Το γεγονός πως η κατάσταση στο μεταναστευτικό δεν έχει «καμία σχέση με το 2020» τόνισε ο υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χαράλαμπος Λαλούσης, επισκεπτόμενος τον Έβρο.

Ads

Από το Διδυμότειχο, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου και τον μητροπολίτη Διδυμότειχου και Ορεστιάδας κ.κ. Δαμασκηνό, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας που από χθες πραγματοποιεί στη Θράκη, ο κ. Λαλούσης δήλωσε πως σκοπός της επίσκεψής του είναι «…να έρθω σε επαφή με τα αστυνομικά τμήματα, να μιλήσω με τις διοικήσεις, με το προσωπικό, να ανταλλάξουμε σκέψεις, να δω τα προβλήματά τους και όπου μπορώ να συμβάλω για την επίλυση αυτών των προβλημάτων». Διευκρίνισε δε, ότι η αποτροπή και η φύλαξη των συνόρων γίνεται πάντα με σεβασμό στις αρχές του Διεθνούς, του Ευρωπαϊκού και του Εθνικού Δικαίου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το μεταναστευτικό και το πλαίσιο συνεργασίας με τη γείτονα Τουρκία για την αντιμετώπισή του, κατά την επίσκεψή του στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης στο Ισαάκιο Διδυμότειχου, ο κ. Λαλούσης επανέλαβε την εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό. «Θεωρώ ότι είναι κυκλώματα μεταναστών, οι οποίοι -όπως καταλαβαίνετε- επωφελούνται οικονομικά. Είναι μια περίοδος που είναι χαμηλή η στάθμη του ποταμού Έβρου, είναι η φυσική βλάστηση τέτοια, η οποία ευνοεί φαινόμενα προσπάθειας να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια», επισήμανε.

Ειδικότερα για τη συνεργασία των δύο χωρών επ’ αφορμή και της πρόσφατης παρουσίας μεταναστών σε νησίδα τουρκικής κυριότητας, όπως είπε, πλησίον της Νέας Βύσσας δήλωσε πως πάντα υπάρχουν δίαυλοι σε διάφορα επίπεδα και σε υπηρεσιακό επίπεδο.

Ads

«Μέσα στο πλαίσιο αυτό υπήρχε συνεργασία με την τουρκική πλευρά και φυσικά τους θέτουμε ό,τι προβλήματα υπάρχουν και τα αντιμετωπίζουμε από κοινού ώστε αυτά τα θέματα να επιλύονται μέσα από την καλή συνεργασία των δύο πλευρών… Οι νησίδες είναι κάτι ιδιαίτερο. Πολλές φορές κάποιες περιπτώσεις θέλουν και ειδική επιχειρησιακή αντιμετώπιση.

Λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα, εξετάζουμε πάντα αν είναι στην ελληνική ή την τουρκική επικράτεια και τηρούμε αυτούς τους κανόνες. Πάντα με ασφάλεια γι’ αυτούς που είναι εκεί γιατί σεβόμαστε και την αξία του ανθρώπου», ανέφερε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας πως η συγκεκριμένη περίοδος βοηθάει σ’ αυτή την επικοινωνία και την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων στη μεθόριο γραμμή, στη βάση της καλής συνεργασίας.

Διαβάστε επίσης: Alarm Phone: 330 μετανάστες σε νησίδα του Έβρου

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο προσπάθειας παράνομης εισόδου στη χώρα αντίστοιχης με την επιχειρούμενη στις Καστανιές το 2020 απάντησε ότι «δεν υπάρχει καμία σχέση με το 2020. Δεν πρέπει να τα συνδέουμε είναι κάτι διαφορετικό. Θα έλεγα, συνολικά, αν το συγκρίνουμε και με το 2022, την προηγούμενη χρονιά, είναι η ίδια κατάσταση γιατί παρακολουθούμε και στατιστικά αλλά δεν υπάρχει κάτι. Απλώς είχαμε δύο συμβάντα που πήραν μία δημοσιότητα και καταλαβαίνω ότι υπάρχει αυτό το ενδιαφέρον».