Χωρίς έναν χώρο όπου προσωρινά μπορούν να διαμείνουν το απαραίτητο χρονικό διάστημα που απαιτείται για να προληφθεί η διάδοση του κορονοϊού σε συνθήκες πανδημίας παραμένουν αυτή τη στιγμή 152 μετανάστες, άνδρες, γυναίκες και πολλά παιδιά.

Ads

Στο σύνολο τους διαμένουν χωρίς την παραμικρή υποδομή. Αλλά μαζί τους κυριολεκτικά εγκαταλειμμένοι στο έλεος του Θεού και των καιρικών συνθηκών, παραμένουν και τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος οι οποίοι καλούνται να τους περιφρουρούν.

Όλοι τους όμηροι ενός ακήρυχτου πολέμου μεταξύ αυτοδιοίκησης που αρνείται να υποδείξει ένα χώρο όπου προσωρινά θα διαμένουν για 14 μέρες όσοι εισέρχονται και του κράτους που επιμένει δια του αρμόδιου Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να υποδείξουν οι ΟΤΑ των νησιών έναν τέτοιο χώρο.

«Και όποιος γονατίσει πρώτος» όπως χαρακτηριστικά έλεγε χθες στέλεχος Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Λέσβο. Το θέμα είναι βέβαια αν θα γονατίσει πρώτος ο Λεσβιακός λαός σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας στα γειτονικά χωριά ή ακόμα και στην πόλη της Μυτιλήνης.

Ads

Που βρίσκονται

Σήμερα στη Λέσβο βρίσκονται 152 μετανάστες της παραπάνω κατηγορίας.

  • Στο λιμάνι της Μυτιλήνης, 25 άνθρωποι ζουν σε ένα παλιό λεωφορείο στο πλάι του κολυμβητηρίου, σε περίκλειστο από κάγκελα χώρο του επιβατηγού λιμανιού της πόλης.
  • Στο λιμάνι της Πέτρας, 56 άτομα ζουν στην ύπαιθρο σε σκηνές που τελικά επετράπη να στηθούν αλλά και κάτω από παλιές σπασμένες βάρκες.
  • Άλλοι 32 ζουν στα βουνά του Αγίου Στεφάνου στο Μανταμάδο. Εκεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έστησε κάποιες σκηνές.
  • Τέλος οι 39 που έφτασαν την Πρωταπριλιά ζουν στο παρεκκλήσι του Αγίου Βλασίου έξω από την Κλειού.

Με επιστολή του στις 29 Μαρτίου, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, προχώρησε στην ενημέρωση των Δημάρχων των Δήμων δυτικής Λέσβου, Μυτιλήνης, Ανατολικής Σάμου, Χίου Δυτικής Σάμου, Κω και Λέρου, για την αναστολή λειτουργίας, λόγω των επειγουσών συνθηκών δημόσιας υγείας, της Υπηρεσίας Ασύλου, καθώς και για την ανάγκη να τεθούν σε απομόνωση όσοι εισέλθουν στην χώρα από την 1η Απριλίου. Επιπλέον, ανέφερε την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χρηματοδοτήσει είτε προσωρινές δομές είτε την ενοικίαση ξενοδοχείων για διαμονή ευπαθών ομάδων, με την τελευταία να προτιμάται ως λύση.

Στην τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής για την Πολιτική Ελευθερία, Δικαιοσύνη και Εσωτερικές Υποθέσεις χθες  η Ευρωπαία Επίτροπος, Ίβα Γιόχανσον, υπογράμμισε ότι η ενοικίαση ξενοδοχειακών καταλυμάτων προκρίνεται ως λύση για την προστασία των ευάλωτων ομάδων.

Η απάντηση από μεριάς του Ελληνικού κράτους ήταν πως περιμένει από τους Δήμους να υποδειχθούν χώροι!

Τι απάντησαν

Πάντως όπως έχει διαρρεύσει η πλειοψηφία των Δήμων εξακολουθεί να υπεκφεύγει.

Ο Δήμος Μυτιλήνης ανέφερε ότι θα συνεχίσει την επίβλεψη των μέτρων που προτείνονται από τον ΕΟΔΥ (!!!). Στην επιστολή του δε που διέρρευσε ανέφερε ότι θα εξασφαλιστεί ο αναγκαίος χώρος για την φιλοξενία τους, χωρίς να τον υποδεικνύει.
Ο Δήμος δυτικής Λέσβου, με απόφαση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου, δεν υπέδειξε στο Υπουργείο κανένα χώρο για υγειονομική απομόνωση των νέων αφίξεων. Ο Δήμαρχος δε ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η δημοτική αρχή είναι αντίθετη και στην χρησιμοποίηση ξενοδοχείων ή άλλων καταλυμάτων. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η παράταξη που πρόσκειται στο κυβερνητικό κόμμα!

Στο υπόλοιπο βόρειο Αιγαίο, ο Δήμος Χίου απέστειλε συγκεκριμένη πρόταση για ενοικίαση χώρου από ιδιώτη που πληρεί τις προδιαγραφές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Στην απάντηση δεν προτείνεται κάποιο ξενοδοχείο.

Οι Δήμοι της Σάμου, ο μεν της δυτικής Σάμου αποφάσισε πως δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος στα διοικητικά του όρια. Αντ’ αυτού ζητείται η ναύλωση πλοίου καραντίνας.

Στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ανατολικής Σάμου τέλος δεν υποδεικνύεται κανένας χώρος ειδικής απομόνωσης, ενώ αντίθετα προτείνεται η ναύλωση θαλασσίου μέσου που θα πλέει ανάμεσα στα νησιά και θα φιλοξενεί νεοαφιχθέντες αιτούντες ασύλου.

Πηγή: Στο Νησί