Στα όριά τους βρίσκονται τα τρία νοσοκομεία της Λάρισας όπως προκύπτει από μια σειρά γεγονότων και πληροφοριών που έχει στη διάθεσή του το tvxs.gr.

Ads

Εν τω μεταξύ, καταγράφηκε δυστυχώς διασπορά κορονοϊού και στην ογκολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας με τα τοπικά μέσα να κάνουν λόγο για διψήφιο αριθμό κρουσμάτων σε σύνολο 30 ασθενών. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, αν και το πρώτο κρούσμα στην ογκολογική κλινική εντοπίστηκε τη Δευτέρα, μόλις σήμερα Τετάρτη ο ΕΟΔΥ έδωσε εντολή να γίνουν rapid tests στους υπόλοιπους ασθενείς της κλινικής. Δεδομένης της ευαλωτότητας των καρκινοπαθών, η συγκεκριμένη εστία μπορεί να βάλει σε κίνδυνο πολλές ανθρώπινες ζωές.

Στο Γενικό Νοσοκομείο αδειάζουν κλίνες ΜΕΘ άλλων νοσημάτων για να μετατραπούν σε Covid που κατά πάσα πιθανότητα θα γεμίσουν με ασθενείς από τη Θεσσαλονίκη ενώ στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο καταφθάνουν κρούσματα από την Σχολή Υπαξιωματικών που βρίσκεται στα Τρίκαλα.
 
Αδειάζουν κλίνες ΜΕΘ στο ΓΝΛ
 
Στο έτερο πολιτικό νοσοκομείο της Λάρισας, το «Γενικό», το προσωπικό αδειάζει από το πρωί της Τετάρτης οκτώ κλίνες Εντατικής Θεραπείας που προορίζονταν για άλλα νοσήματα προκειμενου να μετατραπούν σε κλίνες ΜΕΘ για Covid-19. Τα κρεβάτια αυτά, σύμφωνα με συμπίπτουσες πληροφορίες, θα διατεθούν για τη μεταφορά ασθενών Covid-19 από τη Θεσσαλονίκη.
 
«Αυτή τη στιγμή έχουμε 50 κλίνες Covid-19 απλής νοσημείας και 20 κλίνες ΜΕΘ αλλά ώρα με την ώρα αυτοί οι αριθμοί αυξάνονται καθώς «σπάμε» άλλες κλινικές για να βάλουμε και εκεί ασθενείς Covid», είπε στο tvxs.gr ο Λάμπρος Καραγιώργος, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Λάρισας και μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ.
 
Ο κ. Καραγιώργος καταγγέλλει σοβαρό έλλειμμα πληροφόρησης προς τους εργαζόμενους στο ΓΝΛ σχετικά με το πώς θα λειτουργήσει το νοσοκομείο τα επόμενα 24ωρα. «Τείνουμε να γίνουμε μονάδα αποκλειστικά για Covid-19, χωρίς όμως να έχει υπάρξει κάποιος προγραμματισμός για κάτι τέτοιο», εξηγεί ο γιατρός.
 
Σε σχετική ερώτησή της προς τον υπουργό Υγείας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Άννα Βαγιενά, αναφέρει πως η πληρότητα του νοσοκομείου έχει φτάσει στο 90 – 95%, ενώ ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένο όσον αφορά το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό. Άλλωστε σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των εργαζομένων που έχει προσβληθεί από τον ιό και βρίσκεται σε καραντίνα φθάνει τους δέκα.
 
Κι ενώ το 404 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει μια λύση προς την κατεύθυνση της αποσυμπίεσης των δύο πολιτικών νοσοκομείων της Λάρισας, πληροφορίες το θέλουν να δέχεται συνεχώς ασθενείς Covid-19 από τη Σχολή Υπαξιωματικών που βρίσκεται στα Τρίκαλα.
 
Στα σενάρια που φαίνεται να εξετάζονται από το υπουργείο Υγείας προκειμένου να αποφύγει την κατάρρευση των νοσοκομείων της πόλης είναι η επαναλειτουργία του πρώην θεραπευτηρίου της «Αρωγής», το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί μερικώς κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας αλλά η εκ νέου λειτουργία του απαιτεί την μεταφορά εκεί σημαντικού αριθμού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
 
Aιχμές και από τον «γαλάζιο» περιφερειάρχη
 
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, έχει ενδιαφέρον η προ ημερών τοποθέτηση του «γαλάζιου» περιφερειάρχη Θεσσαλίας στο ρ/σ Λέσχη 97,6 Κώστα Αγοραστού, στην οποία άφησε σοβαρές αιχμές εναντίον του διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας στην οποία ανήκει η Λάρισα:
 
«Από το Μάιο η Περιφέρεια Θεσσαλίας με στρατηγική αλλά και με πρόβλεψη, είχε δώσει 20 εκατομμύρια ευρώ στα Νοσοκομεία της Θεσσαλίας, για να ετοιμαστούν. Πόσο έτοιμα είναι σήμερα; Τι έχει κάνει ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ; Τι έκάναν τα νοσοκομεία; Δεν έχει πάει κανένας ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, ενώ τους έχουμε δώσει 8 εκατομμύρια ευρώ για αγορά εξοπλισμού. Ακόμα δεν έχουν κάνει καμία προμήθεια, δεν έχουν πάρει ούτε ένα μηχάνημα.. Δώσαμε 12 εκατομμύρια για 255 προσλήψεις. Πού πήγαν αυτές οι προσλήψεις; Γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε έλλειψη σε γιατρούς και ΜΕΘ; Θα ήταν πληρωμένα για 2 χρόνια από το ΕΣΠΑ».