Παρομοιάζοντας τον Γιάνη Βαρουφάκη με τον ηθοποιό Γιουλ Μπρίνερ, η γαλλική εφημερίδα Libération δημοσιεύει σήμερα Δευτέρα, ένα πορτραίτο του πρώην υπουργού Οικονομικών, χαρακτηρίζοντάς τον «πάντα ριζοσπαστικό, πλην όμως εξίσου πολύ ευρωπαϊστή», ενώ παράλληλα αποκαλύπτει ότι ο ίδιος ετομάζεται για τη δημιουργία ενός νέου διεθνούς δικτύου, με στόχο την ανάδειξη «μιας νέας πολιτικής».

Ads

Στο πλαίσιο της προώθησης του βιβλίου του με τίτλο «Un autre monde est possible» (ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός), ο Γ. Βαρουφάκης γυρίζει τον κόσμο και επαναλαμβάνει ότι η νυν πολιτική της Ευρώπης δεν θα λειτουργήσει. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο εργάζεται πυρετωδώς πάνω στη δημιουργία αυτού του διεθνούς δικτύου, στόχος του οποίου θα είναι η ανάδειξη και μίας νέας πολιτικής, «προς την κατεύθυνση των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης, στη βάση της πολιτικής μας κουλτούρας, που είναι η αναζήτηση της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Διανθισμένο με ορισμένα βιογραφικά στοιχεία του πρόσφατου, αλλά και του πιο μακρινού παρελθόντος, το γαλλικό δημοσίευμα επιχειρεί να σκιαγραφήσει ένα διαφορετικό προφίλ του «τρομερού παιδιού της Ευρώπης». Διαφωνεί κάθετα με όσους τον θέλουν «Μπρους Γουίλις» και τον ταυτίζει με τον χολιγουντιανό αστέρα Γιουλ Μπρίνερ στην ταινία «Και οι επτά ήταν υπέροχοι».

Ο πρώτος προστάτευε τους φτωχούς του Μεξικού από τους ληστές στα βουνά. Ο δεύτερος διορίστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα για να βοηθήσει τους φτωχούς Έλληνες που χτυπήθηκαν από τη λιτότητα, την οποία έφεραν οι «Bandidos» (οι ληστές) των Βρυξελλών. Η διαφορά τους; Ο Μπρίνερ πέτυχε, ο Βαρουφάκης απέτυχε. Ο ένας έπαιξε στον κινηματογράφο, ο άλλος στη σκληρή πραγματικότητα. Και οι δύο ωστόσο έγιναν παγκόσμιοι αστέρες ― έστω και αν ο πρώην υπουργός Οικονομικών, σε μία επίδειξη «πλαστής μετριοπάθειας», δηλώνει ότι δεν του αρέσει καθόλου ο συγκεκριμένος ρόλος.

Ads

Κατά τ’ άλλα, ο Γιάνης Βαρουφάκης επιμένει στην ίδια γραμμή, ότι από την πρώτη του επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα του είχε ξεκαθαρίσει ότι η έξοδος από το ευρώ δεν αποτελεί επιλογή και πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρώπη με κάθε τρόπο. Όσο για το περίφημο Plan B, ο πρώην υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι ήταν μία «επιλογή απελπισίας», σε περίπτωση που Ευρωπαίοι, όπως ο γερμανός ομόλογός του, επέμεναν στο Grexit.