To «oxi» -όπως ο ίδιος το γράφει – επιλέγει ως λέξη της χρονιάς που φεύγει ο δημοσιογράφος των Finanancial Τimes Πίτερ Σπίγκελ, ο οποίος με τα άρθρα του δυναμίτισε ουκ ολίγες φορές τις τεταμένες σχέσεις Ελλάδας κι Ευρώπης κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Ads

«Αν όλες οι ελληνικές τραγωδίες έχουν μια κάθαρση, τότε το δημοψήφισμα για τους όρους μιας τρίτης διάσωσης ήταν σίγουρα η στιγμή αυτή για την πενταετή ελληνική κρίση χρέους. Οι ψηφοφόροι επέλεξαν το “oxi” και απέρριψαν την πρόταση διάσωσης της Ε.Ε. Αμέσως μετά χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος σε μια προσπάθεια κάθαρσης από τα συσσωρευμένα αισθήματα ταπείνωσης, απογοήτευσης και θυμού», γράφει ο Πίτερ Σπίγκελ σε ένα άρθρο απολογισμού της χρονιάς που φεύγει.

«Αλλά οι Βρυξέλλες είδαν το “Μεγάλο Όχι”, όπως το αποκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας, ως μια απόρριψη του ευρώ. Και με μόλις δύο εβδομάδες να απομένουν πριν από την λήξη ομολόγου 3,5 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μια χρεοκοπία που σχεδόν σίγουρα θα οδηγούσε σε Grexit, φαινόταν πως οι ημέρες της χώρας στην ευρωζώνη ήταν μετρημένες», συνεχίζει.

«Αυτό που ακολούθησε μια εβδομάδα αργότερα ήταν μια από τις μεγαλύτερες μεταστροφές – ή “kolotoumba” – της κρίσης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός συμφώνησε να αποδεχτεί μια διάσωση 86 δισ. ευρώ μετά από μια διαπραγμάτευση που κράτησε ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο. Αναγκάστηκε να συμφωνήσει σε πιο σκληρούς όρους από αυτούς που απέρριψε στο δημοψήφισμα», σημειώνει στην βρετανική εφημερίδα.

Ads

«Στο τέλος, το όχι μπορεί να μην προσέφερε τίποτα παραπάνω από μια κάθαρση. Δεν είχε αντίκτυπο στις διαπραγματεύσεις, πέρα από το ότι απογοήτευσε τους συμμάχους του κ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι, που ένιωσαν προδομένοι από την απόφαση του να προκηρύξει δημοψήφισμα και να κάνει καμπάνια υπέρ του oxi. Αλλά όταν γραφτεί η ιστορία της κρίσης, το oxi της Ελλάδας μπορεί να σηματοδοτεί την στιγμή που η χώρα έφτασε στο χείλος του γκρεμού του Grexit. Η απόφαση του κ. Τσίπρα να αλλάξει κατεύθυνση έχει την στήριξη των ψηφοφόρων, οι οποίοι επανεξέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο. Για την ώρα οι Έλληνες ψηφοφόροι λένε ναι», καταλήγει ο Πίτερ Σπίγκελ.