To σχέδιο διετούς αναστολής της συνθήκης Σένγκεν εξετάζει αύριο το Κολέγιο των Επιτρόπων, ανοίγοντας τον δρόμο για τον, ουσιαστικό, αποκλεισμό της Ελλάδας από την ευρωπαϊκή ζώνη ελεύθερης κίνησης των πολιτών.

Ads

Όπως γράφει η γαλλική Le Monde, πρόκειται για ένα σχέδιο, «που στην πράξη οδηγεί σε αποκλεισμό της Ελλάδας, πρώτης πύλης εισόδου των προσφύγων στην Ευρώπη, από τον χώρο ελεύθερης διακίνησης των πολιτών που θεωρείται μια από τις θεμελιώδεις και πιο πολύτιμες αρχές της ΕΕ».

Διαβάστε επίσης:

Η γαλλική εφημερίδα κάνει λόγο για μια «πολύ λεπτή και σύνθετη πολιτική διαδικασία» και επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Κολέγιο των Επιτρόπων θα εξετάσει αύριο, Τετάρτη, την σχετική πρόταση που ήδη τέθηκε χθες στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι η εξής: Η Κομισιόν θα κάνει πρώτα μια επιτόκια αποτίμηση της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, που αποτελούν και το εξωτερικό όριο της ζώνης Σένγκεν. Θα υποβάλει στη συνέχεια την έκθεσή της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κορυφής, όπου η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να εγκριθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία.

Από το σημείο αυτό και μετά η Ελλάδα θα έχει περιθώριο τριών μηνών για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Εάν μετά το τρίμηνο κριθεί ότι η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ παραμένει ανεπαρκής, τότε η Κομισιόν θα εισηγηθεί διετή αναστολή της Σένγκεν και επαναφορά των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων από τις άλλες χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Αυστρία κ.λ.π.)

Η Monde επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα σχέδιο που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την Ελλάδα «η οποία ήδη αντιμετωπίζει μια πραγματική ανθρωπιστική κρίση».

Προσθέτει, δε, ότι παράλληλα προωθείται το κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας και Σκοπίων, με παράλληλη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την ΠΓΔΜ. Στόχος, όπως επισημαίνει, είναι να περιοριστεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η εισροή προσφύγων μέσω του «δρόμου των Βαλκανίων».

«Αυτή η στρατηγική γράφει η εφημερίδα τιμωρεί την Ελλάδα, διογκώνοντας ακόμη περισσότερο τον αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο έδαφός της»…