Λέσχες καπνιστών που θα είναι αποκομμένες από τον κεντρικό χώρο της επιχείρησης εστίασης ζητούν οι καταστηματάρχες και προσφεύγουν στο ΣτΕ, μετά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Ads

Η Νίκη Κωνσταντίνου, πρόεδρος του Πανελληνίου Σωματείου Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ πως λέσχες καπνιστών υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη και εξήγησε πως «είναι χώροι όπου μπορούν οι καπνιστές να μπουν, να απολαύσουν τις υπηρεσίες του κλάδου μας, χωρίς να έχουν καμία επαφή με εργαζόμενους ή καταναλωτές που δεν καπνίζουν μέσα στην επιχείρησή μας. Κάτι πολύ απλό που συμβαίνει στην Αυστρία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Ολλανδία, την Αγγλία».

«Εμείς κάνουμε προσφυγή στο ΣτΕ, δεν προτείνω ανυπακοή, προτείνω συμμόρφωση. Στο ΣτΕ, ο δικαστής, ακολουθώντας το ευρωπαϊκό παράδειγμα, με την αποδεδειγμένο κίνδυνο να κλείσουν οι επιχειρήσεις, να μας δώσει τις εξαιρέσεις που θέλουμε», επεσήμανε.

«Κάναμε μια δική μας έρευνα για να δούμε αν έχει επηρεαστεί ο κύκλος εργασιών. Ο τζίρος μειώθηκε πάρα πολύ και μάλιστα στο 90% των επιχειρήσεων, μιλάμε για σοβαρή μείωση, άνω του 30%. Σαφώς και δεν μιλάμε για εστιατόρια, παιδότοπους και καφέ κοντά σε παιδικές χαρές. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μιλάμε για πτώση του τζίρου. Αναφέρομαι στα αργιλάδικα, τα αμιγή μπαρ και σε κάποιες καφετέριες. Τα αργιλάδικα αδειοδοτήθηκαν νομίμως και φλερτάρουν με την ανάκληση της άδειας λειτουργίας», είπε η κυρία Κωνσταντίνου.

Ads

«Θεωρώ ότι ένα πρόστιμο 2.000 ευρώ σε μια επιχείρηση 100 τ.μ. είναι υψηλό. Όταν στο νοσοκομείο που είναι τόπος σύμβολο για την υγεία το πρόστιμο είναι 100 ευρώ χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για ανάκληση λειτουργίας, δείχνει ότι στον δικό μας κλάδο συμβαίνει κάτι πολύ άσχημο με κακές συνέπειες», ανέφερε η κυρία Κωνσταντίνου.

«Τα μαγαζιά λειτουργούν ακόμα και άδεια. Έχουν να πληρώσουν. Δεν ξέρω πόσο θα αντέξουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μπαρ και αργιλάδικα», τόνισε.