Για λάθη στην καταβολή των «κουρεμένων» αναδρομικών ύψους 1,4 δισ. ευρώ σε περίπου 1,1 εκατομμύρια συνταξιούχους, που ξεκίνησε την Παρασκευή, κάνει λόγο το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων. Σύμφωνα με το Δίκτυο πάνω από 80.000 δικαιούχοι διαπιστώνουν απώλειες στο τελικό ποσό των επιστροφών που λαμβάνουν.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΝΔΙΣΥ, το λάθος προέκυψε:

«α) στους συνταξιούχους οι οποίοι κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης από το 2012 έως το 2016 και έλαβαν οριστικές συντάξεις κύριων και επικουρικών μετά το 2016 (έπαιρναν μόνο προσωρινή στην κύρια ή οριστική μόνο στην κύρια).

β) έκανε τεράστιο λάθος η κυβέρνηση επιλέγοντας να επιστρέψει αναδρομικά του ν. 4093/12 μόνο στις κύριες συντάξεις, γιατί η κράτηση του ν4093/12 υπολογίζεται στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης! Όταν λοιπόν οι συνταξιούχοι δεν είχαν λάβει λόγω καθυστέρησης».

Ads

Ακολουθούν παραδείγματα υπολογισμένα από το ΕΝΔΙΣΥ βάσει ενημερωτικών καθώς και οριστικών συντάξεων. Πόσα χρήματα έπρεπε να λάβουν και πόσα κατατέθηκαν στην τράπεζα. Τα παραδείγματα είναι από μέλη του ΕΝΔΙΣΥ.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων ζητά από τους συνταξιούχους που τους επιστρέφονται τα αναδρομικά «να κρατήσουν το ενημερωτικό σημείωμα της τράπεζας και να το φωτοτυπίσουν. Ειδικά σε εκείνους οι οποίοι έχουν καταθέσει αγωγές».

Σε ό,τι αφορά τις ημερομηνίες για τις καταβολές θα ισχύσουν τα εξής:

  • Οσοι συνταξιούχοι του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των τραπεζών και του ΟΤΕ πληρώνονται με βάση τον ΑΜΚΑ που λήγει σε 1,3,5,7,9 θα δουν τις καταβολές των ποσών την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, ενώ όσων το ΑΜΚΑ λήγει σε 0,2,4,6,8 θα πιστωθούν τα ποσά αναδρομικών και συντάξεων τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου.
  • Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020 θα καταβληθούν οι συντάξεις των μη μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ), ενώ στις 29 Οκτωβρίου, ημέρα Πέμπτη, θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, των τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και της ΔΕΗ.

Ξενογιαννακοπουλου: Ο εμπαιγμός συνταξιούχων για τα αναδρομικά συνεχίζεται από τη ΝΔ

«Το σίριαλ του εμπαιγμού των συνταξιούχων από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζεται. Αφού ο κ. Μητσοτάκης απέκλεισε ενάμιση εκατομμύριο συνταξιούχους από τα αναδρομικά που δικαιούντο από τις περικοπές Βρούτση, σήμερα 80.000 δικαιούχοι συνταξιούχοι έλαβαν κουτσουρεμένες συντάξεις όσον αφορά τα αναδρομικά. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Υπουργός Εργασίας είναι άλλη μια φορά υπόλογοι απέναντι στους συνταξιούχους».