«Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε εγγράφως λεπτομερή οικονομική και κοινωνική ανάλυση, καθώς και πολιτικές προτάσεις», επισημαίνει σε γραπτή του ανακοίνωση ο συνεισηγητής της έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου για τον ρόλο της τρόικας στις χώρες με μνημόνιο, Λίεμ Χοάνγκ-Νγκοκ. Με την ανακοίνωσή του ο ευρωβουλευτής ουσιαστικά «αδειάζει» τον επίσης συνεισηγητή της έκθεσης Ότμαρ Κάρας (του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος), ο οποίος επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη υποστηρίζοντας ότι κατά τη συνάντηση που είχαν στο Στρασβούργο στις 11 Δεκεμβρίου ο Αλέξης Τσίπρας δεν του απαντούσε αναφορικά με τις προτάσεις του για την χώρα. Στην συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι εισηγητές της έκθεσης, σήμερα, ο Οτμάρ Κάρας παραδέχθηκε ότι ο Αλ. Τσίπρας του παρέδωσε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και ότι δήλωσε πως στηρίζει το έργο της επιτροπής. Οι ισχυρισμοί του Κάρας είναι «ψευδείς και συκοφαντικοί» και γεννούν ερωτηματικά, τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις Κάρας, ενώ απο το κυβερνητικό στρατόπεδο έσπευσαν να τις υποστηρίξουν.

Ads

Ο ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών και συνεισηγητής της έκθεσης για τα πεπραγμένα της τρόικας, Λίεμ Χοάνγκ Νγκοκ, εξέδωσε, την Πέμπτη, από το γραφείο του στις Βρυξέλλες, γραπτή ανακοίνωση, με την οποία ουσιαστικά διαψεύδονται τα όσα ισχυρίστηκε ο Ότμαρ Κάρας.

«Σε αυτήν την παραγωγική συνάντηση, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι στηρίζει την έρευνα και καλωσόρισε την εμπλοκή του Ευρωκοινοβουλίου στα πεπραγμένα της τρόικας. Ο κ. Τσίπρας μας παρουσίασε μια λεπτομερή οικονομική και κοινωνική ανάλυση, καθώς και πολιτικές προτάσεις, εγγράφως», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Λιέμ Χ. Νγκοκ.

«Διάβασα προσεκτικά αυτό το έγγραφο, το οποίο μαζί με άλλα στοιχεία που λάβαμε, μάς βοήθησε να κατανοήσουμε την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα», υπογραμμίζει.

Ads

«Ως εκ τούτου, καλωσορίζω την συνεργασία μου με τον Αλέξη Τσίπρα στην έρευνα που διεξάγουμε και ανυπομονώ να παρουσιάσω μία ισορροπημένη και κατανοητή έκθεση για το ρόλο και τις δράσεις της τρόικας, με βάση τα στοιχεία που συλλέξαμε από την επίσκεψή μας στην Αθήνα», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται, ότι η έρευνα του Ευρωκοινοβουλίου θέλει να ρίξει φως στη λειτουργία της τρόικας, αναλύοντας κατά πόσο οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν οι κατάλληλες. «Για να γίνει αυτό πρέπει να συλλέξουμε στοιχεία από αυτούς που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην όλη διαδικασία, σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο», επισημαίνει ο συνειγητής της έκθεσης του Ευροκοινοβουλίου. Τέλος, επισημαίνει ότι η αποστολή του ίδιου και του Ότμαρ Κάρας στην Αθήνα γίνεται με σκοπό να συναντήσουν όχι μόνο αξιωματούχους και υπουργούς, αλλά και για να ακούσουν φωνές δυσαρέσκειας και να εξακριβώσουν ιδίοις όμμασι την κοινωνική κατάσταση.

Τα γυρίζει ο Κάρας

Στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Πέμπτη, ο Ότμαν Κάρας, παραδέχθηκε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του παρέδωσε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και ότι δήλωσε πως στηρίζει το έργο της επιτροπής, προσθέντας ότι δεν βρίσκεται στην Ελλάδα για να αξιολογήσει ούτε να διορθώσει τον Αλέξη Τσίπρα.

ΣΥΡΙΖΑ: Ψευδείς, συκοφαντικοί ισχυρισμοί που γεννούν ερωτηματικά

Οι ισχυρισμοί του Ότμαρ Κάρας είναι «ψευδείς και συκοφαντικοί» ενώ «γεννούν ερωτηματικά», τονίζουν με κοινή τους δήλωση ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής και οι βουλευτές Παναγιώτης Λαφαζάνης, Νάντια Βαλαβάνη και Θοδωρής Δρίτσας. Ειδικότερα, στην χθεσινή τους ανακοίνωση επισημαίνουν: «Ερωτηματικά γεννούν οι ψευδείς και συκοφαντικοί ισχυρισμοί του κ. Κάρας σε βάρος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα σήμερα στη συνεδρίαση της επιτροπής με την αντιπροσωπεία του ελληνικού Κοινοβουλίου. Ο κ. Κάρας, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δηλαδή του κόμματος της κ. Μέρκελ και του κ. Σαμαρά, στην Επιτροπή, ισχυρίστηκε ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με τους συνεισηγητές ζητούσε προτάσεις από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έπαιρνε απαντήσεις»

Οι δηλώσεις του Ότ. Κάρας «δημιουργούν πολιτικό ζήτημα», υπογράμμισε ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, μιλώντας στο Mega.

Πρόκειται για «απρέπεια και χοντράδα» επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Ο Οτ. Κάρας «έκανε το χατίρι στον φίλο του κ. Σαμαρά και δε σεβάστηκε ούτε την ιδιότητά του, ούτε τη χώρα που τον φιλοξενεί», τόνισε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ανέφερε στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό πως «όπως δεν σχολιάζαμε πριν τις τοποθετήσεις των ελεγκτών, έτσι δεν σχολιάζουμε και τώρα», ενώ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να πει ποιο  είναι το πρόγραμμά του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει και προφορικά και γραπτώς μέσα από τη Μαύρη Βίβλο τις συστάσεις του, αντέτεινε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Στηρίζουν τον Κάρας στο κυβερνητικό στρατόπεδο

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του επί του θέματος ο Σίμος Κεδίκογλου μίλησε αργότερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. Όπως υποστήριξε, ο Ότ. Κάρας «από εκεί που ήταν σεβαστός και ‘θεός’, ξαφνικά όταν είδαν ότι δεν τους βολεύουν αυτά που λεει τον έριξαν στον πυρ το εξώτερον.. Ίδια μεταχείριση είχε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Πρόκειται για ΣΥΡΙΖΑ α λα καρτ.» «Ας ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους για να μιλήσουν μετά μαζί μας, να αντιπαρατεθούμε, αλλά με συγκεκριμένες θέσεις» πρόσθεσε, αναφερόμενος στην Μαύρη Βίβλο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ίδιο μήκος κύματος οι αναφορές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή σημείωσε ότι «τα λόγια μέσα είναι εύκολα, η διαπραγμάτευση έξω είναι πάρα πολύ δύσκολη». «Χωρίς να έχουμε να πούμε κάτι συγκεκριμένο, υπεύθυνο, χειροπιαστό δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της χώρας και δεν μπορούμε να βελτιώσουμε τους συσχετισμούς υπέρ των Ελλήνων», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου απευθύνθηκε προς την πτέρυγα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Τα συγχαρητήριά μου για τη σκληρή διαπραγμάτευση που έκανε ο κ. Τσίπρας με τους Ευρωπαίους και που επιβεβαιώνει το αρχαιοελληνικό ρητό “κρείττον το σιγάν”». 

«Ο κ. Τσίπρας καθιέρωσε την σκληρή διαπραγμάτευση δια της σιωπής», υποστήριξε ο Αδ. Γεωργιάδης προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Μην εκνευρίζεστε. Ο αρχηγός σας έμεινε σιωπηλός, εγώ δεν θα μιλήσω; Επειδή εκείνος δεν μίλησε, θα μας κάνουν τώρα τους καμπόσους; Μια ώρα τον ρωτούσε ο κ. Κάρας» απάντησε στους βουλευτές.