Το όνομα του Σωκράτη Κόκκαλη εμπλέκει η γαλλική εφημερίδα Le Monde σε άρθρο της για την πολύκροτη υπόθεση της βιομηχανίας των off shore υπό τον τίτλο «Panama Papers: Το άντρο των κατασκόπων».

Ads

Η εφημερίδα γράφει ότι η περίφημη πλέον εταιρία Mossack Fonseca, μέσω της οποίας στήνονταν οι off shore, είχε πελάτες γνωστούς πράκτορες, μεταξύ των οποίων αναφέρει τον γερμανό Βέρνερ Μάους – που έγινε διάσημος ως «ο άνθρωπος με τα εννέα δάχτυλα – και τον ισπανό Φρανσίσκο Παέζα Σάντσες.

Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνει και τον Σωκράτη Κόκκαλη αναφέροντας ότι στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί – χωρίς να καταδικαστεί – ως πράκτορας της ανατολικογερμανικής Στάζι με το κωδικό ψευδώνυμο «Ρόκο».

Σύμφωνα με τον Monde, η Mossack Fonseca εντόπισε τις κατηγορίες αυτές στο παρελθόν του Σωκράτη Κόκκαλη κατά τη διενέργεια τυπικού ελέγχου για μία από τις εταιρίες του που διαχειριζόταν, την Upton International Group. 

Ads

Απηύθυνε τότε ερώτημα στον εκπρόσωπο του επιχειρηματία για τις δραστηριότητές του και την πηγή των χρημάτων αλλά εκείνος αρνήθηκε να δώσεις οποιαδήποτε πληροφορία – με βάση, τουλάχιστον, τα αρχεία της Mossack Fonseca, που επικαλείται η Monde.

Στο ίδιο δημοσίευμα, η γαλλική εφημερίδα αποκαλύπτει ότι πολλοί από τους πράκτορες που χρησιμοποιούσαν τις υπηρεσίες της Mossack Fonseca έδιναν στις off shore εταιρίες τους ονόματα από γνωστές… ταινίες του Τζέημς Μποντ, όπως SkyFall, Spectre, Blofeld και Golden Eye.