«ΧΑΟΣ» με ελληνικά γράμματα είναι ο τίτλος με τον οποίο κυκλοφόρησε η γαλλική Liberation. Η εφημερίδα αφιερώνει το πρωτοσελιδό της αποκλειστικά στην Ελλάδα αναφέροντας ότι η αιφνιδιαστική απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα αναφορικά με τη συμφωνία των Βρυξελλών σπέρνει τον πανικό στην ευρωζώνη.

Ads

«Η Αθήνα παίζει κορώνα γράμματα το ευρώ» αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας. «Ένα κύμα πανικού σάρωσε τον κόσμο χτες, από το Τόκιο έως τη Γουόλ Στριτ, δια μέσου Παρισιού και Μιλάνου, μετά από μία ανακοίνωση-έκπληξη από τον Έλληνα πρωθυπουργό το βράδυ της Δευτέρας για δημοψήφισμα σχετικά με την ευρωπαϊκή διάσωση της χώρας του. Το στοίχημα του Γιώργου Παπανδρέου έπιασε εξ απήνης όλους τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύμματος και η «Le Monde» με τίτλο «Ελληνικό δημοψήφισμα: η Ευρωζώνη σε αναταραχή» η οποία αναφέρεται και στη στήριξη του δημοψηφίσματος από το υπουργικό συμβούλιο.

«Η ελληνική κυβέρνηση ταλαντεύεται στο χείλος της κατάρρευσης » , είναι ο τίτλος που χρησιμοποιεί η βρετανική Guardian. Τονίζει δε, πως το ενδεχόμενο καταψήφισης της νέας σύμβασης από τον ελληνικό λαό θα μπορούσε να πυροδοτήσει  ένα νέο γύρο κρίσης στις αγορές.
 
Οι Financial Times με τη σειρά τους, αναφέρουν πως « οι ευρωπαίοι ηγέτες μπαίνουν σε μία κούρσα σωτηρίας της ευρωζώνης» καλώντας τον έλληνα πρωθυπουργό στη συνεδρίαση του G20 στις Κάννες σήμερα Τετάρτη 2 /11/2011.
 
Γίνεται σαφές από την εφημερίδα πως ο κ. Παπανδρέου θα δεχτεί  πίεση από του ευρωπαίους εταίρους για να πάρει μία άμεση απόφαση καθώς θεωρείται πολύ μεγάλο το χρονικό διάστημα των 3 μηνών περίπου, στο οποίο προανήγγειλε ότι θα γίνει το δημοψήφισμα.
 
Το BBC  κάνει λόγο για «μεγάλο παιχνίδι τζόγου του έλληνα πρωθυπουργού αναφορικά με το δημοψήφισμα για τη νέα οικονομική συμφωνία».
 
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Gavin Hewitt, αρχισυντάκτης ευρωπαϊκών θεμάτων του BBC,  «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ποντάρει στο αίσθημα πατριωτισμού των Ελλήνων, ωστόσο υπάρχουν πολλοί που θα προτιμούσαν το χάος της ύφεσης από τα σκληρά χρόνια της λιτότητας».
 
Το ενδεχόμενο «μια πιθανή καταψήφιση της σύμβασης στο δημοψήφισμα να διώξει τον Γιώργο Παπανδρέου από την πρωθυπουργία» προβάλλουν σε σχετικό άρθρο τους οι New York Times.
 
Κάνουν ,επίσης, λόγο για τις εξαιρετικά αρνητικές αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η απόφαση στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και στον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.
 
 Στις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας αναφέρεται και η Washington Post η οποία τονίζει πως κατά δήλωση του κ. Σαρκοζί «το σχέδιο διάσωσης είναι ο μόνος τρόπος να λυθεί το πρόβλημα του ελληνικού χρέους».
 
Η επιλογή της Ελλάδας, και η δική μας: Δημοκρατία ή Οικονομία», είναι το ερώτημα που απασχολεί Robert Reich , καθηγητή Δημόσιας Διοίκησης στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ σε άρθρο του που φιλοξενεί η διαδικτυακή εφημερίδα The Huffington Post.
 
Υπέρ του δημοψηφίσματος, απαντά ο κ.Reich στο σχετικό δίλημμα καθώς θεωρεί σωστότερη τη διοίκηση με κανόνες Δημοκρατίας και όχι την καθεαυτή Οικονομική προσέγγιση που ευθύνεται για την κρίση την οποία διανύουμε.
 
Σύμφωνα με το CNN «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας παραδίδει στους 12 εκατομμύρια ψηφοφόρους της Ελλάδας το μέλλον της Ευρωζώνης», τονίζοντας πως ένα πιθανό «όχι» στο δημοψήφισμα θα ήταν καταστροφικό τόσο για το τραπεζικό σύστημα όσο και για το μέλλον της Ελλάδας έξω από το Ευρώ.

Ads

Επιμέλεια: Γρηγόρης Καυκιάς