Η Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, δήλωσε πως το ΔΝΤ «θα παραμείνει στο πρόγραμμα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο», εννοώντας χρηματοδοτικά ή συμβουλευτικά. Πάντως το γεγονός πως στη δήλωση εστίασε στην «εμπλοκή με διάφορους τρόπους και διάφορα εργαλεία», όπως χαρακτηριστικά είπε, εκλαμβάνεται από πολλούς ως ένα προμήνυμα για τερματισμό του ρόλου που έχει αυτή τη στιγμή, δηλαδή του χρηματοδότη.

Ads

Ειδικότερα απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το Ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με οικονομική στήριξη ή μόνο με επίβλεψη, η επικεφαλής του Ταμείου δήλωσε:

«Το ΔΝΤ μπορεί ασφαλώς να εμπλακεί  με διάφορους τρόπους, με διάφορα εργαλεία. Θα κάνουμε χρήση όλων των εργαλείων, θα δούμε και όλες τις επιλογές, αλλά σε κάθε περίπτωση θα εμπλακούμε στην Ελλάδα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, τότε θα υπάρξει μια ας πούμε “αποκάλυψη”, η οποία θα γίνει πολύ πιο σαφής στις 21 Ιουνίου. Τότε, θα υπάρξει μια συνάντηση του Eurogroup και θα γίνει σε όλους σαφές το τι εννοώ».

Η συνέντευξη Τύπου παραχωρήθηκε μετά την καθιερωμένη ετήσια συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ με τους επικεφαλής των μεγάλων διεθνών οικονομικών θεσμών (ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και Διεθνή Οργάνωση Εργασίας). Στο περιθώριο της συνάντησης, η Κριστίν Λαγκάρντ συναντήθηκε και κατ’ ιδίαν με την Άνγκελα Μέρκελ.

Ads

Το σενάριο του «βελούδινου διαζυγίου»

Όλες οι πληροφορίες, τόσο από το Βερολίνο όσο και από τις Βρυξέλλες, δείχνουν ότι το επικρατέστερο σενάριο, αν όχι ειλημμένη απόφαση πλέον, είναι της μη χρηματοδοτικής εμπλοκής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Πρόκειται για ένα σενάριο που φαίνεται να βλέπει θετικά και η ελληνική κυβέρνηση η οποία, σταθμίζοντας τα δεδομένα, θεωρεί πως η επίδραση που θα έχει η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στην συμφωνία για το χρέος θα είναι διαχειρίσιμη ενώ, στον αντίποδα, θα εκλείψει ο πιο σκληρός έως τώρα παράγοντας πίεσης υπέρ της διαρκούς λιτότητας.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, κι εάν δεν υπάρξει θεαματική ανατροπή, εκείνο που πλέον αναζητείται είναι η φόρμουλα μιας ομαλής απεμπλοκής – ήτοι, η φόρμουλα με βάση την οποία το ΔΝΤ θα διατηρήσει απλό ρόλο τεχνικού συμβούλου στη μεταμνηνονιακή εποπτεία αλλά, ταυτοχρόνως, θα στείλει κι ένα σήμα μεσοπρόθεσμης έστω βιωσιμότητας του χρέους που θα διασφαλίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και την ομαλή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.