Tο λάπτοπ του Λιγνάδη που κατέσχεσε με καθυστέρηση η ΕΛΑΣ είχε αγοραστεί μόλις τέσσερις ημέρες προτού ο σκηνοθέτης και ηθοποιός παραιτηθεί από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και ενώ ο κλοιός των καταγγελιών για την αρρωστημένη δράση του είχε αρχίσει να στενεύει, σύμφωνα με το Documento.

Ads

Το εν λόγω λάπτοπ τέθηκε πρώτη φορά σε λειτουργία στις 2 Φεβρουαρίου 2021, όπως προκύπτει από τον σειριακό αριθμό του και τα στοιχεία που παρέχει διαδικτυακά η κατασκευάστρια εταιρεία. Την ίδια ημέρα, σύμφωνα με την έκθεση πραγματογνωμοσύνης της ΕΛΑΣ, εντοπίστηκε στον φορητό υπολογιστή «εγκατάσταση λειτουργικού συστήματος».

Το συγκεκριμένο λάπτοπ, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που αποκαλύπτονται, ουδεμία σχέση έχει με αυτό από το οποίο ο Λιγνάδης φέρεται να είχε επιδείξει σε ένα από τα θύματά του σκληρό πορνογραφικό υλικό με ανήλικους. Ο φορητός υπολογιστής με το πορνογραφικό υλικό ανηλίκων ουδέποτε βρέθηκε, αντίθετα αυτός που ερευνήθηκε από τους αστυνομικούς ήταν ολοκαίνουργιος και αχρησιμοποίητος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το γεγονός ενισχύει ακόμη περισσότερο τα ερωτήματα που τίθενται για τη μέχρι τώρα πορεία της ανάκρισης και των ερευνών των αστυνομικών αρχών. Οτι δηλαδή καθυστέρησαν να ερευνήσουν το σπίτι, το κινητό αλλά και τον υπολογιστή του Λιγνάδη, με αποτέλεσμα να έχει άπλετο χρόνο να ξεφορτωθεί υλικό το οποίο ίσως και να ήταν ενοχοποιητικό. Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα δεν έχει αρθεί το απόρρητο στα social media του σκηνοθέτη, παρά τα αιτήματα των δικηγόρων στήριξης της κατηγορίας. Αγνωστο γιατί.

Ads

Τι προέκυψε από τη δημοσιογραφική έρευνα του Documento

Οπως προκύπτει από τη δημοσιογραφική έρευνα του Documento, ο προφυλακισμένος σήμερα σκηνοθέτης ενεργοποίησε πρώτη φορά το προσωπικό του λάπτοπ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είχε μόλις αγοραστεί, είτε από τον ίδιο είτε από άλλο πρόσωπο. Επρόκειτο δηλαδή για ολοκαίνουργιο φορητό υπολογιστή που δεν είχε χρησιμοποιηθεί ξανά στο παρελθόν.

Η εταιρεία πληροφορικής της πολυεθνικής Hewlett Packard με έδρα την Καλιφόρνια των ΗΠΑ ειδικεύεται μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη και κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, την αποθήκευση δεδομένων, στον σχεδιασμό λογισμικού κ.λπ. Η ιστοσελίδα της παρέχει επίσης στους πελάτες της τη δυνατότητα πληροφόρησης για τα προϊόντα που έχει πουλήσει και την υποστήριξή τους.

Εάν πληκτρολογήσει κανείς τον σειριακό αριθμό (μοναδικός για κάθε υπολογιστή) ενός λάπτοπ, αυτόματα μπορεί να βρει πληροφορίες για την εγγύηση του προϊόντος από τον κατασκευαστή. Πληκτρολογώντας τον σειριακό αριθμό που σύμφωνα με πληροφορίες έφερε ο κατασχεμένος φορητός υπολογιστής του Λιγνάδη, προέκυψε ότι η εγγύηση της συσκευής από την κατασκευάστρια εταιρεία ενεργοποιήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2021. Ηταν η ημέρα που εξέδωσε την ανακοίνωση διάψευσης και τέσσερις ημέρες προτού τελικά παραιτηθεί μετά την κατάθεση της πρώτης μήνυσης σε βάρος του για βιασμό.

Με την ημερομηνία ενεργοποίησης του προϊόντος συμπίπτουν όμως και τα ευρήματα της εργαστηριακής έκθεσης της ΕΛΑΣ στο κατασχεμένο λάπτοπ του Λιγνάδη που παραδόθηκε στη 19η τακτική ανακρίτρια Παρασκευή Μπότση. Οπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Μπαμ στο Ρεπορτάζ» επικαλούμενη στοιχεία της πραγματογνωμοσύνης, πράγματι εκείνη την ημέρα φέρεται να έγινε format στο λάπτοπ. Για την ακρίβεια, η έκθεση της ΕΛΑΣ αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, ότι στις 11.30 το πρωί της 2ας Φεβρουαρίου εντοπίστηκε «εγκατάσταση λειτουργικού συστήματος» στην εν λόγω συσκευή.

Το γεγονός εγείρει πολλά ερωτήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας εκ των μηνυτών του Λιγνάδη είχε καταθέσει ενώπιον των αρχών ότι ο σκηνοθέτης τού είχε δείξει στον υπολογιστή του «πορνογραφικές φωτογραφίες με νεαρά αγόρια σε διάφορες ερωτικές περιπτύξεις με μεσήλικα πρωταγωνιστή, οι οποίες περιλάμβαναν στοματική και πρωκτική διείσδυση». Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά μήνυση που κατατέθηκε σε βάρος του Δ. Λιγνάδη, στις 4 Μαρτίου 2021, από πρόσωπο το οποίο υποστήριζε ότι είχε πέσει θύμα βιασμού τον Μάρτιο του 2018 στο διαμέρισμα του σκηνοθέτη.

Τίθεται το ερώτημα πού βρίσκεται ο υπολογιστής του σκηνοθέτη με το πορνογραφικό υλικό, δεδομένου ότι αυτός που κατέσχεσε η ΕΛΑΣ στο διαμέρισμα του Λιγνάδη ήταν ολοκαίνουργιος. Μήπως τελικά ο Λιγνάδης κατάφερε να εξαφανίσει στοιχεία, καθώς έβλεπε ότι αργά ή γρήγορα ίσως και να βρισκόταν υπό έρευνα και να τον συλλάμβαναν οι αρχές; Αυτό είναι κάτι στο οποίο σίγουρα θα πρέπει να απαντήσει η ανακριτική έρευνα, ενώ ερωτήματα τίθενται και για το κατά πόσο ο Λιγνάδης θα πρέπει να ερευνηθεί και για κατοχή υλικού πορνογραφίας ανηλίκων.

Τα νέα δεδομένα επαναφέρουν στο προσκήνιο τα αρχικά ερωτήματα για τον τρόπο που κινήθηκαν τόσο οι ανακριτικές αρχές όσο και η ΕΛΑΣ. Συγκεκριμένα, ο Λιγνάδης συνελήφθη στις 25 Φεβρουαρίου. Παρά το ένταλμα σύλληψης, οι αστυνομικοί ουδέποτε έλαβαν εντολή να πραγματοποιήσουν κατ’ οίκον έρευνα. Αυτό άλλωστε είχαν επισημάνει αστυνομικοί σε επιστολή που είχαν αποστείλει στον (εν ζωή τότε) αστυνομικό συντάκτη Γιώργο Καραϊβάζ. Η έρευνα έγινε τελικά με εντολή της ανακρίτριας λίγες ημέρες μετά, συγκεκριμένα στις 3 Μαρτίου. Ωστόσο ήταν… πλημμελής. Ειδικότερα, κατά την έρευνα οι αστυνομικοί δεν κατάφεραν να εντοπίσουν μεγάλο μέρος του αρχείου και των προσωπικών αντικειμένων του προφυλακισμένου σκηνοθέτη. Για άγνωστο λόγο δεν ερεύνησαν ούτε την πολυκατοικία ούτε τους κοινόχρηστους χώρους στο σπίτι του ηθοποιού. Αυτό έγινε εβδομάδες μετά και συγκεκριμένα σε δεύτερη έρευνα στις 21 Μαρτίου.

Επίσης το κινητό του Λιγνάδη κατασχέθηκε δέκα μέρες μετά τη σύλληψή του.  Στο μεταξύ, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα δεν έχει γίνει άρση απορρήτου στα social media του Λιγνάδη, όπως για παράδειγμα το Facebook. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι έχουν κατατεθεί δύο αιτήματα των δικηγόρων στήριξης της κατηγορίας.