Με τη δήλωση «δεν θα ψηφίσει ούτε ένας βουλευτής από τους Ανεξάρτητους Έλληνες για πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όσοι δεν αντέξουν ας κατέβουν τώρα από το καράβι», ο Πάνος Καμμένος έδειξε τις προθέσεις του απέναντι σε ενδεχόμενα «αντάρτικα» εντός των Ανεξάρτητων Ελλήνων, «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά τον Παναγιώτη Μελά, στην ομιλία του με την οποία έκλεισε το συνέδριο του κόμματος την Κυριακή.

Ads

Ο Παναγιώτης Μελάς, δεν μίλησε εν τέλει στο συνέδριο, αλλά ήταν ο μόνος βουλευτής που δεν σήκωσε το χέρι στην πρόταση να μην ψηφίσει το κόμμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η στάση του Π. Μελά προκάλεσε τις αντιδράσεις των συνέδρων, ενώ ο πρόεδρος του συνεδρίου, Παναγιώτης Σγουρίδης, απευθυνόμενος στο σώμα ζήτησε να εκφραστεί  δημοσίως η όποια διαφωνία. Δεν τοποθετήθηκε κανείς και σύμφωνα με τον κ.Σγουρίδη «η απόφαση να μην ψηφίσουμε πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι ομόφωνη».

«Δεν θα ψηφίσει ούτε ένας βουλευτής από τους Ανεξάρτητους Έλληνες για πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου που θα έχουμε εκλογές» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Π. Καμμένος.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής των ΑΝ.ΕΛ. είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είπε ότι θα δοθεί έμφαση στις «κόκκινες γραμμές» του κόμματός του σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα.

Ads

«Συζητήσεις κάτω από το τραπέζι δεν κάνουμε. Έχουμε κόκκινες γραμμές στα εθνικά θέματα και δεν κάνουμε πίσω. Έχουμε ξεκάθαρες θέσεις για εθνικά θέματα και ορθοδοξία. Αλλά θα επιδιώξουμε να κάνουμε μια συνεργασία σε μια κυβέρνηση που οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα είναι η εγγύηση για το αύριο.», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης, έστειλε αυστηρό μήνυμα στους βουλευτές του κόμματός του που δεν θα συνταχθούν με τις αποφάσεις του Συνεδρίου αναφορικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. «Χρησιμοποίησαν κάθε μέσο για να κάνουν το λαό να πιστέψει ότι η μόνη του ελπίδα είναι ο συμβιβασμός, αλλά και να μας διαλύσουν. Είμαστε όμως ακόμη εδώ. Παραμένουμε σταθεροί στις αρχές της Ορθοδοξίας» είπε.

Παράλληλα, ο Π. Καμμένος αναφέρθηκε και σε όσους έφυγαν από την Κ.Ο. των Ανεξάρτητων Ελλήνων: «Πουλήσανε τη λαϊκή εντολή που τους δώσατε. Δεν τους καλούμε να επιστρέψουν στο κόμμα, αλλά να παραδώσουν την έδρα που κλέψανε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.»

«Πυρά» εναντίον του Ποταμιού

Αναφερόμενος στο «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. άσκησε δριμύτατη κριτική λέγοντας: «Οι δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης έχουν ενεργοποιήσει τις καβάντζες τους. Είδατε την πρόταση του ‘Ποταμιού’ που λέει να διαγράψουμε τη λέξη έθνος από το Σύνταγμα» ενώ έκανε λόγο για πολιτικούς «που τα έπαιρναν από τη Siemens και τα υποβρύχια, προειδοποιώντας ότι «θα δικαστούν, δεν πρόκειται να γλιτώσει κανείς. Δεν πρόκειται να δώσουμε ασυλία σε κανέναν για κανένα λόγο, θα κάνουμε τα πάντα για να πληρώσουν και να επιστρέψουν τα κλεμμένα».

«Θα βγούμε δυνατοί από το Συνέδριο»

Ο Π. Καμμένος αναφέρθηκε στα εσωτερικά ζητήματα του κόμματός του, λέγοντας ότι «θα βγούμε δυνατοί από το συνέδριο, και η μάχη που μας περιμένει θα είναι σκληρή» και πρόσθεσε στέλνοντας μήνυμα προς όλους:

«Θα μιλήσουν εδώ όλοι. Και εκείνοι που συμφωνούν και εκείνοι που διαφωνούν. Αλλά αύριο όποιος βγει από εδώ θα δεσμεύεται από τις αποφάσεις του συνεδρίου. Υπάρχει η αρχή της πλειοψηφίας που θα σεβαστούμε όλοι.»

Τάχθηκε υπέρ της γεωπολιτικής στροφής της χώρας προς τη Ρωσία, λέγοντας ότι «η Ευρώπη των Γερμανών φέρεται ως κατακτητής και όχι ως σύμμαχος.». «Πιστεύουμε στη συμμαχία με την ομόδοξη Ρωσία και τον πρόεδρο Πούτιν. Ζητάμε την άμεση άρση του εμπάργκο και την υπογραφή συμφωνίας με την ευρασιατική ένωση, ζητάμε συμφωνία με την Κίνα. Ας έρθουν και οι ΗΠΑ να συζητήσουν απευθείας για συνεκμετάλλευση των πετρελαίων στο Αιγαίο.»

Κλείνοντας την ομιλία του, ζήτησε «να εξουσιοδοτηθεί η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος, για να προχωρήσει σε συνεργασίες με πρόσωπα» και κατέληξε:  «Οι εκλογές θα γίνουν το Μάρτιο. Δεν θα βρουν να αγοράσουν ή να εκβιάσουν 180 βουλευτές».

Τ. Κουίκ: Δούρειοι ίπποι στο κόμμα

Εν τω μεταξύ, σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ, από το βήμα του συνεδρίου κατά στελεχών του κόμματος.

«Υπάρχουν στο κόμμα μας και οι δούρειοι ίπποι που πρέπει να απομονωθούν. Δεν μπορούν να υπάρχουν καρκινώματα την ώρα που δίνουμε τον αγώνα μας» είπε.

Επίσης επιτέθηκε κατά όσων στελεχών επιτίθενται σε άλλα μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης. «Το Facebook ήταν το πλεονέκτημά μας, και έγινε ο εφιάλτης της εσωστρέφειάς μας» είπε ο Τέρενς Κουίκ και πρότεινε να διαγράφεται όποιος χρησιμοποιεί τέτοιες πρακτικές για να επιτεθεί σε συναδέλφους του.

Επίσης εκτίμησε: «Τα δημοσκοπικά ευρήματα που μας πλασάρουν, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα».

Ανέφερε ακόμη ότι «δεν μπορούν να έχουν θέση ανάμεσά μας όσοι στις δημοτικές εκλογές μάς τορπίλισαν και μας υπονόμευσαν».

Ο Τ. Κουίκ έκανε σαφές: «Δεν ψηφίζουμε κανέναν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί θέλουμε εκλογές […]. Πήραμε ομόφωνη απόφαση στην ΚΟ και όταν ο Καμμένος είπε όποιος διαφωνεί και θέλει να φύγει, κανένας δεν έφυγε».

Τι είπε ο Π. Χαϊκάλης

Κριτική σε όσους αποστασιοποιούνται από τις αποφάσεις του κόμματος άσκησε από το βήμα του συνεδρίου ο βουλευτής του κόμματος Παύλος Χαϊκάλης. «Ο κόσμος μάς έκανε βουλευτές, ψηφίζοντας τους Ανεξάρτητους Έλληνες» είπε.

«Το συμφέρον του ελληνικού λαού είναι η ιδρυτική μας διακήρυξη και δεν αμφισβητείται από κανέναν» είπε ο κ. Χαϊκάλης, παραπέμποντας σαφώς στις δηλώσεις Μελά, ο οποίος είχε πει ότι θα σταθμίσει την απόφασή του για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με βάση το συμφέρον του ελληνικού λαού.