Ξεπήδησαν από τη Χρυσή Αυγή, οι περισσότεροι. Έχουν ώς πρότυπο τη Μαρί Λεπέν και τα αρχικά τους παραπέμπουν απευθείας σ αυτή, για την αποφυγή τυχόν… παρανοήσεων. Λαϊκή Ελληνική Πατριωτική Ένωση. (Λ.Ε.Π.Ε.Ν)

Ads

Χθες διαδήλωσαν τα ρατσιστικά, ξενοφοβικά και φασιστικά τους «αισθήματα» στον  Πειραιά, προσπαθώντας να εισβάλλουν στο λιμάνι και να επιτεθούν στους πρόσφυγες κράζοντας: «Μαχαίρι στην καρδιά του κάθε antifa». Επικροτούσαν τη δολοφονία Φύσσα και απειλούσαν με  νέες. Πόση σχέση έχουν με τη Χρυσή Αυγή;

Η φασιστική αυτή παραφυάδα είναι σχετικά καινούργια καθώς το «καταστατικό» – ιδρυτική διακήρυξη, κατατέθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2015 στο πρωτοδικείο Αθηνών. Κι ίσως ιδρύθηκε για να χρησιμοποιηθεί ως προκάλυμμα σε αυτούς που θέλουν απλώς να αποφύγουν την άμεση σύνδεση με τη Χρυσή Αυγή..

Όπως έχουν δηλώσει οι ιδρυτές της Λ.Ε.Π.ΕΝ, συνομιλούν με τη Μαρίν Λεπέν – δηλαδή το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας – η οποία τελικώς αποφάσισε να μην συνεργαστεί με τη Χρυσή Αυγή προκειμένου να σχηματίσει ομάδα στο ευρωκοινοβούλιο. Δεν έχει όμως φαίνεται πρόβλημα να μιλά με τις «συνιστώσες» της, εμπλουτισμένες με εθνικιστικά στοιχεία από άλλους χώρους και νοσταλγούς της Χούντας.

Ads

Την ιδρυτική διακήρυξη της Λαϊκής Ελληνικής Πατριωτικής Ένωσης υπογράφουν λοιπόν: ο Χρήστος Ρήγας (Πρόεδρος), εκλεγμένος με την «Ελληνική Αυγή για τη Δυτική Ελλάδα» (δηλαδή με την Χρυσή Αυγή από την οποία στη συνέχεια αποχώρησε), ο Χάρης Μιχαλακόπουλος, Δημοτικός Συμβούλος με την «Αναγέννηση για τον Πύργο», ο Κώστας Τόνιος, πρόεδρος της Πατριωτικής Ένωσης Πολιτών Καβάλας και οι Σπύρος Βλασσόπουλος και Κυριάκος Βασιλάρας.

Επίσης, σύμφωνα με γνωστούς εθνικιστικού περιεχομένου ιστότοπους, στην κίνηση συμμετέχουν γνωστοί εθνικιστές που προέρχονται τόσο από την ΕΠΕΝ – που ίδρυσε ο δικτάτορας Παπαδόπουλος – αλλά και το ΛΑΟΣ και την Χρυσή Αυγή.

Οι ίδιοι βέβαια δηλώνουν «αγνοί Εθνικιστές» που δεν είναι πρόβατα και «ιδιοκτησία του κάθε αυτόκλητου φυρερίσκου». Επίσης δεν έχουν κανένα πρόβλημα που το όνομά τους παραπέμπει στον «μεγάλο Γάλλο Εθνικιστή – και φιλέλληνα – ηγέτη» Ζαν Μαρί Λεπέν.

Για τα τεκταινόμενα στον Πειραιά η Λ.Ε.Π.ΕΝ κάνει λόγο για «λάσπη από δημοσιογραφικά παπαγαλάκια» και υποστηρίζει ότι «στήριξε και συμμετείχε στην εκδήλωση αλλά δεν τη διοργάνωσε» και προσθέτει ότι «δεν καπελώνει». Πάντως σπεύδει να υποστηρίξει ότι «η εκδήλωση έδειξε ξεκάθαρα ότι οι Εθνικιστές ενωμένοι και χωρίς ταμπέλες μπορούν να πετύχουν πολλά». Από τα σχετικά βίντεο είναι σαφές ποια είναι αυτά τα πολλά…

Στη σελίδα τους στο facebook σήμερα επιχαίρουν και ευχαριστούν τον ποινικολόγο τους επειδή «μόλις αφέθηκαν ελεύθεροι οι άδικα προσαχθέντες συναγωνιστές». Λίγες ημέρες νωρίτερα «πανηγύριζαν» επειδή η «επί μήνες ναρκωμένη» Χρυσή Αυγή, παραδειγματίστηκε από τους ίδιους και διοργάνωσε εκδήλωση στον Πειραιά εναντίον των προσφύγων.

Κι αν ο Χρήστος Ρήγας υποστηρίζει σε συνέντευξή του ότι ο «εθνικιστής δεν είναι ούτε ο φασίστας, ούτε ο ναζιστής» – και άρα στη Λ.Ε.Π.ΕΝ δεν ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες – φροντίζει αμέσως μετά να δώσει το στίγμα του με επικλήσεις στον Μεταξά.

«Με τους μετανάστες και τους λαθρομετανάστες εμείς είμαστε ένας λαός που πάντα τους φιλοξενούσε, αλλά δεν θα έρθουν να μας πουν ‘’τι φαγητό θα φάμε’’, θα τους πούμε εμείς» αναφέρει «δημοκρατικά» στην ίδια συνέντευξη για τους πρόσφυγες.

* Φωτογραφία απο βίντεο του Epoca Libera