Με τον τίτλο «Το όχι του Δία» κυκλοφορεί η γαλλική Libération αύριο. Στο εξώφυλλο της εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας με γυρισμένη την πλάτη του μέσα στο σκοτάδι.

Ads

Πρόκειται για λογοπαίγνιο της πολύ γνωστής γαλλικής έκφρασης Non de dieu (Για όνομα του θεού!), που οι Γάλλοι χρησιμοποιούν αυθόρμητα όταν πιάνονται ξαφνιάζονται. 

«Οι Έλληνες ακολούθησαν τον πρωθυπουργό τους Αλέξη Τσίπρα και αρνήθηκαν να επικυρώσουν με το δημοψήφισμα της Κυριακής τους όρους που έθεσαν οι δανειστές για τη διάσωση της χώρας. Σεισμός στην Ευρώπη», είναι το σχόλιο της γαλλικής εφημερίδας στο πρωτοσέλιδο της.

image

Ads

«Η τύχη της Ευρώπης περνάει μέσα από την Αθήνα» είναι ο τίτλος της Le Monde που έχει 16σελιδο αφιέρωμα για την Ελλάδα. Φωτογραφία στο πρωτοσέλιδο η μεγάλη συγκέντρωση της Παρασκευής στο Σύνταγμα. Στο πρωτοσέλιδο και ο οικονομολόγος Τομά Πικετί που λέει: «ο Φρανσουά Ολάντ πρέπει να ασκήσει βέτο στο θέμα εξόδου της Ελλάδας και να σταματήσει να είναι η ουρά της Μέρκελ».

Η Le Figaro στον αντίποδα γράφει ότι «η Ελλάδα κάνει το μεγάλο βήμα για την έξοδο από το ευρώ. Μετά την, κατά μεγάλη πλειοψηφία, απόρριψη από τους Έλληνες του ευρωπαϊκού προγράμματος, το θέμα του Grexit τίθεται όσο ποτέ άλλοτε».