Φουρτούνες στη Λαϊκή Ενότητα καθώς από τον περασμένο Δεκέμβρη υπάρχει σοβαρή διάσταση απόψεων στο εσωτερικό της παράταξης, τόσο για τον χαρακτήρα, όσο και για την οργάνωση αλλά και τη σχέση του κόμματος με τα κινήματα. 

Ads

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, τα στοιχεία της κρίσης εντός της ΛΑΕ επιδεινώθηκαν μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου και πλέον έχουν πάρει απειλητικό χαρακτήρα. Τρία είναι τα βασικά στοιχεία αυτής της κρίσης:

  • Το Αριστερό Ρεύμα (κληρονομιά από τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ), από άτυπη τάση μέσα στη ΛΑ.Ε., πραγματοποιεί σήμερα και αύριο πανελλαδική συνδιάσκεψη για να μετατραπεί σε αυτοτελή πολιτική κίνηση στο εσωτερικό της παράταξης.

  • Μια σειρά στελέχη της ΛΑ.Ε. και του Αριστερού Ρεύματος έχουν συγκροτήσει δική τους ξεχωριστή τάση με τον προσωρινό τίτλο «Συμβολή 73», καθώς τόσα είναι τα στελέχη που υπογράφουν «Κείμενο Παρέμβασης προς την Ιδρυτική Συνδιάσκεψη» της παράταξης. Ανάμεσα σε άλλους, στη «Συμβολή 73» συμμετέχουν ο Στάθης Κουβελάκης και η Φλώρα Νικολιδάκη.

    Ads
  • Μεμονωμένα στελέχη, όπως ο Δημήτρης Μπελαντής (παλιό στέλεχος του Αριστερού Ρεύματος και μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ), αυτονομούνται από τάσεις. Ο τελευταίος αποχώρησε από το Ρεύμα στη βάση πολιτικής πλατφόρμας την οποία και δημοσιοποίησε στην ιστοσελίδα ISKRA.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι στελέχη της ΛΑΕ χαρακτηρίζουν αποσυνθετικές τις παραπάνω κινήσεις και δεν βλέπουν μέλλον όσο δεν γίνεται η ιδρυτική συνδιάσκεψη και δεν ξεκαθαρίζονται οι πολιτικές και οργανωτικές αρχές. Εκτιμούν δε, ότι η μετατροπή του Αριστερού Ρεύματος σε πολιτική κίνηση είναι μια προσπάθεια να ελεγχθεί η κατάσταση. Την ίδια στιγμή η κίνηση «Συμβολή 73» θεωρείται απόρροια των πολιτικών διαφορών και της έλλειψης δημοκρατίας μέσα στο Ρεύμα και μέσα στη Λαϊκή Ενότητα.

Σε κείμενό της η «Συμβολή 73» ασκεί δριμύτατη κριτική για την πορεία της ΛΑΕ ως σήμερα, με αιχμή φυσικά την αποτυχία στις εκλογές του Σεπτέμβρη, και αποδίδει την ευθύνη στην ηγεσία. «Η ευθύνη για την τρέχουσα λειτουργία και την πολιτική παρέμβαση της ΛΑ.Ε. έχει ανατεθεί σε προσωρινά, μη εκλεγμένα όργανα, που λειτουργούν στη βάση άτυπων κανόνων και επετηρίδων εντός του υφιστάμενου στελεχικού δυναμικού, το οποίο τείνει να προσλάβει χαρακτήρα ισοβιότητας» προστίθεται χαρακτηριστικά. 

«Δεν υπάρχει τίποτε πιο εσωστρεφές από την εικόνα μιας αυτονομημένης ηγετικής ομάδας, που φαίνεται να μην έχει άλλη έγνοια πέρα από την απλή αναπαραγωγή της και την κατοχύρωση του ρόλου της» προσθέτει η «Συμβολή 73» που κάνει κάνει λόγο για διαλυτικά και φαινόμενα αποστράτευσης στην ΛΑΕ.