«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάνει ό,τι μπορεί για να υπάρξει μια συμφωνία για τους όρους του προγράμματος της Ελλάδας, αλλά δεν μπορεί να κάνει συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά τις αρχές του και να κλείσει μια υπερβολικά ευνοϊκή συμφωνία για τη χώρα» δήλωσε σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Reuters, η Κριστίν Λαγκάρντ. 

Ads

Αναφορικά με το ελληνικό χρέος σημείωσε ότι η μείωση θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς οι διεθνείς πιστωτές να αναγκαστούν να προχωρήσουν σε απομείωση της ονομαστικής αξίας των δανείων τους – δηλαδή κούρεμα χρέους – ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους δανειστές. 

Η Λαγκάρντ είπε ότι το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να γίνει βιώσιμο χωρίς «κουρέματα», αν και απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τη στρατηγική. «Οι Ευρωπαίοι έχουν δώσει διευκολύνσεις πολύ μακροπρόθεσμα σε πολύ χαμηλά επιτόκια. Πρόσφατα πρότειναν κάποια μέτρα για να μειωθεί ακόμη περισσότερο το άχθος του χρέους», πρόσθεσε. 

«Χρειάζεται να γίνουν περισσότερα και πιστεύουμε ότι αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί εντός ενός μηχανισμού που δεν θα απαιτούσε στην πραγματικότητα κουρέματα, εάν οι μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν πράγματι από την Ελλάδα», κατέληξε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Ads

Η Λαγκάρντ απάντησε και στις επικρίσεις που δέχεται το ταμείο και από επίσημα πλέον χείλη στην ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι το ΔΝΤ προσπαθεί εντατικά να διευθετήσει τις διαφωνίες που υπάρχουν, αλλά έχει περιορισμένα περιθώρια ελιγμών.

«Μας ζητήθηκε να βοηθήσουμε, αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε μόνο με όρους και προϋποθέσεις που έχουν ισορροπία. Με άλλα λόγια δεν μπορούμε να κλείσουμε μια υπερβολικά ευνοϊκή συμφωνία με μια χώρα απλά και μόνο επειδή είναι αυτή η χώρα», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Πρέπει να εφαρμόσουμε τις αρχές που εφαρμόζουμε σε όλες τις χώρες, διότι δανείζουμε χρήματα της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε.