Την έντονη αντίδραση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη προκάλεσαν οι δηλώσεις του συντονιστή του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις διεθνείς ενεργειακές υποθέσεις, Άμος Χόχσταϊν αναφορικά με τον αγωγό που θα μεταφέρει στην Ελλάδα ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Τουρκίας. 

Ads

Ο Χόχσταϊν είχε δηλώσει από την Κύπρο ότι αν προχωρήσει ο αγωγός που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, η Ελλάδα θα γίνει μέρος του προβλήματος αντί της λύσης και ζήτησε τη βοήθεια της κυπριακής ομογένειας ώστε να μην προωθηθεί.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για προκλητικές και σχεδόν απειλητικές δηλώσεις και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα δεν είναι “οικόπεδο” και δεν εκβιάζεται ούτε θεωρεί ότι με τις ενεργειακές επιλογές της γίνεται μέρος κανενός προβλήματος».

«Η επιλογή να στηρίξουμε στο ελληνικό έδαφος έναν αγωγό με ρώσικο φυσικό αέριο είναι εθνικά και οικονομικά ωφέλιμη, ενώ δίνει θετικές λύσεις για τη συνεργασία, την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της περιοχής μας και της Ευρώπης» πρόσθεσε ο υπουργός ΠΑΠΕΝ. 

Ads

«Η νέα ανεξάρτητη Ελλάδα που αναδύεται, είναι πηγή σταθερότητας, ασφάλειας και εμπιστοσύνης για όλους και πρώτα απ’ όλα για τους λαούς. Δύναμη που δείχνει ένα διαφορετικό δρόμο ειρήνης, προόδου, δικαιοσύνης και ισότιμων σχέσεων ανάμεσα στις χώρες» κατέληξε. 

Το ΥΠΑΠΕΝ είχε αντιδράσει ήδη από χθες με στελέχη του να κάνουν λόγο για «ανεπίτρεπτη επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μας».