Με τίτλο «Η ελληνική Δεξιά επέλεξε ένα νέο αρχηγό», η ιστοσελίδα της «Le Monde» αφιερώνει εκτενές άρθρο στη εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη θέση του νέου προέδρου της ΝΔ, ενώ κάνει λόγο για τέλος της κυριαρχίας της οικογένειας Καραμανλή στον κομματικό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας, τον οποίο ήλεγχε σχεδόν αδιάκοπα από την ίδρυση του κόμματος το 1974.

Ads

«Μετά από μια εσωτερική μάχη που διήρκεσε πάνω από τρεις μήνες, η συντηρητική ΝΔ εξέλεξε για πρόεδρό της τον πολύ φιλελεύθερο Κυριάκο Μητσοτάκη 47 ετών με 51% των ψήφων έναντι του 62χρονου Ευάγγελου Μεϊμαράκη με 49% των ψήφων», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Ιδιαίτερα επιθετικός» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποσχέθηκε άμεσα στους Έλληνες ότι «θα τελειώσει με την τελευταία λαϊκίστικη παρένθεση» που κατ’ αυτόν είναι, η κυβέρνηση Τσίπρα, σημειώνει ο συντάκτης και εκτιμά πως «πρόκειται για μια κατά μέτωπο επίθεση, που προοιωνίζει τον τόνο που σκοπεύει να υιοθετήσει από εδώ και στο εξής η ελληνική αντιπολίτευση».

Σύμφωνα με τον πολιτολόγο Γιώργο Σεφερτζή, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΝΔ πιστεύει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας και το αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι επικίνδυνοι για την Ελλάδα, και ελπίζει να συσπειρώσει το συντομότερο τους Έλληνες πολίτες στη ΝΔ, για να ανατρέψει την κατάσταση».

Ads

image

Οι δύο τελευταίες ήττες

«Μια προσπάθεια που μοιάζει ιδιαίτερα περίπλοκη», εκτιμά η Monde, κάνοντας αναφορά στις δύο τελευταίες βουλευτικές ήττες της ΝΔ του 2015, καθώς και στις σοβαρές εσωτερικές διαιρέσεις που αποκάλυψαν οι προκριματικές στο κόμμα. Τα περίπου 400.000 μέλη που μετακινήθηκαν μαζικά για να ψηφίσουν, έθεσαν τελικά ένα τέλος στην κυριαρχία της οικογένειας Καραμανλή που ήλεγχε τη ΝΔ από την ίδρυσή της το 1974, υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής, Ηλία Νικολακόπουλος, η εκλογή του Κ. Μητσοτάκη, «σηματοδοτεί το τέλος της κυριαρχίας της λαϊκίστικης δεξιάς που τα τελευταία χρόνια είχε γίνει ακόμα πιο δεξιόστροφη. Ο νέος πρόεδρος είναι από αστική οικογένεια, δικηγόρος, εκπαιδευμένος στα καλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και κληρονόμος της οικογένειας Μητσοτάκη που ακολουθούσε πάντα την πιο κεντρώα γραμμή στην ελληνική δεξιά».

Η δυναστεία

Σύμφωνα με την Monde, το γεγονός ότι ανήκε σε μια οικογενειακή «δυναστεία» πολιτικών, του πρόσδιδε ένα προφίλ ιδιαίτερα επιζήμιο, στην αρχή της εκλογικής εκστρατείας. Γρήγορα όμως αποστασιοποιήθηκε από την οικογένεια και κατόρθωσε να αποφύγει αυτόν τον σκόπελο.

Έως τον Νοέμβριο, ο Κ. Μητσοτάκης ήταν στη θέση του «αουτσάιντερ», εκμεταλλεύτηκε όμως το φιάσκο του πρώτου γύρου των προκριματικών (…), έχοντας προειδοποιήσει για τους κινδύνους αποτυχίας και κρατώντας ουδέτερη στάση στη συνέχεια, ενώ οι άλλοι υποψήφιοι εκτόξευαν κατηγορίες ο ένας στον άλλο. «Ήταν εκείνες οι στιγμές που τα μέλη του κόμματος συνειδητοποίησαν ότι ήταν μια σοβαρή επιλογή», σημειώνει το δημοσίευμα.