Με το εξώφυλλό της αφιερωμένο στην Ελλάδα κυκλοφορεί την Πέμπτη, ημέρα που θα συζητηθεί στο Eurogroup το ελληνικό ζήτημα,  η γαλλική εφημερίδα Liberation.

Ads

«Κύριε Μακρόν, δώστε το χέρι σας στον ελληνικό λαό», είναι ο  τίτλος στο εξώφυλλο της εφημερίδας, η οποία στη λεζάντα που τον ακολουθεί σχολιάζει: «Οι πολίτες έχουν πληρώσει αρκετά τα λάθη των κυβερνώντων. Είναι επιτέλους ώρα να δράσουμε για να ρυθμίσουμε το πρόβλημα του ελληνικού χρέους».

image

Το κύριο άρθρο της εφημερίδας  Liberation, το οποίο υπογράφει ο Διευθυντής Σύνταξής της, Laurent Joffrin έχει τίτλο «Πρέπει να ελαφρύνουμε το βάρος της Ελλάδας.. 

Ads

«Με την ευκαιρία του Eurogroup αυτή την Πέμπτη, όπου θα αποφασιστεί η τύχη της χώρας, η “Liberation” καλεί τη Γαλλία να πιέσει υπέρ της ακύρωσης, το λιγότερο μερικής, του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, του οποίου η αποπληρωμή στραγγαλίζει τον πληθυσμό εδώ και πολλά χρόνια. «Κύριε Πρόεδρε, θα σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων; Κατά γενική άποψη, έχετε επιτύχει την είσοδό σας στη διεθνή σκηνή, είτε στο G7 είτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επρόκειτο κυρίως για συμβολικές κινήσεις. Θα ήταν τιμή για την “πατρίδα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” να αναλάβει σήμερα δράση σε ένα φλέγον ζήτημα: το ελληνικό χρέος, το οποίο εξαντλεί εδώ και επτά χρόνια “την άλλη πατρίδα της δημοκρατίας”. Πείθοντας τους Ευρωπαίους να υιοθετήσουν επιτέλους μια στάση αντάξια των αξιών τους, θα δίνατε ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο στην ευρωπαϊκή ανάκαμψη, την οποία τόσο συχνά έχετε επικαλεστεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής σας εκστρατείας. Το χέρι που ήταν τόσο δυνατό για να αντιμετωπίσει τον θραυστήρα Donald Trump, θα κρατήσει επίσης απέναντι στον ελληνικό λαό που υποφέρει; (…)»