Σε φιάσκο μετατρέπεται το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. μετά τη διαφυγή του Χρήστου Παππά, καταδικασθέντα υπαρχηγού της εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού που «δραπέτευσε» στις Βρυξέλλες, με το υπουργείο να στέλνει εντολή εμποδισμού του στις αεροπορικές εταιρίες μια μέρα μετά τη φυγή του. Παράλληλα προκύπτουν σοβαρές ευθύνες τόσο για την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη όσο και για την Ελληνική Αστυνομία και τίθενται ερωτήματα που αγγίζουν ακόμα και τα όσα συνέβησαν στη δίκη.

Ads

Μάλιστα, όπως γίνεται γνωστό τις τελευταίες ώρες, ο Χρ. Παππάς είναι εξαφανισμένος εδώ και πολλές μέρες και όπως αποκαλύπτεται είχε προσχεδιάσει τη διαφυγή του.

Ο Χρ. Παππάς παρουσιάστηκε την 1η Οκτωβρίου όπως ήταν υποχρεωμένος λόγω περιοριστικών όρων στο αστυνομικό τμήμα κι έκτοτε τα ίχνη του αγνοούνται. Το γεγονός επιβεβαιώνει και ο δικηγόρος του, Περικλής Σταυριανάκης, ο οποίος δήλωσε πως ο υπαρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης εδώ και πολύ καιρό είχε πάρει την απόφαση να μην εμφανιστεί θεωρώντας ότι δεν έχει δίκαιη αντιμετώπιση, πως του είχε ανακοινώσει ότι σκοπεύει να διαφύγει εδώ και ημέρες, ενώ παραδέχθηκε, ότι  «ήταν υπό επιτήρηση και ας το πούμε έτσι, κατάφερε να μην συλληφθεί».

Για «απόλυτο εξευτελισμό του κ. Χρυσοχοΐδη», κάνει λόγο ο συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Θανάσης Καμπαγιάννης, ο οποίος σε συνέντευξή του «στο Κόκκινο» δήλωσε πως ο Χρ. Παππάς είναι εξαφανισμένος εδώ και αρκετές ημέρες και η αστυνομία το ήξερε.  Άφησε, δε αιχμές και για τα όσα έλαβαν χώρα στη δίκη, διερωτώμενος αν ήταν και σε γνώση της εισαγγελέως της έδρας, η οποία στην εισήγησή της για την αναστολή των ποινών ισχυρίστηκε πως κανείς από τους χρυσαυγίτες δεν είναι ύποπτος διαφυγής. Ο κ. Καμπαγιάννης σημείωσε πως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης «έχει χρέος εντός των επόμενων ωρών- όχι ημερών ούτε μηνών- να φέρει τον Χρήστο Παππά μπροστά στον εισαγγελέα έκτισης ποινών. Αν δεν το πράξει είναι είτε παντελώς ακατάλληλος είτε εμπλεκόμενος και οφείλει να παραιτηθεί άμεσα».  

Ads

Εντύπωση προκαλεί και ότι σύμφωνα με το σημερινό φύλλο της «Καθημερινής», «αξιωματούχοι υπηρεσιών ασφαλείας είχαν αποπειραθεί να τον εντοπίσουν και αμέσως μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου στις 7 Οκτωβρίου. Οι προσπάθειές τους, ωστόσο, είχαν αποβεί άκαρπες». Ωστόσο αυτό δεν είχε γίνει γνωστό. Αντίθετα από την αστυνομία υπήρχαν διαρροές πως όλοι οι καταδικασθέντες βρίσκονται υπό παρακολούθηση και πως μόλις δοθεί η σχετική εντολή θα συλληφθούν. 

Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις και οι αποκαλύψεις εκθέτουν πλήρως την αστυνομία, θέτοντας συγκεκριμένα κρίσιμα ερωτήματα. Γιατί δεν φυλασσόταν ο Χρήστος Παππάς; Γιατί παρά τους ισχυρισμούς των προηγούμενων ημέρων τελικά δεν υπήρχε αστυνομική δύναμη έξω από το σπίτι του; Γιατί κανείς δεν γνώριζε εδώ και 22 ημέρες που βρίσκεται; Γιατί η Αστυνομία επί δύο εβδομάδες έλεγε ότι έχει συγκεκριμένο σχέδιο επιτήρησης των Χρυσαυγιτών κι ότι τους παρακολουθεί στενά ώστε μόλις βγει η απόφαση να γίνει άμεσα σύλληψη και να μη διαφύγει κανείς;

Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι ο γνωστός συνδικαλιστής αστυνομικός Σταύρος Μπαλάσκας, δήλωνε προ λίγων ημερών γελώντας σε τηλεοπτικό πάνελ ότι  «δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μια στο τρισεκατομμύριο να διαφύγει κάποιος Χρυσαυγίτης», ενώ πηγές της ηγεσίας της αστυνομίας ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο στις 14 Οκτωβρίου: «Μόλις ενημερωθούμε αρμοδίως για τα στελέχη της Χρυσής Αυγής που θα πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. θα προχωρήσουν στην άμεση σύλληψή τους».

«Ο Παππάς ξέφυγε κάτω από τη μύτη του Χρυσοχοϊδη γιατί κάποιοι τον βοήθησαν ή γιατί είναι ανίκανος να συλλάβει τον υπαρχηγό των νεοναζί;»

Η εξαφάνιση του Χρ. Παππά, είναι μια ακόμη απόδειξη της δυσανεξίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη στις δημοκρατικές διαδικασίες, επεσήμανε με δήλωσή του ο Χρήστος Σπίρτζης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη. Όπως σημειώνει «το αντισυνταγματικό επιτελικό κράτος Μητσοτάκη τα καταφέρνει μια χαρά όταν είναι να συλλάβει ανήλικα δεκατετράχρονα παιδάκια, χωρίς ουσιαστικές κατηγορίες εναντίον τους και να τα αφήσει για μερόνυχτα στη ΓΑΔΑ».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, υπογράμμισε ότι «ο κ. Χρυσοχοΐδης κατάφερε να χάσει μέσα από τα χέρια του δύο καταδικασμένους νεοναζί εγκληματίες. Το Γιάννη Λαγό που ήδη βρίσκεται στις Βρυξέλλες και τον υπαρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης Χρήστο Παππά». Και κάλεσε τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να απαντήσει ξεκάθαρα εάν «ο Παππάς ξέφυγε κάτω από τη μύτη του γιατί κάποιοι τον βοήθησαν ή γιατί είναι ανίκανος να συλλάβει τον υπαρχηγό των νεοναζί».

Υπουργείο Προστασίας Πολίτη: «Αν παρακολουθούσαμε τον Παππά, θα παρανομούσαμε διπλά»

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει πως «εάν η Αστυνομία παρακολουθούσε με οποιοδήποτε τρόπο τον Χ. Παππά θα παρανομούσε διπλά. Απέναντι σε ένα πολίτη και απέναντι σε ένα κατηγορούμενο». Δηλαδή το υπουργείο με την ανακοίνωσή του διαψεύδει την αστυνομία που το προηγούμενο διάστημα υποστήριξε πως παρακολουθεί τους χρυσαυγίτες. «Τελευταία φορά εμφανίσθηκε στο Τμήμα την 1η Οκτωβρίου 2020, ως όφειλε. Και η Αστυνομία το κατέγραψε και ενημέρωσε, ως όφειλε. Έκτοτε δεν έχει εμφανισθεί. Δεν είχε καμιά τέτοια υποχρέωση, δεδομένου του προαναφερθέντος βουλεύματος. Εάν η Αστυνομία παρακολουθούσε με οποιοδήποτε τρόπο τον Χ. Παππά θα παρανομούσε διπλά. Απέναντι σε ένα πολίτη και απέναντι σε ένα κατηγορούμενο», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Δεικτική ήταν η απάντηση του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη στην ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας. «Μετά την απάντηση που λάβαμε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτρέπει σε παρανομίες το Υπουργείο και την αστυνομία,  γιατί δεν επιτρεπόταν να παρακολουθήσουν τον καταδικασθέντα, ναζιστή, υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής, Χρήστο Παππά, του οποίου η μόνη υποχρέωση ήταν να παρουσιάζεται μια φορά κάθε μήνα στην Ελληνική Αστυνομία, καλούμε  τον κ. Χρυσοχοΐδη να διατάξει την σύλληψη των αστυνομικών που «διακριτικά» βρίσκονταν έξω από το σπίτι του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης και των υπολοίπων καταδικασθέντων στελεχών της», λέει χαρακτηριστικά.