Εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη από δύο ομάδες, που διέπρατταν συστηματικά κλοπές από οχήματα και τροχόσπιτα, σε διάφορες περιοχές της Αττικής αλλά και της περιφέρειας εξάρθρωσε η αστυνομία.

Ads

Σε επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές της Αθήνας καθώς και στην Σκιάθο διενεργήθηκαν έρευνες σε επτά σπίτια και δύο καταστήματα και συνελήφθησαν συνολικά 8 αλλοδαποί, μέλη της οργάνωσης. Επιπλέον συνελήφθη ημεδαπός, κατηγορούμενος για υπόθαλψη εγκληματία.

Διαπιστώθηκε η παράλληλη και διαρκής δράση των δύο εγκληματικών ομάδων, κάθε μία από τις οποίες δρούσε ανεξάρτητα από την άλλη, ευρισκόμενες όμως σε συνεννόηση, στη διάπραξη κλοπών από αυτοκίνητα και τροχόσπιτα, κυρίως τουριστών.

Η εγκληματική δραστηριότητα της πρώτης ομάδας, διαπιστώνεται τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2018, ενώ της δεύτερης ομάδας από τις αρχές Ιουνίου του 2019.

Ads

Ως προς τον τρόπο δράσης, αρχικά επέλεγαν και σχεδίαζαν την περιοχή και τον χρόνο που θα “χτυπήσουν” και συγκεκριμένα:

  • Σαββατοκύριακα και αργίες , μετέβαιναν ανά εγκληματική ομάδα, και κινούμενοι διαμετρικά αντίθετα, στην περιφέρεια με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και διέπρατταν κλοπές από τροχόσπιτα και αυτοκίνητα, που ήταν σταθμευμένα σε χώρους συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού τουριστών σε περιοχές όπως η Γιάλοβα, το Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης και οι Καταρράκτες Χαραυγής στη Μεσσηνία, η Δροσιά, ο Ιππόκαμπος και η Αγία Άννα στην Εύβοια, οι Δελφοί, τα Καμένα Βούρλα και τα Μετέωρα.
  • Καθημερινές , η Α’ Ομάδα, μετέβαινε με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και διέπραττε κλοπές σε εύπορα προάστια της Αττικής όπως το Μαρούσι, η Κηφισιά, η Νέα Ερυθραία, η Αγία Παρασκευή, και η Γλυφάδα, κατά τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων πλησίον χώρων ολιγόλεπτης στάθμευσης οχημάτων. Η δεύτερη Ομάδα, μετέβαινε με δίκυκλα στο κέντρο της Αθήνας και κυρίως στο Κολωνάκι και στην Πλατεία Συντάγματος και ομοίως διέπραττε κλοπές, στοχοποιώντας πολυτελή και εταιρικά αυτοκίνητα.
  • Οι διαρρήξεις των οχημάτων γίνονταν κυρίως με χρήση εξειδικευμένου ηλεκτρονικού εξοπλισμού (τηλεκοντρόλ) αλλά και με παραβίαση της κλειδαριάς ή με θραύση τζαμιού.

Από το εσωτερικό των αυτοκινήτων αφαιρούσαν χρήματα, ηλεκτρονικές συσκευές, πολύτιμα αντικείμενα, τσάντες ακόμα και ολόκληρες βαλίτσες.

Σημειώνεται ότι η κάθε Ομάδα, είχε συγκεκριμένο “συνεργαζόμενο” κλεπταποδόχο, στον οποίο και παρέδιδαν τη λεία τους, έναντι καταβολής χρηματικού ανταλλάγματος, το οποίο στη συνέχεια μοιράζονταν.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχουν ταυτοποιηθεί 79 περιπτώσεις κλοπών, με την αξία των κλοπιμαίων να υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 120.000 ευρώ για κάθε ομάδα.

Από το πλήθος των ανευρεθέντων και κατασχεθέντων κλοπιμαίων θεωρείται βέβαιη η εμπλοκή τους και σε άλλες όμοιες περιπτώσεις κλοπών.

Κατασχέθηκε πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών, αποσκευών και πορτοφολιών δεκάδες διαβατήρια, ταυτότητες και άδειες οδήγησης διαφόρων κρατών, τηλεκοντρόλ, διαρρηκτικά εργαλεία και το χρηματικό ποσό των 21.660 ευρώ.