«Φαινόμενα σαν το Μάτι αλλά και τις πλημμύρες στη Μάνδρα, μπορεί να βλέπουμε ακόμα και 10 φορές κάθε χρόνο στην Ελλάδα, είναι νομοτέλεια να πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα», είπε μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και διαχείρισης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας.

Ads

Αναφερόμενος επιγραμματικά στο πόρισμα, το οποίο είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και του Αστεροσκοπείου Αθηνών, το οποίο παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έχουν διαβάσει, όπως είπε, 250.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο καθώς έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο, ο κ. Λέκκας  υπενθύμισε τις πολεοδομικές στρεβλώσεις  τονίζοντας ότι άλλες 100 περιοχές της χώρας είναι στο «κόκκινο»: Τα Μέγαρα και η πίσω πλευρά του ‘Ορους Πατέρα, ο Ωρωπός, ο Κάλαμος, οι Άγιοι Απόστολοι, η Βόρεια Πελοπόννησος,  περιοχές «χωρίς δυνατότητα διαφυγής».

Η πολεοδομική διάταξη της περιοχής, η καταπάτηση και η αυθαιρεσία συνέβαλαν στην καταστροφή, καθώς υπήρχε μόνο ένας δρόμος διαφυγής προς τη θάλασσα υπογράμμισε ο κ. Λέκκας.

«… Έχουμε να κάνουμε με ένα ακραίο φαινόμενο, έναν άνεμο με πολύ υψηλή ταχύτητα και δεύτερον με τη μορφολογία της περιοχής η οποία συνέδραμε στην ταχεία εξάπλωση της φωτιάς. Η φωτιά κινήθηκε με ταχύτητα 6 χλμ, μέσα σε μιάμιση ώρα από τη στιγμή της εκδήλωσής της έφτασε στην ακτογραμμή της Ανατολικής Αττικής, διήνυσε δηλαδή, μία απόσταση της τάξεως των 10 χλμ. Από κει και πέρα είχαμε να κάνουμε με μία πυρκαγιά μεικτής ζώνης, όπου συμπλέκεται η αστική με τη δασική περιοχή. Στην τραγική κατάληξη ‘συνέδραμε’ το υφιστάμενο πολεοδομικό πλαίσιο, το οποίο είναι απαράδεκτο και το οποίο δεν το έχει μόνο το Μάτι, αλλά και πολλές άλλες περιοχές στην Ελλάδα…»

Ads

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα μάθημα αυτοπροστασίας σε όλο το φάσμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», τόνισε ο καθηγητής ενώ αναφερόμενος στην ετοιμότητα, έφερε ως παράδειγμα την Ιαπωνία, όπου όπως είπε,  το θέμα της προληπτικής εκκένωσης απασχολεί κάθε έξι μήνες τον πληθυσμό που καλείται σε άσκηση.

Ερωτηθείς σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Τουρκία διαθέτει σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση σεισμού 7,7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε πως δεν πρόκειται για κάτι νέο, καθώς κρίνεται πως το ρήγμα της Ανατολίας θα μπορούσε να δώσει τέτοιο σεισμό μιας και κάποια κομμάτια του ρήγματος δεν έχουν σπάσει. «Μέχρι το 2023 θα πρέπει να εκτονωθεί ένας σεισμός της τάξης άνω των 7 Ρίχτερ, πρέπει να σπάσει αυτό το κομμάτι του ρήγματος γιατί χρόνο με το χρόνο θα μεγαλώνει. Πράγματι αναμένεται ένας μεγάλος σεισμός» είπε ο κ. Λέκκας.