Το Γαλλικό περιοδικό Le Point σχολιάζοντας το βέτο της ελληνικής κυβέρνησης στο κοινό ανακοινωθέν για την καταδίκη παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως «δούρειο Ίππο» της Κίνας στην ΕΕ.

Ads

«Ο Περικλής θα γυρίζει τον τάφο του: για πρώτη φορά η Ε.Ε. δεν μπόρεσε να εκδώσει κοινό ανακοινωθέν, καταγγέλλοντας τις επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, κι αυτό εξαιτίας του βέτο της Αθήνας,  λίκνου της “δημοκρατίας”. Εμποδίστηκε δηλαδή ένα κοινό μέτωπο έναντι της δεύτερης παγκόσμιας οικονομίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο περιοδικό και προστίθεται:

«”Επικρίσεις συχνά επιλεκτικές και μη δημιουργικές δεν διευκολύνουν ούτε την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτές τις χώρες ούτε τις σχέσεις με την Ε.Ε.”, δήλωσε εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Μια κίνηση που εκτιμήθηκε από την κινεζική διπλωματία, που χαιρέτισε με σεμνότητα τη θέση “της συγκεκριμένης χώρας”, καλώντας την Ε.Ε. να μην “δίνει πολιτικές διαστάσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα”. Ο Κινέζος Πρόεδρος Xi δήλωσε μάλιστα ότι “η Ελλάδα είναι ο καλύτερος φίλος της Κίνας στην Ευρώπη”.

Μια μαχαιριά στην πλάτη της Ευρώπης που ενσκήπτει  στον απόηχο της καρποφόρας περιοδείας του Α. Τσίπρα στο Πεκίνο στις 15 του περασμένου Μαΐου, για να συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής “του νέου δρόμου του μεταξιού”, το εμβληματικό σχέδιο του Κινέζου Πρόεδρου».

Ads

Και το δημοσίευμα του Le Point συνεχίζει: «Στο πλευρό των Putin, Rodrigo Duterte ή του Ούγγρου ευρωσκεπτικιστή V. Orban, ο Έλληνας ηγέτης έδωσε λευκή επιταγή σε αυτό το φιλόδοξο  προεδρικό όραμα, που καθιστά τον Πειραιά προγεφύρωμα της Κίνας στη Γηραιά Ήπειρο. Το 2016, το 67% του ελληνικού λιμανιού παραχωρήθηκε στην κινεζική εταιρεία Cosco για πάνω από 600 εκ ευρώ. Και αυτή ήταν μόνο η αρχή. Κατά την επίσκεψη Τσίπρα,  ο κινεζικός γίγαντας του άνθρακα Shenhua   ανακοίνωσε επένδυση πράσινης ενέργειας ύψους 3 δις ευρώ, σε συνεργασία με την ελληνική εταιρεία Κοπελούζος.

Ένα όμορφο τσεκ για την ελληνική οικονομία που έχει ερημώσει από τους διεθνείς επενδυτές, και που αξίζει μια χαρά ένα βέτο στις Βρυξέλλες. Ο πρέσβης της Ε.Ε. στο Πεκίνο είχε δηλώσει  τον Ιανουάριο: “Όταν πρόκειται για τα ουσιώδη δικαιώματα του Ανθρώπου, έχουμε την υποχρέωση να υψώνουμε τη φωνή και θα συνεχίσουμε”, με την προϋπόθεση ότι θα πρόκειται για κοινή δήλωση. Εδώ και χρόνια, η Κίνα προσπαθεί να εφαρμόζει την πρακτική “διαίρει και βασίλευε” έναντι της Γηραιάς Ηπείρου, δωροδοκώντας τις πρωτεύουσες, από το Παρίσι ως την Αθήνα και τη Ρώμη, για να προλάβει τον σχηματισμό κοινού μετώπου στις Βρυξέλλες. Στο εξής, οι επενδύσεις της προσφέρουν ένα νέο χαρτί για να γοητεύει τα Κράτη – μέλη, κυρίως εκείνα των Ευρωπαϊκών Βαλκανίων, σημείο άφιξης του δρόμου του μεταξιού: τα κράτη αυτά έχουν ολέθρια έλλειψη ρευστού για να χρηματοδοτήσουν τις υποδομές τους. Μια νέα αχίλλειος πτέρνα για την Ένωση των 28».