Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων με δέχθηκε στο γραφείο του στη Βουλή και απάντησε ως συνήθως σε όλες τις ερωτήσεις με το γνωστό άμεσο και σαφή τρόπο του. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η είσοδος του κόμματός του στη Βουλή οφείλεται σ΄ αυτό αποκλειστικά: στην καθαρότητα της πολιτικής ρητορικής του, την ώρα που οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, μηδενός εξαιρουμένου, μιλάνε με φράσεις στρογγυλές, γενικόλογες, πολιτικώς ορθές σε κάθε περίπτωση, φράσεις με τις οποίες δύσκολα μπορεί να διαφωνήσει ή να συμφωνήσε κανείς, καθώς κινούνται στο χώρο του ασαφούς. Ο Βασίλης Λεβέντης είναι σαφής.

Ads

– Ας υποθέσουμε πως οι ΑΝΕΛ αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση και ούτε το Ποτάμι ούτε το ΠΑΣΟΚ την στηρίζουν. Θα αφήσετε την κυβέρνηση να πέσει; Ή θα την στηρίξετε εσείς;

Εγώ δεν θα την στηρίξω. Το έχω ξεκαθαρίσει από την αρχή αυτό το πράγμα. Η Ένωση Κεντρώων δεν θα γίνει τσόντα κανενός. Αλλά μη νομίζετε πως θα διαλυθεί η Βουλή. Θα την στηρίξει ο Μητσοτάκης.

– Πως θα την στηρίξει; Ήδη το απέκλεισε και ζητάει πρόωρες εκλογές.

Ads

Θα υποχρεωθεί να το κάνει αυτό. Διότι διαφορετικά η χώρα θα καταστραφεί. Εκλογές στις σημερινές συνθήκες σημαίνει grexit.

– Γιατί σημαίνει grexit; Δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε εκλογές;

– Μα μιλάμε σοβαρά; Η χώρα βρίσκεται στον αέρα με την αξιολόγηση και εμείς θα σταματήσουμε για δύο μήνες τα πάντα και θα κάνουμε εκλογές; Με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να έρχονται κατά κύματα και να κατακλύζουν την Ειδομένη; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Κανένας σοβαρός πολιτικός δεν θα τα δεχόταν. Οπότε, ο Μητσοτάκης, θέλοντας και μη, θα αναγκαστεί να δεχθεί κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή.

– Η γνώμη μου είναι πως θα την αποφύγει. Γιατί να έχει όρεξη να ξεπεταχθεί άλλος πρωθυπουργός μπροστά του, την ώρα που είναι έτοιμος ο ίδιος;

Μα δεν δείχνει έτοιμος… ζητάει χρόνο..

– Ναι…ίσως θέλει να αποφύγει την αξιολόγηση, την ψήφιση των μέτρων, το προσφυγικό ενδεχομένως και αναμένει να πέσει και η κυβέρνηση σαν ώριμο φρούτο. Αυτό λένε όλοι. Ισχύει όμως;

Αν ισχύει είναι ανεύθυνο. Τι ζητάει δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης; Να γίνει πρωθυπουργός όταν η χώρα θάχει καταστραφεί ολοσχερώς; Αυτό περιμένει; Να θριαμβεύσει επί των ερειπίων της χώρας; Ο υπεύθυνος ηγέτης βάζει τα χέρια του στη φωτιά. Δεν περιμένει την καταστροφή.

– Και γιατί προεξοφλείτε την καταστροφή; Μπορεί ο Τσίπρας να τα καταφέρει. Αν κερδίσει χρόνο, εάν πάρει την αξιολόγηση, εάν οι ευρωπαίοι του λύσουν το μεταναστευτικό σε ένα βαθμό, τότε ποιος τον εμποδίζει να πάει σε εκλογές στο τέλος του χρόνου και να τις πάρει;

Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν θα γίνει. Η κυβέρνηση θα καταρρεύσει…

– Γιατί;

Διότι δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει τα μέτρα που θα ψηφίσει- αν τα ψηφίσει, που το θεωρώ απίθανο. Αλλά και να τα περάσει από τη Βουλή δεν πρόκειται να τα εφαρμόσει. Ο Συριζα πιστεύει στο δημοσιουπαλληλίκι. Και να θέλει ο Τσίπρας, δεν θα τον αφήσει ο μηχανισμός του κόμματος. Είναι κρατιστές μέχρι το κόκκαλο οι ανθρωποι. Θυμάμαι τον Τσίπρα, που είχε έρθει στον Πειραιά να καταθέσει υπερ του κράτους και εναντίον της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ. “Οσο ζω”, ΄’ελεγε “δεν πρόκειται να γίνει ιδιωτικοποίηση”! Καταλαβαίνετε; Ο Συριζα δεν πρόκειται να εφαρμόσει τίποτα απ’ αυτά που του λένε οι δανειστές, παρότι τα ψηφίζει. Απλώς κερδίζει χρόνο παραμονής στην εξουσία. Μεταρρυθμίσεις δεν προτίθεται να κάνει ποτέ.

– Η Μέρκελ όμως δείχνει να τον πιστεύει. Αυτό φαίνεται από τις δηλώσεις της.

Ποτέ να μην δίνετε βάση στις δηλώσεις των αρχηγών κρατών. Να διαβάζετε τις αποφάσεις τους. Είδατε τι έγινε με το προσφυγικό. Στις δηλώσεις τους έκαναν κριτική στην Αυστρία και στήριζαν την Ελλάδα και η απόφαση έλεγε καθαρά πως πρέπει να κλείσουν τα σύνορα.

– Και γιατί τότε η αντιπολίτευση ζητούσε από τον Τσίπρα να της εξηγήσει τι ακριβώς ψήφισε στη Συνοδο; Δεν διαβάζει η αντιπολίτευση τις αποφάσεις; Δεν γνωρίζει τι ψήφισε ο Τσίπρας, όπως το γνωρίζω εγώ;

Γνωρίζουν, αλλά υποκρίνονται πως δεν καταλαβαίνουν. Παίζουν θέατρο. Στη σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς επικράτησε χάος. Καμμία συναίνεση. Ο Μητσοτάκης τρεις φορές σηκώθηκε να πάρει το σακάκι του και να φύγει. Δεν ήθελε να υπογράψει κοινό ανακοινωθέν. Η Φώφη, μετά από 5 ώρες και αφού εγώ είχα θέσει το θέμα εξαρχής, σκέφτηκε κι αυτή να προτείνει οικουμενική. Ο Τσίπρας δεν την δέχθηκε. Και η ανακοίνωση που βγήκε ήταν για τα μάτια του κόσμου.

– Οπότε;
Οπότε βαδίζουμε ολοταχώς για πτώση της κυβέρνησης…

– Από τον Καμμένο;

Όχι. Από τους ίδιους του βουλευτές του Συριζα. Μόλις δούνε τι θα υπογράψει με το κουαερτέτο, τότε θα τραβάνε τα μαλλιά τους. Ο κόσμος στις περιφέρειές τους θα τους πάρει στο κυνήγι…

– Μα δεν θα προστατευθούν οι συντάξεις κάτω των 1000 ευρώ;

Δεν νομίζω. Θα κοπούν οι επικουρικές σίγουρα, θα μειωθεί το αφορολόγητο- αυτά δεν είναι μειώσεις; Θα αυξηθούν οι φόροι, θα κοπεί το εφάπαξ…

– Θα περάσει δηλαδή το 90% των προτάσεων των δανειστών;

Το 100% θα περάσει! Και το 0% από την κυβέρνηση.

– Μα λέγανε πως τώρα με τις δυσκολίες, λόγω προσφυγικού, θα επιδειχθεί κάποια ελαστικότητα…

Θα δωθούν χρήματα. Για τους πρόσφυγες όμως. ΄’Οχι για μάς. Εμείς θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία που ήδη έχει υπογράψει ο κ. Τσίπρας. Εδώ δεν υπάρχει κανένα έλεος.

– Δικαίως ο κ. Καμμένος ζητάει αποπομπή του κ. Μουζάλα;

Ο κ. Καμμένος βλέπει πως το κόμμα του καταρρέει, πως δεν θα ξαναμπεί στη Βουλή και προσπαθεί να ξεγελάσει τους ψηφοφόρους του, παριστάνοντας τον πατριώτη. Τώρα θυμήθηκε τη Μακεδονία; Ο ίδιος δεν έκανε λάθος και την είπε Μακεδονία πριν μερικούς μήνες; Αυτά είναι προφάσεις. Απλώς προσπαθεί να κερδίσει ψήφους.

– Μπορεί όμως να προετοιμάζει και ηρωϊκή έξοδο….
Από μέσα του το βλέπει ως λύση ενδεχομένως. Έτσι τον ψυχολογώ…βλέπει πως εάν παραμείνει στη βάρκα που βουλιάζει θα εξαφανιστεί πολιτικά και το μόνο που θα του απομείνει θα είναι το ψηφοδέλτιο επικρατείας του Συριζα. Οπότε μπορεί την τελευταία στιγμή να φύγει, πιστεύοντας πως ίσως έτσι διασωθεί. Αλλά δεν τον αφήνουν οι βουλευτές του να το κάνει, διότι δεν έχουν καμιά όρεξη να μείνουν εκτός Βουλής.

– Εσείς, θα συμμετάσχετε στο διάλογο για ένωση όλης της κεντροαριστεράς;

Γιατί να συμμετάσχω; Το Ποτάμι είναι δημιούργημα της διαπλοκής. Δεν με ενδιαφέρει. Η Φώφη από την άλλη, ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, δεν δείχνει να έχει δική της πολιτική σκέψη. Άγεται και φέρεται από τα ηγετικά στελέχη του κόμματος, ενός κόμματος μάλιστα που είναι και υπεύθυνο για την πτώχευση της χώρας, όπως και η Νέα Δημοκρατία. Οπότε γιατί να συνεργαστώ; Προτιμώ να απευθύνω πρόταση συμπόρευσης με την Ένωση Κεντρώων στους ψηφοφόρους τους.

– Πόσο καιρό ζωής δίνετε εν τέλει στην κυβέρνηση;

Το πολύ τρεις μήνες. Δεν πρόκειται να αντέξει περισσότερο. Και ακολούθως θα σχηματιστεί οικουμενική κυβέρνηση, που θα συντάξει πολιτικό πρόγραμμα και θα καλέσει πρόσωπα που δεν θα υπολογίζουν το πολιτικό κόστος να το εφαρμόσουν. Τα υπάρχοντα κόμματα δεν είναι σε θέση να κάνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να σώσουν τη χώρα. Είναι δέσμια των κομματικών τους στρατών και είναι υπεύθυνα για την χρεωκοπία της χώρας.

– Ποιος θα είναι πρωθυπουργός σε μια τέτοια κυβέρνηση. Ο Καραμανλής ίσως;

Εάν είχε δείξει πολιτικό θάρρος το 2009 και εφήρμοζε τα απαραίτητα μέτρα περιστολής της σπατάλης, αν τότε αναλάμβανε το πολιτικό κόστος και δεν έφευγε μέσω εκλογών, τότε θα εδικαιούτο ασφαλώς σήμερα να ηγηθεί. Αλλά δεν το έκανε. Οπότε, θα αναζητηθεί άλλο πρόσωπο κύρους, άφθαρτο. Η Ελλάδα έχει πολλούς που μπορεί αυτή τη στιγμή να γίνουν πρωθυπουργοί και να οδηγήσουν τη χώρα σε έξοδο από τη κρίση.