Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία, καταγγέλλουν πως, οι εργαζόμενοι του «Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Animus» στη Λάρισα, του οποίου πρόεδρος είναι ο Αχιλλέας Νταβέλης , «υποχρεώθηκαν να υπογράψουν έγγραφο», με τίτλο «κείμενο ενημέρωσης», με βάση το οποίο, «θα έχουν ποινικές συνέπειες, σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων ασφαλείας για τον κορονοϊό».

Ads

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει το Σωματείο, «μετά την υποχρεωτική δήλωση που έπρεπε να κάνουν οι νεοπροσλαμβανόμενοι της επιχείρησης ότι δεν είναι μέλη Εργατικών σωματείων, με γραπτό κείμενο το οποίο υποχρεούνται να υπογράψουν οι εργαζόμενοι, ενημερώνονται πως σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων ασφάλειας για την αποτροπή της πανδημίας θα έχουν ποινικές συνέπειες», και συνεχίζει:

«To κέντρο υποχρεώνει ουσιαστικά τους εργαζόμενους δια της παρουσίας του εργοδότη να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση περί συμμόρφωσης των με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, μετακυλώντας την ευθύνη της τήρησης των και με την απειλή ποινικών και νομικών ευθυνών απογειώνοντας μέχρι εκεί που δεν παίρνει την κυβερνητική γραμμή περί «ατομικής ευθύνης». Νόμος και τάξη λοιπόν σε σκληρά εργαζόμενους των 650 μεικτά γιατί ο εργοδότης μπορεί και το κάνει. Η επόμενη κίνηση του εργοδότη είναι να βάλει τους εργαζόμενους να υπογράψουν πως εάν κολλήσουν τον κορονοϊό θα απολύονται απευθείας!».

Παράλληλα, ο Ιωάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας δήλωσε στο apokalypseis.com ότι: «Πρόκειται για ποινική αναβάθμιση της ατομικής ευθύνης των εργαζομένων. Αυτές οι μεθοδεύσεις και η τρομοκρατία δεν θα περάσουν και αυτοί που επιχειρούν να τα εφαρμόσουν όλα αυτά θα μας βρουν μπροστά τους».

Ads

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, ενώ συνδικαλιστές, διαμαρτύρονταν σχετικά με το συγκεκριμένο έγγραφο, εμφανίστηκε, περιπολικό και άνδρες της ΕΛ.ΑΣ, με το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, να σχολιάζει το περιστατικό, αναφέροντας ότι:

«Είναι πλέον καθαρό ότι κυβέρνηση και εργοδοσία πάνε χέρι – χέρι σε όλη αυτή την διαδικασία καταστολής και τρομοκράτησης των εργαζομένων. Δεν εξηγείται διαφορετικά, το γεγονός ότι ενώ όλοι γνωρίζουν το ποιοι είμαστε και ποιους εκπροσωπούμε, έφτασε στο σημείο περιπολικό μαζί με αστυνομικό του τμήματος της Ασφάλειας για να ελέγξει την σκοπιμότητα της μετακίνησης ! Δημιουργεί συγχρόνως πολλά ερωτηματικά το ότι η έλευση του αστυνομικού της Ασφάλειας «συνέπεσε» χρονικά με την έλευση του εργοδότη».

«Δηλώνουμε σε όλους τους ενδιαφερόμενους ότι το εργατικό κίνημα δεν τρομοκρατείται. Δεν θα επιτρέψουμε να μπει φραγμούς στους αγώνες και στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων. Η πανδημία δε θα επιτρέψουμε να γίνει πρόσχημα στους εργοδότες για να επιβάλλουν σιγή ιχθύος στους εργασιακούς χώρους. Καλούμε για ακόμη μια φορά τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο σωματείο. Η τρομοκρατία δεν θα περάσε», καταλήγει η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.