για κάτι που έκανες και κάτι που δεν έκανες δεν μπαίνεις σε αυτή τη διαδικασία ίσως όταν σας εξιστορήσω την πορεία μου και πως βρέθηκα στο Εθνικό να καταλάβετε.
Πρόεδρος: Γνωρίζετε όμως κάποιο συγγενικό του πρόσωπο;
Λιγνάδης: Ναι τον Χ. που παίζαμε μπασκετάκι.
Πρόεδρος: Λέτε ότι δεν του κάνατε αίτημα φιλίας.
Λιγνάδης: Δεν μπορώ να αποκλείσω πράγματα για τα οποία δεν είμαι σίγουρος, μπορεί να μου έκανε αίτημα φιλίας, αποδεχόμουν τον πρώτο καιρό αιτήματα φιλίας γιατί αποφορτιζόμουν με τον υπολογιστή και τα κοινωνικά δίκτυα, μετά έκανα διάφορες εκκαθαρίσεις, αποδεχόμουν όμως ίσως κακώς.
Πρόεδρος: Χωρίς κρίτηρια;
Λιγνάδης: Στην αρχή πρέπει να ομολογήσω ότι είχα ανεξέλεγκτη δραστηριότητα στα social, δεν εννοώ όμως ούτε παράτυπη, ούτε παράνομη.
Πρόεδρος: Το πρόσωπό του σας θύμισε κάτι;
Λιγνάδης: Αν δε μου λέγανε ότι είναι ο Α. δεν θα μου θύμιζε κάτι.
Πρόεδρος: Ο συγκεκριμένος ισχυρίζεται ότι είχατε επισκεφτεί το σπίτι του, ότι τους είχατε παραλάβει από το αεροδρόμιο, ότι είχατε επικοινωνία, είχαν έρθει σε παραστάσεις και στο σπίτι σας, εκεί μπαίνει κι ένα άλλο πρόσωπο, δεν τους θυμάστε;
Λιγνάδης: Όχι δεν τους θυμάμαι, δεν τους ξέρω τους συγκεκριμένους που κατέθεσαν εδώ. Επειδή με ρωτήσατε συγκεκριμένα με τα μηνύματα που έφερε ο Α., αναρωτιέμαι γιατί έφερε μόνο αυτά τα μηνύματα και όχι όλα.
Πρόεδρος: Για ποιον λόγο να τα πουν αυτά;
Λιγνάδης: Αυτό δεν είμαι σε θέση να το απαντήσω, μπορώ να έχω γνώμη αλλά δεν έχω αποδείξεις, μπορώ να σας πω τη γνώμη μου. Οι άνθρωποι που είδα εδώ και ειδικά ο Α. μου φάνηκε ένας αδίστακτος άνθρωπος, καιροσκόπος που θα μπορούσε να κάνει οτιδήποτε. Δεν αποκλείω ότι μπορεί να ήρθαν στο Amadeus, δεν θυμάμαι όλους τους φανς που έρχονται στα καμαρίνια αλλά σπίτι μου δεν ήρθαν. Το γιατί μπήκε κι έμενα στο κεφάλι μου από την πρώτη στιγμή και δεν μιλάω μόνο για τον Α. αλλά και για τους άλλους, εγώ αυτούς τους ήξερα σαν άτομα του τότε και δεν ξέρω τώρα στα 25 γιατί ήρθαν εδώ και τα είπαν αυτά, μπορώ να σας πω ποια είναι τα κίνητρα ένα κοκτέιλ από οικονομικά οφέλη, από πικρία για ερωτική απόρριψη, από ανάγκη να βρεθούν για λίγο στη δημοσιότητα.
Πρόεδρος: Δεν είναι μόνο ο Α. αλλά και δύο μάρτυρες που τον επιβεβαιώνουν.
Λιγνάδης: Αν δεν απατώμαι αυτοί οι δύο μπήκαν στον χορό όταν κατέρρευσε η κατάθεση του Α.
Πρόεδρος: Ο Σ. κατέθεσε πολύ νωρίς 19/2, ο ΑΚ. είναι αργότερα τον Μάρτη.
Λιγνάδης: Δεν μπορώ να φανταστώ τον λόγο εκτός από το να βοηθήσει τον φίλο του Α. Να πω και κάτι άλλο, ο ίδιος ο Α. δεν μπορούσε να θυμηθεί πότε φέρεται ότι βιάστηκε και ζήτησε τη βοήθεια των φίλων του. Στο δικό μου μυαλό να μη μπορεί να θυμηθεί πότε συνέβη το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή του μου φαίνεται αδιανόητο.
Πρόεδρος: Σας προσέγγιζαν άτομα;
Λιγνάδης: Όλους τους μεγάλους ηθοποιούς τους προσεγγίζουν άτομα για να βοηθηθούν, υπάρχει μια αντίληψη σε πολύ κόσμο. Σήμερα που μιλάμε έχει γίνει μόδα να θέλει ο καθένας να γίνει καλλιτέχνης, είναι πολλοί που φαντασιώνονται ότι μπορούν να μπουν άκοπα στο θέατρο. Υπάρχουν λοιπόν τέτοια άτομα, η απάντηση είναι ναι.

  • «Με προσέγγιζε κόσμος για να τον βοηθήσω»

Πρόεδρος: Σας έχουν προσεγγίσει και για άλλον καλλιτεχνικό χώρο;
Λιγνάδης: Δεν αποκλείω να με έχουν προσεγγίσει να τους κάνω τραγουδιστές ή μοντέλα αλλά κυρίως για ηθοποιία, πρέπει να σας πω ότι επειδή ήμουν στις σχολές από πολύ νωρίς δεν δέχτηκα ποτέ να βοηθήσω κανέναν, γιατί θεωρούσα ότι ήταν ανήθικο.
Πρόεδρος: Το 2010 – 2011 τι θέση είχατε;
Λιγνάδης: Δίδασκα και ήμουν αναπληρωτής διευθυντής στη δραματική σχολή του Εθνικού, έπαιζα στο θέατρο, φυσικά ήμουν και στην επιτροπή του Εθνικού, δεν θυμάμαι αν τότε ήμουν και στις επιτροπές του Υπουργείου.
Πρόεδρος: Ήσασταν γνωστός ευρέως;
Λιγνάδης: Δεν ξέρω πώς εννοείτε το ευρέως, θα μπορούσα να πω πως ήμουν γνωστός.
Πρόεδρος: Ο Α. ισχυρίζεται ότι του άρεσε το τραγούδι, σας θυμίζει κάτι;
Λιγνάδης: Το μόνο που θυμάμαι για τον Α. είναι ότι ήταν ξάδερφος του Χ. και ότι ήθελε να γίνει σαν τον Ρουβά.
Πρόεδρος: Αυτή την πληροφορία πώς την ανακαλέσατε, σας το είχε πει ο Χ.;
Λιγνάδης: Ο Χ. μου το είχε πει, μπορεί να μου το είχε πει ο ίδιος σε μήνυμα, ο τίτλος που δίνω όταν είδα τον Α. ήταν αυτός. Ή ο Χ. μου το είπε ή στις μεταξύ μας συνομιλίες δεν αποκλείω να μου το είπε ο ίδιος.
Πρόεδρος: Δεν θυμηθήκατε αν τον έχετε γνωρίσει;
Λιγνάδης: Δεν τον έχω γνωρίσει δια ζώσης.
Πρόεδρος: Γιατί τον λέγατε Χ.;
Λιγνάδης: Λόγω του δέρματος.
Πρόεδρος: Ήταν ανήλικος;
Λιγνάδης: Δεν ξέρω.
Πρόεδρος: Με τον Χ. επικοινωνούσατε;
Λιγνάδης: Δεν το αποκλείω, σας είπα μιλούσα με πολύ κόσμο.
Πρόεδρος: Ο επόμενος, ο Σ., τον γνωρίζετε;
Λιγνάδης: Το 2013 ανέβασα την παράσταση Βάκχες με τον Ρουβά και είχα αποφασίσει να υπάρχουν στον χορό έγχρωμες και έγχωμοι, έκανα οντισιόν και διάλεξα 3 ηθοποιούς αφρικανικής καταγωγής και 3 κοπέλες η μία από τις κοπέλες είχε έναν αδερφό τον Θ., που μας ακολούθησε σε μια περιοδεία και κάποια στιγμή μου λέει ότι πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίσεις έναν φίλο μου που είναι φανταζί προσωπικότητα και γνώρισα τον Σ.
Πρόεδρος: Ποιοι ήταν εκεί;
Λιγνάδης: Εγώ, ο Σ. και ο Θ. στα Goody’s.
Πρόεδρος: Δεν είχατε πάει προηγουμένως σε κάποιο μπαρ;
Λιγνάδης: Όχι και αν είχαμε πάει δεν θα είχα πρόβλημα να το παραδεχτώ.
Πρόεδρος: Εσείς είχατε κι άλλες συναναστροφές με τον Τ.;
Λιγνάδης: Βρισκόμασταν, όχι συχνά αλλά βρισκόμασταν.
Πρόεδρος: Ήταν μαθητής;
Λιγνάδης: Βεβαίως και μου είχε ζητήσει η αδερφή του να έρθει στην περιοδεία και να του κάνω αρχαία.
Πρόεδρος: Ποια ήταν τα κοινά σημεία;
Λιγνάδης: Αντικειμενικά δεν υπήρχαν κοινά σημεία υπήρχε κοινό σημείο η διασκέδαση, το γέλιο, εγώ πάντα ήθελα να μεταλαμπαδεύσω την γνώση που έχω σε ανθρώπους που ήταν λίγο άδειοι δίνω τεράστια σημασία στην αποφόρτιση που δημιουργούσε σε μένα η επαφή με τους νέους δεν εννοώ ανήλικα αλλά με νέους. Δεν διατήρησα μια αποκλειστική επαφή με τον Τ., τον συναντούσα με την αδερφή του, με άλλα άτομα αφρικανικής καταγωγής.
Πρόεδρος: Δεν σας προβλημάτιζε που ήταν ανήλικος;
Λιγνάδης: Υπάρχουν κοινά σημεία που σου επιτρέπουν κάποιες συναντήσεις περιστασιακά η μόνιμη συναναστροφή με έναν άνθρωπο που δεν υπάρχουν κοινά ενδιαφέροντα τη βρίσκω ανέφικτη. Και δεν την επιδίωξα εγώ.
Πρόεδρος: Λέτε λοιπόν ότι σας πήρε τηλέφωνο και τι σας είπε;
Λιγνάδης: Δεν θυμάμαι αν μου είπε ότι θα έρθει και ο Σ. ή αν ήρθε ο Σ., πάντως εκεί τον γνώρισα.
Πρόεδρος: Πώς εξελίχθηκε η σχέση σας με τον Σ.;
Λιγνάδης: Ήταν ένας άνθρωπος που τον γοήτευσα, λέει ότι με ερωτεύτηκε, επιδίωκε την παρέα μαζί μου και το πέτυχε, το 2016 ήρθε και έμεινε σπίτι μου.
Πρόεδρος: Πότε τον γνωρίσατε;
Λιγνάδης: Το 2015.
Πρόεδρος: Η επόμενη επαφή σας πότε είναι;
Λιγνάδης: Δεν το θυμάμαι, και σπίτι μου ερχόταν και έξω βγαίναμε, στο θέατρο τους είχα καλέσει, στον Κύκλο με την Κιμωλία, έχουν πάει και στην παράσταση του Ηρακλή στο Πάνθεον.
Πρόεδρος: Τους είχατε καλέσει εσείς;
Λιγνάδης: Θα τους είχα πει ή ελάτε ή πηγαίντε, τι σημασία έχει, δεν θυμάμαι.
Πρόεδρος: Είχε έρθει και στο σπίτι σας, ερχόταν δηλαδή το 2015;
Λιγνάδης: Ναι.
Πρόεδρος: Είπατε ότι καταλάβατε ότι τον γοητεύσατε.
Λιγνάδης: Από τα λεγόμενά του, ήταν πολύ ανοιχτός στις εκδηλώσεις του, βαφόταν, χρησιμοποιούσε διάλεκτο που χρησιμοποιούν οι πολύ απελευθερωμένοι γκέι τύπου μωρή, τρελή κλπ. Μου έλεγε σε παρακαλώ θέλω να κάνουμε το ένα και το άλλο.
Πρόεδρος: Είχατε μιλήσει για τις ερωτικές σας προτιμήσεις;
Λιγνάδης: Δεν το αποκλείω.
Πρόεδρος: Ξέρατε ότι ήταν ανήλικος;
Λιγνάδης: Δεν θυμάμαι, δεν έδωσα σημασία.
Πρόεδρος: Ως τι τον γοητεύσατε;
Λιγνάδης: Κατά τα λεγόμενά του όλα, αυτό που θυμάμαι ήταν να μου ζητάει να κάνουμε κάτι γεννετήσιο, να ολοκληρωθεί η γνωριμία μας με γλειψίματα, δεν θέλω να πω.
Πρόεδρος: Λέτε ότι το 2015 μέχρι την Επίδαυρο δεν είχατε επαφές τέτοιες;
Λιγνάδης: Καμία απολύτως.
Πρόεδρος: Είχατε τακτική επαφή;
Λιγνάδης: Δεν ξέρω πώς εννοείτε το τακτική μπορεί να βρισκόμασταν και 2 φορές την εβδομάδα και μετά να κάναμε 20 μέρες.

  • «Σεξουαλική επαφή δεν είχα καμία»

Πρόεδρος: Είχατε καταλάβει ότι ήταν ερωτευμένος είπατε, σας το είπε;
Λιγνάδης: Μπορεί να μου το είπε, μπορεί και να το κατάλαβα, κατάλαβα ότι είχε γοητευτεί από την προσωπικότητά μου.
Πρόεδρος: Είχε προηγουμένως σχέσεις;
Λιγνάδης: Δεν θυμάμαι.
Πρόεδρος: Γιατί επέμενε να ολοκληρώσετε;
Λιγνάδης: Δεν επέμενε τόσο πολύ και δεν το έπαιρνα σοβαρά, συνειδητοποίησα πολλά όταν τους είδα εδώ και διάβασα τις καταθέσεις τους.
Πρόεδρος: Πώς τον γοητεύσατε; Δεν έχω καταλάβει.
Λιγνάδης: Δεν έχω κάποια συνταγή γοητείας, είμαι ένας άνθρωπος σε ένα σπίτι με χιλιάδες βιβλία που ετοιμαζόταν να ανεβάσει μια παράσταση μιούζικαλ, ένας άνθρωπος με γνωριμίες, δεν θα μιλήσω για το παρουσιαστικό μου, όλο αυτό το πακέτο μπορεί να γοητεύσει, η δύναμη στο θέατρο. Δεν μιλούσα με τον Σ. γι’ αυτό μόνο, αυτή είναι μία κουβέντα που μπορεί να γίνει σε μια παρέα 1-2 φορές.
Πρόεδρος: Λέτε δεν είχατε καμία επαφή μαζί του;
Λιγνάδης: Σεξουαλική καμία.
Πρόεδρος: Δεν σας προβλημάτισε που ένας ανήλικος ζητούσε αυτά τα πράγματα από εσάς;
Λιγνάδης: Δεν ήταν κάτι που σπουδαιολόγησα, τώρα το σπουδαιολογώ που έγιναν όλα αυτά.
Πρόεδρος: Το λάβατε υπόψη σας ότι ήταν ανήλικος και σας έβλεπε έτσι;
Λιγνάδης: Μα δεν το σπουδαιολόγησα, ήταν σαν αστείο. Τι μεγαλύτερη προστασία να του παράσχω από το να βρισκόμαστε.
Πρόεδρος: Μήπως είχε άλλες προσδοκίες, είχατε βγάλει κάποιες φωτογραφίες μαζί του;
Λιγνάδης: Βεβαίως στον Ριχάρδο.
Πρόεδρος: Φαίνεται μια οικειότητα.
Λιγνάδης: Αυτή την οικειότητα που βλέπετε, που μορφάζουμε και οι δύο, αυτό το ύφος και το περιεχόμενο είχαν και οι συζητήσεις μας.
Πρόεδρος: Στην Επίδαυρο πήγατε;
Λιγνάδης: Εδώ θα μου δώσετε λίγο χρόνο, θέλω να είμαι καίριος. Όταν η ανακρίτρια με ρώτησε για την Επίδαυρο τον Αύγουστο του 2015 της είπα ότι αποκλείεται να πήγα το 2015 και πολλώ δε μάλλον τον Αύγουστο. Όταν βλέπω να αναδιπλώνεται ο μηνυτής και τελικά αποφάσισε πως ήταν τον Ιούλιο, εγώ ούτε το καλοκαίρι του 2015 πήγα στην Επίδαυρο γιατί δεν συνηθίζω να πηγαίνω στην Επίδαυρο όταν δεν έχω παραστάσεις. Είχα εντατικές πρόβες για τον Μπίλυ Έλιοτ, αποκλείεται να πήγα το 2015 με αυτά τα δύο άτομα. Όταν επιδείχθηκε η φωτογραφία σκέφτηκα πώς γίνεται; Δεν επιβεβαιώνω ούτε διαψεύδω ότι μπορεί να πήγα το 2016 στην Επίδαυρο και να τους είδα εκεί. Ο τότε σκηνοθέτης Αντιγόνης Στ. Λιβαθινός είχε πει να πάμε μια αναγνωριστική εκδρομή. Θυμάμαι ότι πήγαμε αυτή την εκδρομή και πιθανολογώ δια της ατόπου, μήπως βρέθηκαν το 2016 στην Επίδαυρο.
Πρόεδρος: Είχατε πρωταγωνιστικό ρόλο, δεν θυμάστε αν είχατε συνοδηγούς;
Λιγνάδης: Δεν είπα ότι πήγα μαζί τους, αλλά ότι τους συνάντησα εκεί και κάναμε ένα μπάνιο.
Πρόεδρος: Δεν πήγατε μαζί;
Λιγνάδης: Όχι το λέω κατηγορηματικά.
Πρόεδρος: Υπάρχουν μαρτυρίες που σας είδαν του ΚΦ και μια φωτογραφία.
Λιγνάδης: Αν δεν υπήρχε η φωτογραφία δεν θα έξυνα το μυαλό μου να δω τι έγινε.
Πρόεδρος: Την παράσταση ΝΕΚΙΑ την παρακολουθήσατε;
Λιγνάδης: Ποτέ οι προσκλήσεις δεν είναι όπως παλιά που λες το όνομά σου, οι ατέλειες εκδίδονται μέσω κάποιων εταιρειών, θα έπρεπε δηλαδή να αφήσει ηλεκτρονικές ατέλειες.
Πρόεδρος: Ο ΚΦ λέει σας είδε.
Λιγνάδης: Ο ΚΦ δεν με είδε το 2015 και μήπως να αναρωτηθεί αν με είδε άλλη χρονιά ή καθόλου. Εκείνη την περίοδο βρισκόμουν στο θέατρο και έκανα εντατικές πρόβες για τον Μπίλλυ Έλιοτ. Δεν θυμάμαι το συγεκριμένο ΣΚ αλλά ήταν ένα έργο απαιτήσεων.
Πρόεδρος: Κάποια μηνύματα Τ. και Σ. που μιλάνε για έναν Δημήτρη, αναφέρονται σε εσάς;
Λιγνάδης: Δεν ξέρω αλλά δεν έχουν βαρύτητα ακόμα κι όταν τα άκουσα εδώ δεν τα συνέδεσα με τον εαυτό μου.
Πρόεδρος: Αυτή τη φωτογραφία δεν την αμφισβητείτε;
Λιγνάδης: Όχι δεν την αμφισβητώ αλλά λέω ότι δεν είναι το 2015.
Πρόεδρος: Πότε αραίωσε η επικοινωνία σας;
Λιγνάδης: Κάπου το 2016, χωρίς να γίνει κάτι, ο Σ. βρήκε έναν φίλο, τον Α., διατηρήσαμε μια επαφή πολύ αραιή, άρχισαν να πυκνώνουν και οι δικές μου δουλειές. Δεν είχαν παγώσει οι σχέσεις μας. Στο Ριχάρδο γελούσαμε στις φωτογραφίες.
Πρόεδρος: Εξακολουθούσατε να έχετε φιλικές σχέσεις με τον Σ.;
Λιγνάδης: Δεν το αποκλείω.
Πρόεδρος: Πώς εξελίχθηκε η σχέση σας και ήρθε να μείνει μαζί σας;
Λιγνάδης: Κάποια στιγμή χτύπησε η πόρτα και τον είδα μου είπε μάλωσα και είχε μαζί τα πράγματά του. Είχε τσακωθεί, είχε διωχθεί και του είπα έλα.
Πρόεδρος: Ήταν ανήλικος;
Λιγνάδης: Όχι ήταν ενήλικας και δεν έβρισκα πουθενά το κακό να μείνει.
Πρόεδρος: Πόσο καιρό έμεινε;
Λιγνάδης: 10 μέρες, 1 εβδομάδα.
Πρόεδρος: Που κοιμόταν;
Λιγνάδης: Στον καναπέ, είχε έρθει με έναν σάκο ρούχα.
Πρόεδρος: Εσείς νιώθατε καλά με αυτό;
Λιγνάδης: Ναι, δεν ένιωθα δυσφορία.
Πρόεδρος: Δεν τον ρωτήσατε γιατί δεν πήγε κάπου αλλού;
Λιγνάδης: Όχι.
Πρόεδρος: Σ’ αυτό το δίαστημα έρχονταν φίλοι σας στο σπίτι;
Λιγνάδης: Βεβαίως.
Πρόεδρος: Δεν τον είχαν δει;
Λιγνάδης: Ναι και ο ΠΦ τον είχε δει, και άλλοι.
Πρόεδρος: Γιατί δεν τον είχε δει η καθαρίστρια;
Λιγνάδης: Γιατί δεν ήταν 24 ώρες το 24ωρο εκεί.

Πρόεδρος: Γιατί έφυγε;
Λιγνάδης: Αν με ρωτούσατε τότε θα έλεγα ότι ήθελε να φύγει, αν με ρωτάτε τώρα θα πω ότι λέει ότι τον προσέβαλα και δεν έβρισκε φαΐ στο ψυγείο. Αυτό επικαλέστηκε τώρα. Εγώ πίστευα ότι θέλει να πάει σπίτι του. Μπορεί να του είπα συνέχισε τη ζωή σου, διάβασε, βρες τα με τους δικούς σου. Του είπα οι ερωτικές σου επιλογές, ο τρόπος που τις δείχνεις δεν είναι το επάγγελμά σου, δεν θα κάνεις καριέρα με αυτές, κάνε κάτι άλλο. Σκέφτηκα ότι μήπως είπα κάτι που τον προσέβαλε.
Πρόεδρος: Τότε πρωταγωνιστούσατε κάπου;
Λιγνάδης: Στον Ριχάρδο.
Πρόεδρος: Άρα η φωτογραφία είναι από εκεί;
Λιγνάδης: Μάλλον, δεν θυμάμαι.
Πρόεδρος: Με τον Τ. διατηρήσατε σχέσεις;
Λιγνάδης: Αραιά, όπως και με τον Σ.
Πρόεδρος: Τότε ερχόταν στο σπίτι ο ΠΦ;
Λιγνάδης: Ο ΠΦ ήρθε στο σπίτι το 2015 και νομίζω και το 2016.
Πρόεδρος: Πώς τον γνωρίσατε;
Λιγνάδης: Μια μέρα πήγα να πάρω σουβλάκι και είδα ένα μεγαλόσωμο παιδί να χτυπάει την κοιλιά σε ένα άλλο παιδί. Κάποια στιγμή συναντηθήκαμε, δεν θυμάμαι που, και μου εξομολογήθηκε ο ΠΦ ότι δεν έχει σπίτι του ρεύμα και νερό. Εγώ σοκαρίστηκα και του είπα αν θέλει να διαβάσει ή θέλει ηλεκτρικό να έρθει σπίτι μου.
Πρόεδρος: Είχατε πάει σε κάποια παράσταση μαζί;
Λιγνάδης: Ναι.
Πρόεδρος: Εσείς τον πιστέψατε;
Λιγνάδης: Ναι, είναι μια ιστορία αληθοφανής.
Πρόεδρος: Τι βοήθεια προσφέρατε;
Λιγνάδης: Μια στέγη για να πλένει τα ρούχα του. Άκουγα ότι μιλούσε στο τηλέφωνο με τη μητέρα του. Του προσέφερα πλυντήριο για τα ρούχα του και κάποια στιγμή μου είπε ότι τσακώθηκε με τη μητέρα του και διανυκτέρευσε. Δεν είμαι σίγουρος αν ήταν εκεί ο Τ. & η Ν. Ο ΠΦ ερχόταν και έμενε κατά καιρούς.
Πρόεδρος: Πότε ήρθε πρώτη φορά;
Λιγνάδης: Το 2015 Φεβρουάριο-Μάρτιο, για να διανυκτερεύσει μέχρι να καλυτερεύσουν τα πράγματα στο σπίτι του. Αλλά όχι να μετακομίσει σπίτι μου.
Πρόεδρος: Διάβαζε στο σπίτι; Ξέρατε ότι πάει σχολείο;
Λιγνάδης: Ναι αλλά ότι είχε μείνει τάξη. Είχα την εντύπωση ότι πήγαινε σχολείο καθημερινά.
Πρόεδρος: Αυτά δεν είναι πολύ πίσω.
Λιγνάδης: Πήγαινε. Κάποια στιγμή του έδωσα και κλειδιά.
Πρόεδρος: Δεν τον ρωτήσατε αν έχει συγγενείς ή φίλους; Είναι σοβαρή ευθύνη να τον φιλοξενείτε.
Λιγνάδης: Βεβαίως τον ρώτησα. Του είπα μπορείς να έρχεσαι να διαβάζεις και να τρως. Γνωριστήκαμε τον Φεβρουάριο, ήρθε κάποια στιγμή να μείνει και μετά έφυγε. Ένα χρονικό διάστημα ο ΠΦ έμενε και έφευγε, πήγαινε πίσω στο σπίτι του, αλλά δεν έμενε σπίτι μου κάθε μέρα αυτό το 8μηνο. Ναι είναι μεγάλη ευθύνη και ίσως και λάθος μου που πήρα αυτή την ευθύνη.
Πρόεδρος: Δεν τον παραπέμψατε κάπου αλλού. Πώς τον δεχτήκατε έτσι; Δεν είναι κάτι συνηθισμένο.
Λιγνάδης: Το καταλαβαίνω, εγώ τον ΠΦ τον πίστεψα. Έκανα κα Πρόεδρε κάτι ασυνήθισμο, με καλή πρόθεση, με αγαθότατη πρόθεση.
Πρόεδρος: Δεν τον βοηθήσατε να πάει σε κάποια υπηρεσία με τη μητέρα του; Υπήρχαν κι άλλες λύσεις.
Λιγνάδης: Όχι, δεν του είπα να μετακομίσει απλά του είπα ότι μπορεί να έρχεται να τον βοηθάω. Αφού μπορώ να του παρέχω αυτά τα πράγματα είπα ας έρθει. Επίσης ο ΠΦ πήγαινε σπίτι του από κάποιο διάστημα και μετά. Θεώρησα ότι κάπως τα πράγματα έχουν αποκατασταθεί με τη μητέρα του. Θέλω να κάνω σαφές ότι δεν μετακόμισε σπίτι μου. Απλά του είπα ότι έχει μια βρύση και μια λάμπα αν χρειαστεί. Κάποια στιγμή επειδή είμαι εργένης και για να μην αισθάνεται υποχρεωμένος αλλά και για παιδαγωγικούς σκοπούς του είπα αν μπορείς να μου καθαρίζεις και θα σου δίνω κάτι έναντι. Αλλά δεν γινόταν κάθε μέρα.
Πρόεδρος: Καθημερινές δουλειές;
Λιγνάδης: Ένα σφουγγάρισμα, ένα ξεσκόνισμα περισσότερο για να νιώθει ότι κάτι κάνει. Εγώ μπορώ να μένω και ξεσκόνιστος.
Πρόεδρος: Τι ήθελε να κάνει;
Λιγνάδης: Κάτι καλλιτεχνικό. Δομικά έργα, είχε μέσα την καλλιτεχία.
Πρόεδρος: Ήσασταν δεκτικός στο να έρθουν άνθρωποι στο σπίτι σας και να χρησιμοποιούν πράγματα.
Λιγνάδης: Και η Α. και ο Ι. ήταν κι άλλοι. Ζούσα μόνος αλλά κατά καιρούς ζούσαν άνθρωποι, είτε γιατί τους φιλοξενούσα είτε γιατί είχαμε σχέση. Αυτός είναι ο χαρακτήρας μου, φιλικός, δεκτικός, απολάμβανα το τυχαίο και το απρογραμμάτιστο και απ’ ότι έδειξε η πρακτική μετά πολλές φορές απερίσκεπτα και επιπόλαια.
Πρόεδρος: Έχει προηγηθεί μια απόπειρα ληστείας και ο τραυματισμός σας. Αυτό δε σας έκανε να είστε λίγο πιο συγκρατημένος στον τρόπο ζωής σας; Με άτομα που δεν γνωρίζετε; Που ήταν ανήλικα; Θα έπρεπε να είστε πιο προσεκτικός.
Λιγνάδης: Δεν έχω καταλάβει πώς τα συνδέετε; Αυτό έγινε στην πόρτα του σπιτιού μου για να με ληστέψει.
Πρόεδρος: Αυτό δεν σας έκανε πιο συγκρατημένο, σας έλεγαν ότι δεν έχω ρεύμα σπίτι μου κι εσείς το δεχόσασταν, μπορεί να ήταν κάποιος κακοποιός. Μετά από ένα τέτοιο συμβάν. Δεν μιλάω για άτομα που συνδέεστε χρόνια αλλά για άτομα που γνωρίσατε πρόσφατα;
Λιγνάδης: Σπίτι μου έχουν έρθει άνθρωποι που γνώρισα πριν δύο λεπτά. Ήμουν ανοιχτός έως ηλίθιος.
Πρόεδρος: Έρχονταν και φίλοι του ΠΦ;
Λιγνάδης: Ναι, όσο ήμουν παρών έτυχε να έρθουν, μια φίλη και ο στενός φίλος του ή εραστής του ο ΑΤ.
Πρόεδρος: Ο ΑΤ τι σχέση είχε με τον ΠΦ;
Λιγνάδης: Ο ΠΦ μου είχε εκμυστηρευτεί τον έρωτά του για τον ΑΤ και θεωρώ ότι ήταν αμοιβαίο, ως εκ τούτου του είπε να έρθει να κάτσουν μαζί.

  • «Σχέσεις ερωτικές δεν είχα ποτέ με ανήλικους και ανήλικες, επαφές ναι και συναναστροφές, πάντοτε λόγω συνθηκών»

Πρόεδρος: Γιατί να έρθουν σπίτι σας;
Λιγνάδης: Αφού μου το ζήτησε.
Πρόεδρος: Πόσες φορές;
Λιγνάδης: Δυο – τρεις.
Πρόεδρος: Είχατε καλέσει μια φορά τον ΑΤ μόνο του;
Λιγνάδης: Ποτέ, το άκουσα εδώ πρώτη φορά, όπως και διάφορα άλλα.
Πρόεδρος: Συζητούσατε όλοι μαζί, ακούγατε μουσική, πώς περνούσε η ώρα;
Λιγνάδης: Προφανώς θα μιλήσαμε.
Πρόεδρος: Έρχονταν κοντά ερωτικά;
Λιγνάδης: Η εικόνα που είχα εγώ ήταν ότι πρόκειται για δυο άτομα που τα βρίσκουν, μεγάλη σωματική οικειότητα. Έχω δει να κάθονται αγκαλιασμένοι σε μια γωνία. Αν μιλάμε για το συμβάν που περιγράφουν το οποίο το θεωρώ κωμικό, εκεί ήταν αγκαλιά.
Πρόεδρος: Εσείς με τον ΠΦ έχετε βρεθεί ερωτικά;
Λιγνάδης: Ποτέ.
Πρόεδρος: Τώρα για το περιστατικό το επίμαχο ο ΑΤ λέει ότι είχε κάτι νυχιές που τις έκανε ο Π., είδατε κάτι τέτοιο;
Λιγνάδης: Εάν δεν έβλεπα τις καταθέσεις, θα έλεγα ότι δεν θυμάμαι κάτι τέτοιο. Νυχιές είναι κάτι ιδιωτικό δικό τους.
Πρόεδρος: Ήσασταν παρών στις επισκέψεις από την αρχή μέχρι να φύγει ο ΑΤ;
Λιγνάδης: Αν εννοείτε ότι μπορεί να πετάχτηκα στο σούπερ μάρκετ, δεν θυμάμαι αλλά γενικά ήμουν παρών.
Πρόεδρος: Λέτε ότι η επαφή τους ήταν ότι κάθονταν ο ένας στα πόδια του άλλου;
Λιγνάδης: Μπροστά μου ναι, μια τρυφερότητα.
Πρόεδρος: Ισχυρίζονται ότι είχαν απομονωθεί ιδιωτικά, μπήκατε εσείς;
Λιγνάδης: Κατηγορηματικά όχι, δεν ξέρω γιατί, επιστρατεύτηκε μαζί με τους άλλους.
Πρόεδρος: Και ο ΑΤ είχε κάτι εναντίον σας;
Λιγνάδης: Για να ενισχύσει τον φίλο του, άκουσα τη γελοιότητα στην ακροαματική διαδικασία, κι εγώ κάνω αυτή την ερώτηση στον εαυτό μου γιατί. Καμιά φορά τι λέει κανείς και πώς το στοιχειοθετεί δείχνει και ποιος είναι. Ψάχνουμε βαθιά κίνητρα σε άτομα που έχουν ταπεινά ελατήρια.
Πρόεδρος: Ο ΠΦ γιατί έφυγε από το σπίτι και πότε;
Λιγνάδης: Μετά το καλοκαίρι του 2015, γύρισε σπίτι του, δεν έκοψε.
Πρόεδρος: Μετά δεν τον ρωτήσατε τι έγινε σπίτι του;
Λιγνάδης: Μου είπε ότι θα πάει σπίτι του, θυμήθηκα ότι μου ανέφερε μια δικηγόρο και τον ρώτησα γιατί δεν τον βοηθάει με τα χαρτιά και το σπίτι του, τέλος πάντων αραιώσαμε και με τον ΠΦ.
Πρόεδρος: Μετά τον ξαναβλέπατε;
Λιγνάδης: Μπορεί και να τον έβλεπα, από μακριά εννοώ.
Πρόεδρος: Δεν είχατε πάει κάποιο ταξίδι;
Λιγνάδης: Ναι στο Παρίσι και είχα ζητήσει από τον ΠΦ να έρθει να φροντίζει τον γάτο.
Πρόεδρος: Λέτε ότι δεν είχατε καμία επαφή;
Λιγνάδης: Καμία.
Πρόεδρος: Αν είχατε θα το παραδεχόσασταν;
Λιγνάδης: Βεβαίως, εδώ κρίνεται η ζωή μου και η υπόληψή μου, δε θα πω ψέματα.
Πρόεδρος: Γενικά είχατε σχέσεις με ανήλικα;
Λιγνάδης: Σχέσεις ερωτικές δεν είχα ποτέ με ανήλικους και ανήλικες, επαφές ναι και συναναστροφές, πάντοτε λόγω συνθηκών και με το Αρσάκειο και με τις πρόβες μου. Πάντοτε όταν ήταν ένα ανήλικο γινόταν σε συνθήκες μη παράτυπες και μη παράνομες. Δεν σκεφτόμουν μη νόμιμα, σκεφτόμουν απερίσκεπτα.
Πρόεδρος: Ο χώρος που κινείστε προσέλκυε πολλά άτομα.
Λιγνάδης: Σε καμία περίπτωση οι συναναστροφές μου αυτές δεν είχαν έναν σκοπό δόλιο ή καταχρηστικό, πιο πολύ εγώ παρασυρόμουν. Απερίσκεπτα έκανα κι άλλα πράγματα, μέχρι πρόσφατα κυκλοφορούσα με βερμούδες, όλα γίνονταν φανερά.
Πρόεδρος: Οπότε λέτε ότι δεν έχει λάβει χώρα κάποιο τέτοιο περιστατικό. Τα επόμενα χρόνια είχατε επαφή;
Λιγνάδης: Όχι κάτι που να θυμάμαι ιδιαίτερα, αραιά και που. Του έστειλα όταν ήταν στη Νάξο γιατί έχω πάει κι εγώ στη Νάξο και να πιούμε έναν καφέ.
Πρόεδρος: Γενικά είστε κοινωνικός στα κοινωνικά δίκτυα;
Λιγνάδης: Ναι είχα πολλούς φίλους, δεν είχα πρόβλημα να δέχομαι ανθρώπους, τα χρησιμοποιούσα για τη δουλειά μου, όπως όλοι.
Πρόεδρος: Τον ΔΜ;
Λιγνάδης: Δεν τον έχω συναντήσει ποτέ, δεν υπάρχει ούτε κατ’ ελάχιστο. Λυπάμαι που γελάω. Αν από τους μηνυτές μου ξέρω τους 2,5, τον ΔΜ δεν τον ξέρω, περίμενα νε έρθω εδώ να δω το προϊόν αυτής της κατασκευής. Δεν εμφανίστηκε.
Πρόεδρος: Δεν σας επιδείχθηκε κάποια φωτογραφία;
Λιγνάδης: Ναι αλλά δεν τον γνωρίζω ούτε κατά διάνοια.
Πρόεδρος: Ισχυρίζεται ότι έχει επισκεφτεί το σπίτι σας δύο φορές και περιγράφει κάποια χαρακτηριστικά του σπιτιού σας.
Λιγνάδης: Αν με ρωτούσατε όταν προφυλακίστηκα θα έλεγα ποιος είναι αυτός και τι λέει, στην εξέλιξη που ανατέθηκε η υπόθεση σε ένα γραφείο που κάνει εξαιρετική δουλειά.[..] Με πήρε τηλέφωνο ο αδερφός μου στην Τρίπολη και μου το είπε, με έπιασαν τα γέλια και είπα Γιάννη φοβάμαι. Το ότι κατασκευάστηκε ένας ΔΜ με φοβίζει. Αυτή ήταν η πρώτη αντίδρασή μου. Αυτοί που κατασκεύασαν τον ΔΜ έκανε ένα απάνθισμα για να φανεί ακριβής όλων αυτών που έχει διαβάσει π.χ. για τον αδερφό μου και τον Μαρκουλάκη τα είχε διαβάσει και για την εκδήλωση για τον Μαντέλα. Προιόντος του χρόνου κατάλαβα ότι ήθελαν να ενισχύσουν τις αρχικές μηνύσεις και έπρεπε να βρεθεί ένας να κατηγορήσει σε πιο κοντινό χρόνο το 2018.

  • «Βιαστής δεν υπήρξα ποτέ. Ούτε βιαστής, ούτε εκβιαστής»

Πρόεδρος: Οι άλλοι 3 ποιο ήταν το όφελός τους;
Λιγνάδης: Συγκλίνουν κάποια κίνητρα, προσωπική εκδίκηση για την απόρριψη, να στεγαστούν στην ομπρέλα του #metoo και να θυματοποιηθούν και λυπάμαι που ένα τέτοιο κίνημα θεωρεί ότι είναι στην απέναντι όχθη από εμένα και κάτω από την ομπρέλα του στεγάζει και χλωρά και ξερά και φοβάμαι ότι αυτό θα οδηγήσει στην αυτοκατάργηση του. Ο καθένας που έχει ανοιχτούς λογαριασμούς βρήκε τρόπο να τους λύσει. Ψάχνουμε να βρούμε μεγάλα κίνητρα σε άτομα που είναι τελείως φθηνά.
Πρόεδρος: Παλιότερα είχατε κατηγορηθεί για γεννετήσια πράξη;
Λιγνάδης: Ήταν τόσο υποτιμημένο αυτό στο μυαλό μου που όταν με ρώτησε η ανακρίτρια πρώτη φορά της απάντησα όχι, είναι μια αστεία ιστορία όταν ήμουν 19-20, είχε πολλές υπερβολές, θυμήθηκα το περιστατικό με αδρές γραμμές, παίζαμε μπάλα & τον κατήγορο δεν τον παίζαμε. Θυμάμαι ότι το απόγευμα ήρθε η αστυνομία και μου είπε για ασέλγεια. Ήταν η μάνα του μια φυσιογνωμία από τον Παπαδιαμάντη και έλεγε συνέχεια για την φτώχεια. Εγώ ρώταγα τους αστυνομικούς πότε θα τελειώσουμε για να δω ένα ματς. Μετά από δύο χρόνια, αυτή η γυναίκα γνωρίστηκε με τους γονείς μου, κατάλαβε τι είμαστε και απέσυρε τη μήνυση.
Πρόεδρος: Δεν έχετε κατηγορηθεί για κάποιο παρεμφερές αδίκημα;
Λιγνάδης: Όχι.
Πρόεδρος: Γιατί ξέσπασε όλο αυτό σε βάρος σας;
Λιγνάδης: Συναντήθηκαν, δημιούργησαν ένα κράμα, ένα σύνολο ομάδων. Κάποιοι άνθρωποι 2,5 άνθρωποι, επειδή τον ΔΜ δεν τον ξέρω, αυτοί οι 2,5 άνθρωποι είχαν κάποια πικρία για εμένα. Ο ένας γιατί δεν έγινε ο σόουμαν που ήθελε, ο άλλος γιατί δεν του έκατσα για να το πω λαϊκά. Τριβές & έχθρα από κάποιους ηθοποιούς, προστριβές μεγάλες με το ΣΕΗ και διαμάχες, υπάρχουν κάποιοι δημοσιογράφοι ή και inflouencers οι οποίοι είχαν τεράστια διαφωνία με την ιδεολογία μου και με τη θέση μου στο Εθνικό Θέατρο. Για παράδειγμα η κα Χατζηαντωνίου, η κα Ακρίτα μετέβαλε τη θέση της μετά και κάποιοι δημοσιογράφοι του ψευτοαριστερού κόσμου. Υπήρχε ένας ΒΚ που βρέθηκε χρόνια μετά να προστρέξει στην κα Κουρτέση να πει μια ιστορία που στο 99,9% την έχει βγάλει από το μυαλό του και άρχισε τον χορό και ένας ΝΣ που πήγε στην αγαπημένη του Ναταλί Χατζηαντωνίου για να μιλήσει για έναν βιασμό μετά από χρόνια που μετά βγήκε ότι είναι ο Λιγνάδης. Μετά ακολούθησε μια κοινωνία εθισμένη στο αίμα, κυρίως από σκανδαλώδης κλειδαρότρυπες μια πολιτική εκμετάλλευση και όχι μόνο υιοθετήθηκε σαν προϊόν αλλά συνεχίστηκε κιόλας και οι εφημερίδες και η τηλεόραση βρήκαν ευκαιρία να χτυπήσουν και να φέρουν έναν διάσημο σε όλο αυτό και έχουν δημιουργήσει όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα. Στο Εθνικό Θέατρο μπορώ να σας πω τις αντιπαλότητες.
Πρόεδρος: Δεν θα σταματούσε κάποιον αυτό που ισχυρίζεστε; Κάποιον που είναι αθώος;
Λιγνάδης: Η ποιότητα μιας κατηγορίας φαίνεται από το ποιος την λέει, όλοι αυτοί που παρέλασαν εδώ πέρα φαίνεται τι ποιόν έχουν και φαίνεται και το γιατί. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι άγνωστοι μεταξύ τους, οι καταγγέλοντες και οι βοηθούντες τους οι μάρτυτρες. Όλοι αυτοί δεν είναι άσχετοι, είναι ένα σύμπλεγμα. Είναι 10 άτομα ενωμένα σαν μια μονάδα.
Πρόεδρος: Κατηγορείς κάποιον που δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα;
Λιγνάδης: Βεβαίως. Δεν έχει συμβεί ο βιασμός, όχι ότι δεν έχουν συμβεί τα stories. Εγώ έδωσα αγώνα μέσα μου να θυμηθώ τον ΝΣ. Ποιος είναι; Μήπως είχαμε κάνει κανένα τρίο; Μήπως είχε μια βάση αλήθειας; Αυτό το αναρωτήθηκα και εγώ. Είπε στην κα Χατζηαντωνίου, η οποία με έχει αναλάβει εργολαβία από τότε με το Εθνικό. Αυτός ο άνθρωπος αντιευτελούς αντιτίμου. Και βεβάιως ούτε που τον αναγνώρισα. Θέλω να σας πω για το Εθνικό. Πριν σας πω αυτό επειδή έχετε απέναντί σας έναν άνθρωπο που αρνείται ό,τι δεν έχει κάνει και παραδέχεται ό,τι κάνει ήμουν σε ένα μέρος με ανθρώπους που είχαν διαπράξει τερατώδη πράγματα, σκέφτηκα που βρίσκεται η δική μου ευθύνη.

Λιγνάδης:Πολλές φορές απερίσκεπτα μπορεί να άσκησα τη γοητεία μου, κολακεύτηκα, φλέρταρα, έδωσα παραπανήσιες υποσχέσεις για το πόσο όμορφοι είναι είχα μια υπερβολή στην προσέγγισή μου. Δεν νομίζω ότι εδώ κατηγορούμαι για πέφτουλας ή για γύπας ή για γυτευτής, μπορεί να υπήρξα, μπορεί να ξέφυγα σ’ αυτό αλλά βιαστής δεν υπήρξα ποτέ. Ούτε βιαστής, ούτε εκβιαστής. Σιχαίνομαι τον βιασμό. Έχω κλωτσίσει γάτο που έχει καβαλήσει με το ζόρι γάτα. Το δεύτερο που σκέφτηκα με όλο τον σεβασμό, αναρωτήθηκα πολλές φορές με όλα αυτά που βλέπω στην τηλεόραση, ατιμωρητί από όλους, να βλέπω στα κανάλια να γίνεται δικαστήριο για το όνομά μου με ποικίλες εμφανίσεις συνηγόρων και από αυτό που λένε κάποιοι αριστεροί βοθροκάναλα και αναρωτήθηκα εγώ προφυλακισμένος και με χειροπέδες, με την ετικέτα του βιαστή και μάλιστα του παιδόφυλου, πώς θα πάω να μιλήσω σ’ αυτούς τους ανθρώπους;  Όμως έχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη. Δεν είμαι άγιος άνθρωπος και τα πράγματα που με έστειλαν εδώ δεν θέλω να τα επαναλάβω. Βιαστής όμως δεν είμαι σε καμία περίπτωση. Θέλω να σας πω για την πορεία μου στο Εθνικό Θέατρο και τις αντιπαλότητές μου. Δεν λέω ότι αυτές με έφεραν εδώ, αυτό που γίνεται πρόκειται για μια σκευωρία.

Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό που διαφωνούσε πολιτικά με την άποψή μου, γιατί εγώ είχα τοποθετηθεί πολιτικά, όταν ανέλαβα τη θέση ο προηγούμενος μου είπε ότι εγώ σου παραδίδω τη θέση με πλεόνασμα 200 χιλιάδες. Μετά καταλαβαίνω ότι όχι απλά δεν υπάρχει πλεόνασμα αλλά τρύπα 3,5 εκατομμυρίων. Μια αντιπαλότητα λοιπόν εκεί. Ευτυχώς η κα Μενδώνη μας έδωσε έκτακτη επιχορήγηση. Με είχε πάρει ένας σκηνοθέτης όταν ονόμασα την αίθουσα Ελένη Παπαδάκη και μου είπε τώρα θα πέσουν να σε φάνε. Δεύτερη η εξαγγελία η μετεξέλιξη της πειραματικής σκηνής σε ερευνητική σκηνή για το αρχαίο δράμα, πάλι διαφωνίες με έλεγαν πατριδοκάπηλο και εθνικόφρων. Μετά σκάει ο Covid, όλος ο κόσμος στα κάγκελα. Πόσοι είναι ηθοποιοί που βρέθηκαν ξαφνικά 35.000, να ένα άλλο ρεύμα οι artworkers το Εθνικό Θέατρο λειτουργεί το καλοκαίρι, κατορθώνουμε η παράσταση που σκηνοθέτησα εγώ οι Πέρσες να γίνουν ένα παγκόσμιο live streaming κι εκεί υπήρξαν κάποιες γκρίνιες, μέχρι που γίνεται ο ασπασμός μου στο ομοίωμα του Παρθενώνα κι εκεί ποιος είδε τον Θεό και δεν τον φοβήθηκε.

Θυμάμαι μια λάβρα ανακοίνωση του Κραουνάκη, πάμε παρακάτω το χειμώνα ξανακλείνουν τα θέατρα, πολλά μέτωπα κι εκεί βρήκαμε τη λύση του live streaming. Γίνονται κάποια κι ένας με μεγάλη κατήφεια όπως αυτή που έπαιζε ο ΚΦ, το θεωρώ άξιο αναφοράς. Μεγάλη κόντρα με μένα και το σωματείο, η γνωστή διαπραγμάτευση με το σωματείο και χωρίς να έχει λυθεί το θέμα του live streaming, να αναφέρω ότι το σωματείο έφερε στη Βουλή το θέμα γιατί δεν υπογράφω συλλογική σύμβαση, να αναφέρω ότι καταργώντας την πειραματική κατήργησα και μερικές παραστάσεις όπως αυτή που συμμετείχε ο ΓΠ και ο σύντροφός του. Όλα αυτά δημιουργούν πικρίες και αντιπάθειες και ευκαιρία στην πρώτη δυνατότητα να σου ρίξουμε Λιγνάδη ένα χαστούκι.
Εισαγγελέας: Θα τα πάμε με τη σειρά, τον Α. δεν τον συναντήσατε ποτέ από κοντά;
Λιγνάδης: Εξ’ όσων θυμάμαι δηλώνω ότι δεν τον συνάντησα ποτέ από κοντά.
Εισαγγελέας: Δεν πήγατε να τον πάρετε από το αεροδρόμιο;
Λιγνάδης: Όχι.
Εισαγγελέας: Έχει έρθει σπίτι σας;
Λιγνάδης: Όχι.
Εισαγγελέας: Ωστόσο ο ίδιος και οι φίλοι του ξέρετε τι έχουν καταθέσει, για ποιο λόγο;
Λιγνάδης: Για να βοηθήσουν τον φίλο τους. Όπως είπα για την περίπτωση του Σ. και του Π., που δέχτηκα ότι είχαν έρθει σπίτι μου, δεν θα είχα πρόβλημα να το παραδεχτώ.
Εισαγγελέας: Στην παράσταση Amadeus είχαν έρθει;
Λιγνάδης: Δεν το αποκλείω.
Εισαγγελέας: Άρα δεν υπήρξε και καμία ερωτική κίνηση από εσάς;
Λιγνάδης: Απολύτως καμία.
Εισαγγελέας: Τι θα κέρδιζε ο Α.;
Λιγνάδης: Για προβολή, δεν είχε πρόβλημα να δίνει συνεντεύξεις το άτομο που είδα εδώ να καταθέτει και που μας κορόιδεψε όλους μας λέγοντας στην αρχή για Σουηδία και μετά για Ντουμπάι, δεν θα απέκλεια το οικονομικό κίνητρο. Κάτω από την ομπρέλα του #metoo βγήκε ο καθένας ήρωας επειδή κατήγγειλε κάτι. Η αλήθεια και η πιστότητα αυτών που καταγγέλονται έχουν να κάνουν και με τον τρόπο. Αυτά που λένε αυτοαναιρούνται, τι να χάσουν; Τι κέρδος είχε αυτός που σκότωσε κάποιον για μια κάμερα;
Εισαγγελέας: Τον Σ. τον γνωρίσατε μέσω του Τ. Ποια ήταν η σχέση σας με τον Τ.;
Λιγνάδης: Τον γνώρισα μέσω της αδερφής του κι έκτοτε συνεχίστηκε μια φιλική σχέση που περιλάμβανε και την αδερφή του.
Εισαγγελέας: Δεν είχαν γίνει ποτέ ερωτικές προτάσεις;
Λιγνάδης: Από καμία πλευρά ποτέ.
Εισαγγελέας: Από τον Σ. υπήρχαν ερωτικές προτάσεις;
Λιγνάδης: Βεβαίως αλλά όχι με τρόπο να σκεφτείς ότι το παιδί έχει ξεφύγει, με τον τρόπο που έλεγε μου έφυγε το βάψιμο.
Εισαγγελέας: Οπότε δεν αναπτύχθηκε ποτέ οποιουδήποτε είδους σχέση ερωτική μεταξύ σας;
Λιγνάδης: Ποτέ.
Εισαγγελέας: Σας επισκέπτονταν μόνος του;
Λιγνάδης: Δεν το αποκλείω αλλά δεν είναι κάτι που θυμάμαι.
Εισαγγελέας: Στον Ριχάρδο τον προσκαλέσατε εσείς;
Λιγνάδης: Ναι μέσω του φίλου του του Α.
Εισαγγελέας: Γιατί λέγατε ότι θα τον χωρίσετε;
Λιγνάδης: Γιατί έτσι μιλούσαμε μπορεί να του έλεγα δεν σου πέτυχε η μπογιά, υπήρχε ένα τέτοιο χιούμορ μεταξύ μας. Σε όλα τα θέατρα εγώ είχα πει και στον Σ. και στον Π. να πάνε να δούνε παραστάσεις και να διαβάσουν βιβλία.
Εισαγγελέας: Τελικά το 2015 δεν πήγατε στην Επίδαυρο;
Λιγνάδης: Όχι, ξέρω ότι μέχρι να πάω στην Ιθάκη είχα πρόβες για μια απαιτητική παράσταση. Αν με ρωτάτε 24, 25 συγκεκριμένα αν είχα πρόβα, δεν θυμάμαι. Συνήθως τα ρεπό που δίνουμε είναι Δευτέρα.
Εισαγγελέας: Με τον Τ. είχατε εξαιρετική σχέση;
Λιγνάδης: Δυστυχώς ναι και το λέω γιατί το άτομο που ήρθε εδώ να καταθέσει ήταν σαν να είχε υποστεί μετάλλαξη. Είπε ψέματα. Αν θυμάμαι καλά έγινε μια επεξεργασία του τι θα πει τελικά ο Σ. με προτροπή του Τ., υπήρχε για να πω κι εγώ αυτή τη λέξη μια χειραγώγηση.
Εισαγγελέας: Κατέθεσε και ο ΚΦ ότι σας είδε; Είχατε κάποια κόντρα;
Λιγνάδης: Συγκεκιμένη κόντρα όχι, τη δυσανεξία για το livestreaming την ανέφερα, δεν ξέρω με ποιες συνθήκες ήρθε και κατέθεσε.  Αφήνω μια πιθανότητα ο ΚΦ να σκεφτεί καλύτερα και μήπως μιλάει για άλλο καλοκαίρι.

  • «Όταν υπάρχει δολοφονία χαρακτήρα πρέπει να υπάρχει ένα σοβαρό κίνητρο και στη δική μου περίπτωση έχει πετύχε»

Εισαγγελέας: Το 2016 δηλαδή είχατε πάει μαζί τους και είχατε μείνει στο ίδιο κατάλυμα;
Λιγνάδης: Δεν έχω πάει μαζί τους αλλά είναι άνθρωποι με τους οποίους δέχομαι ότι έκανα παρέα.
Εισαγγελέας: Πληρώνετε πάντα εισιτήριο λόγω αναγνωρισιμότητας;
Λιγνάδης: Βεβαίως υπάρχουν παραστάσεις που μπορώ να πάω στον ταμία και να ζητήσω να μπω, αλλά τελευταία τα εισιτήρια κλείνονται ηλεκτρονικά, δεν είναι πια τόσο εύκολο, εξαρτάται από τι οικειότητα έχεις, δεν πας έτσι. Στην Επίδαυρο δεν μπαίνεις πια έτσι, πρέπει να εκδοθεί είτε εισιτήριο, είτε ατέλεια.
Εισαγγελέας: Άρα το περιστατικό στην Επίδαυρο δεν έχει συμβεί ποτέ;
Λιγνάδης: Φυσικά δεν έχει συμβεί ποτέ αλλά πoιο είναι το γενικότερο συγκείμενο, ότι είμαι με έναν άνθρωπο που τον παρακαλάω να κάνουμε κάτι ερωτικό, αυτός δεν το κάνει και κάποια στιγμή στην Επίδαυρο μου γλείφει τον ποπό και με ερεθίζουν τα γένια του και πάγωσα, γιατί όλοι λένε ότι πάγωσαν.
Εισαγγελέας: Για ποιον λόγο να κάνει την καταγγελία;
Λιγνάδης: Δεν ξέρω, εγώ είδα άτομα εντελώς διάτρητα που θα μπορούσαν να έχουν τα ταπεινά ελατήρια, να περιφέρουν τα δράματα τους γιατί αυτό έχει προσφέρει η συγκυρία, δείτε πόσους ακόλουθους έχει. Προσφέρθηκαν διαφημίσεις και σε άλλους που βάλανε το λιθαράκι τους όπως ο Μοθωναίος. Ανήκει κι αυτός στην ομάδα αυτών που είπαν το κάτι τις, όπως ο κος Καρατζάς που τόλμησε να πει για κουτσομπολιά και για φήμες ποιος ο Καρατζάς, χωρίς να μας πει ποτέ για ποιες φήμες, δεν θα επεκταθώ. Δεν καταδέχθηκα ποτέ να απαντήσω κι εγώ με φήμες (Διακόπτει Κούγιας και λέει να δούμε το άρθρο της Χατζηαντωνίου για Καρατζά το Σαββατοκύριακο).
Εισαγγελέας: Σας είχε πει ότι μάλωσε με τους γονείς του;
Λιγνάδης: Μου κάνει εντύπωση πως με μια τόσο θηλυπρεπή εμφάνιση οι γονείς του περίμεναν να πάει 16 για να καταλάβουν ότι ήταν γκέι.
Εισαγγελέας: Αίτημα φιλίας από κάποιον για τον ΠΦ;
Λιγνάδης: Μπορεί να υπήρξε και από μένα ναι.
Εισαγγελέας: Μετά τη γνωριμία σας με τον ΠΦ πότε ήρθε σπίτι σας;
Λιγνάδης: Αρκετό καιρό μετά.
Εισαγγελέας: Για τι προβλήματα σας μίλησε οταν ήρθε σπίτι σας;
Λιγνάδης: Ειχε γίνει πιο πριν, μου είπε δεν έχει ρεύμα, δεν έχω πατρίδα, του είπα πως πας σχολείο και μου είπε ψηλαφιστά και του είπα όποτε θέλει να έρθει σπίτι.
Εισαγγελέας: Σας είχε αναφερει κακοποιητικές συμπεριφορές;
Λιγνάδης: Δεν θυμάμαι να μου ανέφερε.
Εισαγγελέας: Τι ειδους σχέση είχατε;
Λιγνάδης: Μια ζεστή και οικεία σχέση. Υπήρχαν πολλά αστεία, με έλεγε μπουγάτσα, υπήρχε μια σχέση διδακτική, πάρε αυτό να διαβάσεις και οικειότητα πχ μια μερα που βρεχει να πάει αυτός να φτιάξει την τέντα.
Εισαγγελέας: Είχατε εσείς κάποια σταθερή σχέση τότε;
Λιγνάδης: Οχι, η τελευταία μου σταθερή σχέση ήταν το 2014.
Εισαγγελέας: Τη σχέση με τον ΑΤ την είχατε αντιληφθεί;
Λιγνάδης: Είχα καταλάβει ένα αλληλογουστάρισμα και μια οικειότητα.
Εισαγγελέας: Ο ΑΤ δεν είχε έρθει ποτέ μόνος του;
Λιγνάδης: Όχι ποτέ.
Εισαγγελέας: Θυμάστε εκείνο το βράδυ που ήταν όλοι μαζί σπίτι σας;
Λιγνάδης: Αν δεν είχα διαβάσει τις καταθέσεις, μπορεί να μην το θυμόμουν. Θυμάμαι ότι υπήρξε συνύπαρξη αυτών των ατόμων σπίτι.
Εισαγγελέας: Θυμάστε να πηγαίνουν ο ΠΦ και ο ΑΤ στο δωμάτιό σας;
Λιγνάδης: Δεν θυμάμαι αλλά δεν το αρνούμαι. Τα υπόλοιπα τα αρνούμαι κατηγορηματικά, δεν προσιδιάζει μια τέτοια πράξη στη σχέση μας, ούτε κοινωνιολογκά και ψυχικά έχω το μόντους οπεράντι ενός βιαστή.
Εισαγγελέας: Για ποιον λόγο το λένε;
Λιγνάδης: Για να επαληθεύσει τον Π.
Εισαγγελέας: Για ποιον λόγο να τα είπε αυτά;
Λιγνάδης: Δεν γωνρίζω σε τι μπορεί να τον δυσαρέστησα, αν τον πείραξε που τον έδιωξα γιατί περνούσε αυτή τη Ραστώνη στο σπίτι μου, εγώ δεν θέλω έπιπλα σπίτι μου, έχω έπιπλα.
Με έναν τρόπο σύρθηκε, ήρθε συρώμενος να βάλει την καταγγελία του. Έλα βρε Π. Ήρθε στο παρεάκι τελευταίος. Θέλω να πιστεύω ότι το έχει μετανιώσει ηθικά μέσα του, ειδικά ο ΠΦ.
Εισαγγελέας: (Ακατάληπτο)
Λιγνάδης: Όταν υπάρχει δολοφονία χαρακτήρα πρέπει να υπάρχει ένα σοβαρό κίνητρο και στη δική μου περίπτωση έχει πετύχει. Έχω καταστραφεί σαν σώμα και σαν υπόληψη, θα τα ανακτύσω όμως. Κάποια thumbs up και hi 5 που έκαναν μεταξύ τους εδώ έξω. Ίσως να μην είναι τόσο περίεργο, όπως δεν είναι περίεργο που ένας Ρομά βγάζει ένα μαχαίρι για 5 ευρώ και σκοτώνει μια γριά.
Εισαγγελέας: Πιο πολύ εσείς παρασυρόσασταν;
Λιγνάδης: Πολλές φορές από το χειροκρότημα, από το γουστάριμα, από τη γοητεία που έβλεπα να ασκώ χαιρόμουν.

  • «Τον ΝΣ αγνοώ την ύπαρξή του»

Εισαγγελέας: Τον Μ. τον έχετε γνωρίσει; Τον έχετε συναντήσει;
Λιγνάδης: Ποτέ. Δεν τον ξέρω. Βλέπετε ότι για όλους τους άλλους κάτι έχω να σας πω. Τον ΝΣ αγνοώ την ύπαρξή του. Άκουσα από την ανακρίτρια γιατί λένε [οι καταγγέλοντες] τόσες λεπτομέρειες; Για να φαίνεται αληθινό. Αρνούμαι ότι τον γνωρίζω τον Μ.
Εισαγγελέας: Τον κο ΓΧ τον γνωρίζετε;
Λιγνάδης: Βεβαίως, έχουμε συνεργαστεί κιόλας και παλαιότερα είχαμε και μια ερωτική σχέση με αρκετό ρομαντισμό.
Εισαγγελέας: Πότε;
Λιγνάδης: Παλιά, το ’95 -’96, θέλω να πω κάτι για τον κο ΓΧ. Με τον ΓΧ συνεργαστήκαμε πάρα πολλές φορές, ο ίδιος που διανοήθηκε να πει, γελάω τώρα βέβαια, ότι δήθεν έφυγε επειδή έβλεπε ανήλικα. Αφού χωρίσαμε και πήγε στην Πορτογαλία, ο ίδιος ο ΓΧ μου έλεγε ότι άνηκε πολύ μικρός και ανήλικος στην παρέα του Χατζιδάκι. Την δε Αρλέτα την έλεγε μαμά. Μιας και ανέφερα τον Μάνο Χατζιδάκι για μένα είναι ένα ιερό τέρας. Έτυχε να τον γνωρίσουμε με τον αδερφό μου στον Μαγεμένο Αυλό, ένα εστιατόριο και πάντοτε ο Μάνος είχε παρέα νεαρούς μαθητές του. Αυτό το είπα για καλό, δεν εννοούσα ποτέ κάποιο σεξουαλικό υπονοούμενο. Για μένα αυτό είναι αυτονόητο, δεν έχει κάτι κακό. Όταν τον είδα στους μάρτυρες μου έφυγε το κλαπέτο. Είπε αοριστίες. Γιατί δεν ερχόσουν τότε; 18 χρόνια συνεργάτης μου. Να μου έλεγες ποια είναι αυτά τα ανήλικα; Ήρθε μετά από χρόνια στο δικαστήριο να ρίξει και αυτός το χαστουκάκι του.
Εισαγγελέας: Με τον ΓΠ έχετε πάει κάποιο ταξίδι μαζί;
Λιγνάδης: Το 2010 στην Αίγυπτο.
Εισαγγελέας: Η σχέση σας;
Λιγνάδης: Η πικρία του ήταν όταν μετά από την παράσταση Συμπόσιο που δούλευε ως άτυπος βοηθός μου, πήγαμε την εκδρομή αυτή και μετά θα ανέβαζα το Amadeus. Εκεί του είπα αν θα έρθει ως βοηθός μου και όταν κατάλαβε ότι δεν θα πάρει μεγάλο ρόλο μου είπε ότι θα φύγω. Αυτά το 2010. Ήρθε μετά κάποια στιγμή και με τον σύντροφό του στην Επίδαυρο. Μετά συναντηθήκαμε σε μια παράσταση στο Αρσάκειο, τον γνώρισα εγώ στον Φωκά Ευαγγελινό. Έκανε στα Special Olympics, μετά του έδωσα να κάνει μια παράσταση για το Θέατρο του Πολέμου, το έκανε με μια σχετική επιτυχία, όχι ιδιαίτερο καλλιτεχνικό βάθος. Όταν το Μέγαρο Μουσικής παρήγγειλε ότι θα συνεχιστεί η παραγωγή και ήθελαν κάποια μεγάλα ονόματα, είπα θα το κάνω εγώ. Τότε ο ΓΠ αυτά που είπε δεν περιγράφονται και αυτά τα έμαθα από κάποιον που τα είπε, στον Γιώργο Τσιαμπίρη. Όταν ανέλαβα το Εθνικό διάλεξα από τις 5 παραγωγές που είχαν προφορικά συμφωνήσει χωρίς συμβόλαια για την πειραματική και ακύρωσα τη μία παραγωγή Μπλε Υγρό που συμμετείχε ο ΓΠ και ο σύντροφός του. Ήρθε και είπε ότι συνάντησα ένα χαμίνι στην Αίγυπτο, αυτή την έκφραση μόνο στους Αθλίους την έχω συναντήσει.
Εισαγγελέας: Άρα θεωρείτε ότι η κατάθεση του είναι προϊόν πικρίας;
Λιγνάδης: Προϊόν αχαριστίας. Είπε και το ασύλληπτο ότι εγώ γδυνόμουν στα μαθήματα.
Εισαγγελέας: Με τον ΝΣ τι σχέση υπήρξε αν υπήρξε;
Λιγνάδης: Ο ΝΣ ήταν ο πρώτος που βγήκε και μετά με δικηγόρο τον Βλάχο που έχουν μια στενή σχέση όπως και με την κα Χατζηαντωνίου. Αυτόν περίμενα να τον δω για να δω μήπως τον γνωρίζω. Τελικά δεν τον γνωρίζω και δεν μπορώ να καταλάβω πώς έβγαλε αυτή την ιστορία. Δεν τον έχω συναντήσει ποτέ. Ακόμα και αν τον είδα τυχαία για 5 λεπτά δεν το θυμάμαι, πάντως δεν έχω βιάσει κανέναν.
Εισαγγελέας: Που αποδίδετε τις κατηγορίες;
Λιγνάδης: Σε ένα κράμα, μια ομάδα ανθρώπων, έναν πικραμένο τον ΒΚ που έκανε μια καταγγελία προ αμνημονεύτων χρόνων και δεν είναι και αληθής. Το μόνο που είναι αληθές είναι η αφιέρωσή του στο βιβλίο. Ο ΝΣ είναι ο δεύτερος λαγός από τον κο Βλάχο. Δημιουργήθηκαν αυτές οι καταγγελίες και μετά ο ΒΚ ψάρεψε τον Σ. Η δυσαρέσκειά μου και η αντιπάθειά μου από πλευράς κάποιων ηθοποιών και σκηνοθετών, ήδη ακούστηκε ένα όνομα αυτό του Καρατζά. Η κα Ακρίτα και η κα Χατζηαντωνίου που κάνουν τα μετερίζια τους για να χτυπήσουν την κα Μενδώνη. Η αντιπαλότητά μου με το ΣΕΗ. Όλα αυτά είναι κίνητρα που συγκλίνουν.

Μετά η πολιτική εκμετάλευση αυτού του πράγματος. Για να πουν κοίτα τι ποιότητας είναι αυτός που διάλεξε η κυβέρνηση. Κυρίως μετά την παραίτησή μου που οδηγήθηκα και συνειδησιακά και μετά από την παρότρυνση της υπουργού και κατάφεραν την παραίτησή μου. Και τέλος το κατάστημα που δέχτηκε όλο αυτό το δημιούργημα είναι φυσικά οι επιχειρήσεις τηλεθέασης που διψούν για αίμα και νυχθημερών το έπαιζαν. Να σας θυμίσω για το θέμα της σκευωρίας, ή πλεκτάνης αυτό που είπε ο καλός συνάδελφος, εντός εισαγωγικών, ο Ορέστης Τζιόβας ότι κάτι ετοιμάζεται, αυτός ο άνθρωπος ενώ κάτι ήξερε ότι ετοιμάζεται δεν ήρθε να μου πει κάτι, ενώ με παρακάλεσε να παίξει στο Μακμπέθ γιατί δεν είχε λεφτά. Για τον Δημήτρη Καρατζά που είχε έρθει στο γραφείο μου να ανεβάσει ένα έργο του Δημητριάδη αλλά δε συμφωνήσαμε γιατί του φάνηκαν λίγα τα λεφτά εν μέσω Covid. Γιατί δεν αρνήθηκε να έρθει στο γραφείο μου τότε; Γιατί δεν άνοιξε αυτός το στόμα του αφού λέει ότι ήξερε;

Με σταλινικές διαδικασίες η διαγραφή μου, δεν με ενδιαφέρει η διαγραφή μου από αυτό το σωματείο, το θεωρώ τίτλο τιμής. Αν το σωματείο ήξερε και δεν μίλαγε, τότε εγκαλούνται για συγκάλυψη. Οι μισοί από αυτούς που λέγανε ότι ήξεραν, ήθελαν να συνεργαστούν μαζί μου.

Λιγνάδης: Να τολμούν να μιλούν για φημολογίες αυτοί που έχουν στην καμπούρα τους φημολογία. Έρχεται η μέρα για την Τζεφ και το κάθε παρατράγουδο. Δεν νομίζω ότι ως άνθρωπο ήθελαν να με πλήξουν ούτε ο Π. , ούτε ο Σ., να παραιτηθώ από διευθυντής, ήθελαν και να πλήξουν την Υπουργό. Τώρα οι προσωπικές αντεκδικήσεις μπορεί σε κάποιον από έξω να φαίνεται μικρό κίνητρο, εμένα μου φαίνεται αρκετό.
Εισαγγελέας: Θέλετε να μας πείτε κάτι άλλο;
Λιγνάδης: Θέλω να πω για τον ΒΚ, εγώ όταν έφυγα από το σπίτι μου γιατί δεχόμουν απειλές από τον Ρουβίκωνα με πήρε ο δικηγόρος μου και μου είπε ότι θα βγει στον Άλφα κάποιος να με καταγγείλει. Άκουσα μια πονεμένη ιστορία που αν δεν ήξερα ότι αφορά εμένα θα έλεγα τι τράβηξε το παιδί. Τι μας είπε; Ότι έρχονται καθημερινά στο σπίτι και κάθονταν απ’ έξω και του είχα δώσει ένα βιβλίο. Βεβαίως του έχω δώσει βιβλίο στο θέατρο, έχω δώσει και υπογράψει άπειρα βιβλία σε ανθρώπους που έρχονταν στο θέατρο. Το λέω γιατί είπε για τον Γυάλινο Κόσμο, το ίδιο είπε και ο ΝΣ λες κι εγώ δεν ήξερα άλλα έργα να κάνω τα βίτσια μου και με αυτό λέει ο ΝΣ ότι έδωσε τις εξετάσεις. Λοιπόν ναι έδωσα το βιβλίο στον ΒΚ, αυτή είναι η αλήθεια, ο γραφικός μου χαρακτήρας.
Σύνεδρος: Τι διαφοροποιήσε εσάς σε σχέση με τους προκατόχους σας για να δεχτείτε τέτοιο πόλεμο;
Λιγνάδης: Δεν είπα ότι δέχτηκα πόλεμο με το που ανέλαβα, αλλά είπα ότι άνοιγαν μέτωπα, το ίδιο θα συνέβαινε κι αν ήταν άλλος καλλιτεχνικός διευθυντής, πάλι μπορεί να τον χτυπούσαν με βάση ευαίσθητα σημεία. Εμένα το ευαίσθητο σημείο μου ήταν ότι έκανα πράγματα χωρίς να τα κρύβω. Παραιτήθηκα από διευθυντής και μετά ανοίχτηκαν άλλα οφέλη, από καριέρες δικηγορικές, δημοσιογραφικές και προσωπικά οφέλη. Μόλις βρέθηκε η κατάλληλη στιγμή πυροδοτήθηκε αυτό το πράγμα.
Σύνεδρος: Άλλαξε κάτι στο Εθνικό; Τι κέρδισαν;
Λιγνάδης: Δεν ειναι τα κονδύλια, ούτε ξέρω τι έκαναν. Το Εθνικό είναι μια νευραλγική θέση μέσα από την οποία κάνεις ένα ισχυρό πολιτιστικό σχόλιο, κι ειναι κι ένα σχόλιο της παρούσης πολιτικής κατάστασης. Σ’ αυτή η πολιτιστική πολιτική είναι σημαντική. Αφήστε τη σκηνή Ελένη Παπαδάκη, δείχνει αμέσως αμέσως ότι επικεφαλής είναι ένας άνθρωπος που δεν ανήκει στη γνωστή ομάδα που διαχειρίζεται την ηγεσία του πολιτισμού, από τη φερόμενη ως αριστερά. Εγώ κόβω το μεταμοντερνισμό στην τέχνη. Αυτές οι κινήσεις εμπεριέχουν μια πολιτική. Λίγο πρν συλληφθώ είχαν εγκριθεί δύο τεράστια ΕΣΠΑ, το ένα η αναβάθμιση της δραματικής σχολής και 1 εκατομμύριο χρήματα ΕΣΠΑ για τη διοργάνωση αγώνων θεάτρου που το τρέχουν άλλοι τώρα μεταξύ των οποίων και ο ΓΠ. Δεν θέλω να πω ότι τα έκανα όλα τέλεια. Εξηγώ τι ήταν το Εθνικό και ποια η πολιτική του. Εγώ την ερμηνεία μου δίνω.

  • «Δεν δέχομαι τις απειλές γιατί δεν φοβάμαι»

Σύνεδρος: Είπατε όταν είδατε τη φωτογραφία του Α. ο ξάδερφος του Χ.
Λιγνάδης: Θα σας φανεί αστείο κι εμένα θα μου φαινόταν, εγώ έμαθα για τι κατηγορούμαι όταν μου έδειξαν το ένταλμα και διαβάζω βιασμός και γελάω. Αυτό έγινε το Σάββατο. Τη Δευτέρα μου έφερε ο Γεωργουλέας τη δικογραφία και κατάλαβα ότι τα πράγματα ήταν σοβαρά.
Σύνεδρος: Αφού δεν είχατε δει τον Α. δια ζώσης πώς τον αναγνωρίσατε από τη φωτογραφία και είπατε ότι είναι ξάδερφος του Χ.; Πώς έγινε η σύνδεση;
Λιγνάδης: Είχαμε μιλήσει, μπορεί να είχαμε μιλήσει και on camera, τη φυσιογνωμία του τη θυμήθηκα, ο ξάδερφος του Χ. με το αβγοειδές κεφάλι που ήθελε να γίνει Ρουβάς.
Σύνεδρος: Έχουμε φωτογραφία με εσάς & τον Τ. & τον Σ., υπό ποιες συνθήκες τραβήχτηκε;
Λιγνάδης: Μόνο εικασία έκανα.
Σύνεδρος: Δεν θυμάστε να καταλύσατε στο δωμάτιο;
Λιγνάδης: Δεν καταλύσαμε στο ίδιο δωμάτιο, μπορεί να τους επισκέφτηκα στο δωμάτιο, εγώ πηγαίνω από το ’75 στην Επίδαυρο.
Σύνεδρος: Εσείς γιατί δεν ανταποκριθήκατε στον έρωτα του Σ.;
Λιγνάδης: Ήταν ανήλικος, δεν πέρασε από το μυαλό μου, δεν με ενδιέφερε ερωτικά ο Σ. και λόγω ηλικίας και αισθητικά.
Σύνεδρος: Ετερόκλητη ανδρική παρέα, ποιο ήταν το συνδετικό στοιχείο;
Λιγνάδης: Τίποτα το γέλιο και η αποφόρτιση μου με τον Τ. του είχα κάνει μαθήματα αρχαία, με τον Σ. γελούσαμε, μπορεί να με διέκρινε κι ένας διδακτισμός και να έλεγα αφού είμαστε εδώ και γελάμε να σας πω για τον Αισχύλο. Με τον ΠΦ ήταν πιο προστατευτικό το κίνητρό μου, έλα εδώ και προσπάθησε να εκμεταλευτείς τα βιβλία και τα θέατρα. Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν έχω κρύψει ποτέ ότι μου άρεσαν οι συναναστροφές με τα νεαρά άτομα, έπαιρνα μια δροσιά.
Σύνεδρος: Δεν ήταν του καλλιτεχνικού χώρου.
Λιγνάδης: Ναι μη δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το 2015 η παρέα μου ήταν ο Σ. και ο Τ., ήταν μια πτυχή που με χαροποιούσε αλλά δεν ήταν αυτή η παρέα μου, η παρέα μου ήταν από το θέατρο.
Σύνεδρος: Παρουσιάζετε τον εαυτό σας ότι έδρασε απερίσκεπτα;
Λιγνάδης: Αφού βρέθηκα μπροστά σας. Π.χ.στις Βάκχες εγώ καθυστέρησα να πάω, αυτή η επιπολαιότητα σε μένα υπήρχε
έφευγα από την πρόβα κι έλεγα ψέματα για να πάω να δω την ΑΕΚ, εγκατέλειψα δύο παραστάσεις γιατί ένιωθα ότι δεν είχα έμπνευση. Λειτουργούσα με το θυμικό μου αλλά και με το μυαλό μου. Δεν φτάνει μόνο το θυμικό για να κάνεις τέτοια καριέρα.
Σύνεδρος: Ποια ήταν η συμπεριφορά σας απέναντι στις φήμες με τα ανήλικα; Που μπορεί να φταίξατε εσείς;
Λιγνάδης: Ισχυρίζονται οι μάρτυρες ότι υπάρχουν.
Σύνεδρος: Για το πρόσωπό σας αυτά ακούστηκαν.
Λιγνάδης: Ακούστηκαν πολλά, ότι παίρνω και κόκες και είμαι μασόνος.
Σύνεδρος: Απλά σας ρωτάω αν φταίξατε.
Λιγνάδης: Βεβαίως έφταιξα, με είδαν να παίζω μπάλα, να είμαι σε πάρτυ του Μπίλλι Έλιοτ, δεν έδωσα όμως ποτέ μα ποτέ λαβή για να πει κάποιος ότι κακοποιώ ανήλικα, ποτέ να μου πει ότι συναναστράφηκα με ανήλικα. Στο Αρσάκειο, όταν ήμουν 20 χρονών έτσι, υπήρχαν κοπέλες που έκανα παρέα.
Σύνεδρος: Η κα Κούρκουλα είπε ότι είστε το εύκολο θύμα γιατί ήσασταν ζωηρός.
Λιγνάδης: Δεν ξέρω αν αναφερόταν σε αυτό, στις φήμες. Στην ερωτική μου ζωή ήμουν ζωηρός, άπιστος, ξεφτίλας, ερωτεύτηκα και ξεφτιλίστηκα, ξύλο έπαιξα στη μέση του δρόμου.
Σύνεδρος: Οι καταγγελίες αφορούν τον ιδιωτικό σας βίο όχι την επαγγελματική σας δραστηριότητα. Για ποιο λόγο να αφορά το #metoo;
Λιγνάδης: Η κα Χατζηαντωνίου είχε γράψει ότι οι δίκες εμού και Φιλιππίδη είναι πιλοτικές για το #metoo;
[..] Θέλω να προσθέσω κάτι. Αυτό που ευαγγελίζεται το #metoo δηλαδή μια στέγη για νέους ανθρώπους που κακοποιήθηκαν με βρίσκει 100% σύμφωνο. Ο εκφυλισμός όμως σε hashtag αυτό έχει μεγάλο κίνδυνο να μπουν μέσα στο #metoo κάθε καρυδιάς καρύδι και να λέει ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του και να εκφυλιστεί έτσι το κίνημα. Θέλω να παροτρύνω σε οποιονδήποτε έχει υποστεί κακοποίηση γεννετήσιου χαρακτήρα, ανήλικος ή όχι, να το καταγγείλει αμέσως για να βοηθήσει τον εαυτό του και τη δικαιοσύνη να ενεργήσει καλύτερα.
Σύνεδρος: Πώς ενημερωθήκατε;
Λιγνάδης: Ήμουν στο γραφείο μου. Είχαν αρχίσει κάτι επιστολές μαθητών του Εθνικού, που εγώ έδωσα εντολή για να πουν τα παιδιά αν ξέρετε κάτι καταγγείλτε το. Μετά ήρθε η Ζέτα Δούκα, μετά ο Φιλιππίδης, με την υπουργό που μιλούσαμε για το ΕΣΠΑ μου είπε ότι υπάρχει κάτι που ακούγεται, την ρώτησα να μου πει συγκεκριμένα, μου είπε κάτι αόριστο. Της είπα ότι αν υπάρξει κάτι που με κατονομάζει, ή φωτογραφίες θα παραιτηθώ αμέσως. Ήταν όλοι στα κάγκελα για το ότι κάτι θα γίνει. Εγώ ασκούσα τα καθήκοντά μου τότε ως καλλιτεχνικός διευθυντής και 02/02 στη μαγική ημερομηνία είπε η κα Ακρίτα ότι παραιτούμαι. Είπα ότι δεν θα παραιτηθώ. Σκέφτηκα ότι ήταν κουτσομπολιά. Όταν είδα ότι έχει αρχίσει να χοντραίνει το παιχνίδι, με τις αναρτήσεις ανώνυμες κάποιου σκηνοθέτη και πάω σε έναν δικηγόρο, όχι ότι με ένοιαζε τόσο να είναι δικηγοράρα εξήγησα τι συμβαίνει και ότι σκέφτομαι να παραιτηθώ, μου είπε να μην το κάνω. Μέχρι τις 06/02 έχω αποφασίσει να παραιτηθώ και το έχω συζητήσει με τον αδερφό μου, από την άλλη όμως αν παραιτηθώ είναι σαν να επικύρωνα το κουτσομπολιό. Όλο αυτό φτάνει σε ένα τερματικό σημείο στις 06/02 όταν διαβάζω τη συνέντευξη του ΝΣ που με κατονομάζουν στα σχόλια τότε μου έστειλε η υπουργός είναι η ώρα να πάρεις αποφάσεις και της είπα ότι πήρα. Άρχισαν να μιλάνε άνθρωποι που δεν ξέρω για μένα. Έχω δικαίωμα να προστατέψω τον εαυτό μου. Κάτι είπε κάποιος σε μια εκπομπή για μια μήνυση, δεν ήξερα ότι μια μήνυση φέρνει ένταλμα. Έλεγα για ποιο πράγμα […] Βγήκε το ένταλμα, πήγα στη ΓΑΔΑ και ήμουν σίγουρος ότι δεν θα μείνω πάνω από 5 λεπτά.
Ένορκος: Για τις καταγγελίες του Σ. και του Π. που δεν αρνείστε ότι τους γνωρίζετε που οφείλετε η πικρία τους;
Λιγνάδης: Εάν με ρωτούσατε 25 Φεβρουαρίου δεν θα μπορούσα να φανταστώ, η πικρία του Σ. είναι επειδή τον απέρριψε και αισθάνθηκε υποτιμημένος ότι δεν μπορεί να κάνει το επάγγελμα του ομοφυλόφιλου και επειδή δεν έπαιξε τον Μπίλυ Έλιοτ. Ειναι αυτά αρκετά; Για εσάς όχι αλλά για τον Σ. το να πλασαριστεί ως θύμα του δίνει μια υπόσταση στην κοινωνία. Για τον Π. είναι πιο δύσκολο και πιστεύω ότι και ο ίδιος δυσκολεύτηκε να μπει σε αυτό, δεν ξέρω τι οφέλη και απολαβές μπορεί να είχε, του είχα πει να μην ξανάρθει σπίτι αν δεν διαβάσει όλη τη βιβλιοθήκη.
Ένορκος: Αν ο σκοπός ήταν να αλλάξει πλεύση το Εθνικό, θα μπορούσαν να το κάνουν πριν γίνουν αλλαγές είχατε δεχτεί συστάσεις ή απειλές για τις καλλιτεχνικές σας επιλογές; Αυτοί που συνομώτησαν είχαν επικοινωνήσει μαζί σας νωρίτερα;
Λιγνάδης: Συστάσεις θα μπορούσα να δεχτώ από οποιονδήποτε γιατί είμαι δημοκρατικός άνθρωπος, υπήρχε ένα δημοσίευμα π.χ. από Ακρίτα νομίζω να δούμε το έργο του και βλέπουμε. Δεν δέχομαι τις απειλές γιατί δεν φοβάμαι. Μπορώ να ζήσω στο πεζούλι και στη μεγάλη Βρετάνια. Αυτοί οι άνθρωποι είναι υπόγειοι, δεν απειλούν ευθέως. Αν εξαιρέσεις κάποια ψελλίσματα ενός διασκευαστή που έχει παντρευτεί μια σκηνοθέτη και κάτι είχε αφήσει να υποννοηθεί εάν δεν έπαιρνα τη γυναίκα του στην Επίδαυρο.
Ένορκος: Για την περίπτωση του Τ. που ήταν καλή η σχέση σας, στο σενάριο της σκευωρίας γιατί πιστεύετε ότι λειτούργησε έτσι;
Λιγνάδης: Ο Τ. που ευεργετήθηκε, που αγάπησε και αγαπήθηκε, είναι ο Τ. του 2013, ο Τ. που είδα εδώ είναι ένας άλλος άνθρωπος. Θα ήθελα πολύ να έχω να σας πω, εκτός από ότι μετεστράφει ο χαρακτήρας του, ήθελε να οργανώσει την υπόθεση και τελικά μετά από καιρό δεν ξέρω τι αισθήματα έτρεφε για μένα και τι χρώματος.
Ένορκος: Μήπως μπορείτε να ανασύρετε τελικά εάν έχει προκύψει συνάντηση στην Επίδαυρο με κάποιον από τους μηνυτές σας;
Λιγνάδης: Θα σας το έλεγα.
Ένορκος: Και οι φωτογραφίες; Σας είναι δύσκολο να θυμηθείτε εάν προέκυψε μια εκδρομή;
Λιγνάδης: Δεν μπορώ να σας πω πότε πήγα Επίδαυρο, θα μπορούσα να πάω στην Επίδαυρο με τα ίδια άτομα αυτά έχουμε πάει για μπάνιο μαζί αλλά δεν θυμάμαι σε ποια πλαζ. Να πω κάτι άλλο, ο Τ. είχε μια κοπέλα που έχει ένα σπίτι στα λουτρά της Ωραίας Ελένης, έχω περάσει εγώ από εκεί.
Ένορκος: Στον Α. είχατε στείλει το κινητό σας με μήνυμα. Σας ήταν σύνηθες να στέλνετε το κινητό σας σε κάποιον που δεν είναι του χώρου και δεν τον ξέρατε από κοντά;
Λιγνάδης: Έχω δώσει το τηλέφωνο μου σε τελείως αγνώστους. Εχω γνωρίσει πολλούς Α. και επί χρήμασι και χωρίς χρήματα. Στηλιτεύτηκε αυτό και δεν είδα καμία αντίδραση.
Ένορκος: Σας είχε γνωστοποιήσει την επιθυμία του να ασχοληθεί με το τραγούδι;
Λιγνάδης: Ξέρατε πόσα μηνύματα τέτοια έχω εγώ και άλλοι συνάδελφοι μου; Μάλιστα ο ίδιος λέει ανερυθρίαστα ότι μετά τον βιασμό του, με ξαναπήρε τηλέφωνο, λέει ότι ήρθε και στον Αμαντέους και αφού ναρκώθηκε και βιάστηκε, επικοινώνησε μαζί μου.
Ένορκος: Αυτές οι φήμες στα δικά σας αυτιά είχαν φτάσει; Για σχέσεις με ανήλικα;
Λιγνάδης: Για σχέσεις με ανήλικά δεν νομίζω ότι υπήρχαν.
Αναπληρωματικός Ένορκος: Είπατε ότι ένας λόγος εκδίκησης ήταν η ονομασία της αίθουσας της Ελένης Παπαδάκη, αναφέρεστε στην πολιτική χροιά;
Λιγνάδης: Ναι ήταν κορυφαία ηθοποιός και τη σκότωσαν οι κομμουνιστές με μια σφαίρα από πίσω επειδή ήταν λέει δεξιά ή δοσίλογη.
Διακοπή για Τετάρτη με εισαγγελική πρόταση.
Διακοπή: 14:18
Επανέναρξη: 15:09
Πρόεδρος: Υπάρχουν δύο αιτήματα για τα οποία θα ενημερώσει ο Εισαγγελέας την Τετάρτη. Θα διακόψουμε για Τετάρτη, 09:30 αίθουσα 2.