«Στην Κρήτη, οι τουρίστες μεταφέρουν στη βαλίτσα τους τον κορονοϊό», αναφέρει σε ρεπορτάζ της, η γαλλική εφημερίδα «Liberation», αναφορικά με το κρούσμα κορονοϊού που εντοπίστηκε μεταξύ των 200 τουριστών που έφτασαν στις 5 Απριλίου στο Ηράκλειο, από τη Γερμανία.

Ads

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο εντοπισμός του κρούσματος έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία για τους κατοίκους, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι με την άφιξη των τουριστών, ο κορονοϊός θα εξαπλωθεί στο νησί που έως σήμερα δεν είχε δεχθεί πολύ μεγάλο πλήγμα.

«Η άφιξη των τουριστών αυξάνει μόνο το άγχος. Η Ελλάδα εντοπίζει περίπου 3.000 νέες μολύνσεις την ημέρα, με το σύστημα υγείας να πιέζεται όσο δεν πάει», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Στην Liberation, μιλά ένας συνταξιούχος δάσκαλος, ο Ευάγγελος Σπινθάκης, ο οποίος αναφέρει ότι είναι «πολύ αγχωμένος και διχασμένος». «Από τον Νοέμβριο που η χώρα τέθηκε σε καθεστώς lockdown, ο Ευάγγελος, αποφάσισε να μην επιστρέψει στην Αθήνα, όπου ζει τη μεγαλύτερη διάρκεια της χρονιάς και να μείνει στο χωριό», σημειώνει η εφημερίδα.

Ads

Οι φόβοι του, οφείλονται κυρίως στα αριθμητικά στοιχεία: «Στην Κρήτη, οι αναλύσεις λυμάτων δείχνουν ότι ο ιός κυκλοφορεί», δήλωσε τοπικός αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας, που μίλησε με την προϋπόθεση της ανωνυμίας. «Εάν αυξήσουμε τον αριθμό των τεστ, είναι προφανές ότι θα έχουμε περισσότερα κρούσματα», εξηγεί.

«Η κυβέρνηση λέει ότι διαθέτει 1.000 κρεβάτια εντατικής θεραπείας, αλλά στη πραγματικότητα υπάρχουν λίγα περισσότερα από 700», λέει ο αξιωματούχος. «Στο χωριό, οι τουρίστες που έφτασαν με το “μολυσμένο” αεροπλάνο δεν σέβονται τα περιοριστικά μέτρα. Κυκλοφορούν χωρίς μάσκα», συνεχίζει.

«Ακόμη και για τις αρχές, υπάρχει πλήρης ασάφεια για το τι πρέπει να τηρείται. Ορισμένοι αξιωματούχοι δεν γνωρίζουν καν τις τελευταίες κυβερνητικές οδηγίες», προσθέτει. «Θεωρητικά, όλοι πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα για μια εβδομάδα μετά την άφιξή τους», αναφέρει, αλλά από την παροχή διατροφής, τα καταλύματα έως και τη μεταφορά, «κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει πώς φροντίζουν τους τουρίστες πώς διασφαλίζεται ότι οι τουρίστες που συνταξίδεψαν με τον θετικό στον κορονοϊό τουρίστα συμμορφώνονται με τα μέτρα απομόνωσης».

Επίσης, όσον αφορά τους άλλους επιβάτες, οι περισσότεροι δεν έκαναν τεστ, αλλά έγιναν κατ’ επιλογήν σε ορισμένους από αυτούς, ενώ απαιτείται αρνητικό μοριακό τεστ σε διάστημα μικρότερο των 72 ωρών από την άφιξή τους, γράφει η εφημερίδα.

«Οι νεοεισερχόμενοι πρέπει να δηλώσουν πού βρίσκονται. Αλλά ποιος είναι υπεύθυνος για να διασφαλίσει ότι θα παραμείνουν σε καραντίνα;» λέει ο αξιωματούχος.

Την ίδια ώρα, δηλώνει διχασμένος, επειδή γνωρίζει ότι διακυβεύεται και το οικονομικό μέλλον του νησιού, όπως και της χώρας. 

«Πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Μάιο για να έρθουν τα πρώτα γκρουπ Ισραηλινών», λέει ο Γιώργος Δομαδάκης, αγρότης που απασχολείται και στον τουρισμό. Μετά η χώρα μπορεί να ανοίξει και τα σύνορά της στους Ευρωπαίους, λέει, αλλά σημειώνει: «Ο τζίρος μας μειώθηκε κατά 50%. Είναι καταστροφή», συμπληρώνει.

«Η καταστροφή αυτή υποχρεώνει πολλούς Έλληνες να αναρωτηθούν αν πρέπει να επιλέξουν μεταξύ οικονομίας και υγείας», καταλήγει, ο δημοσιογράφος της Liberation.