Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Μυτιλήνης προκάλεσε σειρά δημοσιευμάτων σχετικά με την μετάδοση του κορονοϊού σε μεγάλο αριθμό κατοίκων της περιοχής και επισκεπτών του εορτάζοντος Ναού του Αγίου Δημητρίου σε χωριό του Ευεργέτουλα.

Ads

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες του «Ν» η Εισαγγελία διέταξε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να ελεγχθεί αν ο ιερέας του Ναού, γνωστός εδώ και καιρό για τα αντιεμβολιαστικά του κηρύγματα και γενικότερα τον αντιεμβολιαστικό του αγώνα, λειτούργησε την παραμονή της γιορτής τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου και ανήμερα της γιορτής του Αγίου Δημητρίου άρρωστος όντας από κορονοϊό. Μάλιστα κοινώνησε κατά τη Θεία Λειτουργία εκείνη την ημέρα και τις επόμενες μέρες μεγάλο αριθμό πιστών. Ας σημειωθεί ότι επικουρικό ρόλο στη γιορτή έπαιξε μεγάλος αριθμός μελών της οικογένειας του οι οποίοι ασθενούσαν.

Προηγήθηκαν οι προειδοποιήσεις του Μητροπολίτη Μυτιλήνης σε ιερείς της Μητρόπολής του οι οποίοι όχι μόνο αρνούνται να εμβολιαστούν αλλά και προτρέπουν πιστούς  να μην εμβολιάζονται και να μην τηρούν μέτρα προστασίας από την πανδημία της νόσου του κορονοϊού.

Ο Μητροπολίτης έστειλε μία επιστολή προς περίπου 35 ιερείς οι οποίοι προφασίζονται λόγους υγείας για να μην εμβολισθούν, ζητώντας τους ιατρική βεβαίωση δημόσιου νοσοκομείου.

Ads

Ακόμη μία επιστολή έστειλε προς τέσσερις – πέντε ιερείς οι οποίοι πρωταγωνιστούν στο αντεμβολιαστικό κίνημα στη Λέσβο. Σε δυο από αυτούς έχει και στο παρελθόν επιβάλει για τη στάση τους ποινές.

Στον έναν, από χωριό της περιοχής του Ευεργέτουλα, αφαίρεσε το οφίκιο του πνευματικού, του απαγόρευσε δηλαδή να εξομολογεί.
Ο λόγος ήταν ότι αρνήθηκε να κάνει Ανάσταση σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου στις 9 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου αλλά έκανε Ανάσταση στις 12 τα μεσάνυχτα.

Παρά όμως το επιτίμιο αυτός συνέχισε τη δράση του και μάλιστα ερευνάται το ότι μεγάλο μέρος της διασποράς των τελευταίων ημερών οφείλεται στον χωρίς απολύτως καμία πρόληψη εορτασμό του Αγίου Δημητρίου στις 25 και 26 Οκτωβρίου.

Εδώ ας σημειωθεί ότι περισσότερα από 70 είναι τα κρούσματα της νόσου του κορονοϊού που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνδέονται με τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου στο συγκεκριμένο χωριό. Πολλά από αυτά ανήκουν στο στενό οικογενειακό περιβάλλον του ιερέα.

Στον άλλο ιερέα χωριού βόρεια της Μυτιλήνης, είχε επιβληθεί ποινή αργίας και στέρησης μισθού αφού καλούσε και με ανακοίνωσή του έξω από τον ναό τον κόσμο να μη φορά μάσκες.

Η ίδια αυστηρή επιστολή εστάλη και σε άλλους τρεις ιερείς ένας εκ των οποίων μάλιστα σήμερα νόσησε.

Σύμφωνα με κύκλους της Μητρόπολης Μυτιλήνης ο κ. Ιάκωβος «εξάντλησε κάθε προηγούμενη συζήτηση με τους συγκεκριμένους ιερείς και προχώρησε στη λήψη των συγκεκριμένων μέτρων αφού είδε πως η δράση τους καθίσταται πλέον εμφανώς επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία».

Πηγή: Στο Νησί