Αιχμές τόσο για τη στάση των ΗΠΑ όσο και για αυτή της Γερμανίας απέναντι στο οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης άφησε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος δήλωσε πως η Ευρώπη πρέπει να απαρτίζεται από ισότιμες χώρες και «δεν χρειάζεται ούτε ηγεμονία των ΗΠΑ ούτε κυριαρχία της Γερμανίας».

Ads

Σε συνέντευξή του στο ρωσικό Sputnik/RIA ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε ότι βάση της Ευρώπης, είπε, πρέπει να είναι «η ισότητα και η αμοιβαία επωφελής συνεργασία, προς όφελος όλων των λαών, προς όφελος της ευρωπαϊκής ανάπτυξης».

«Σήμερα δεν υπάρχει ισότητα στην Ευρώπη, συμπεριφέρονται στην Ελλάδα σαν αποικία νέου τύπου» είπε ο υπουργός, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση αυτή «απαράδεκτη».

«Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα, που χρειάζεται υποστήριξη για να τελειώσει αυτή η κρίση, όχι να πιέζεται για λήψη μέτρων λιτότητας που οδηγούν σε ύφεση, στον εφιάλτη δηλαδή της ελληνικής κοινωνίας» είπε.

Ads

Σχολιάζοντας δε το νέο κεφάλαιο που άνοιξε με τις επαφές Τσίπρα στη Ρωσία, ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε πως η Ελλάδα και η Ρωσία μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην εγκαθίδρυση σταθερότητας και ασφάλειας στην Ευρώπη «χωρίς τα τείχη του Ψυχρού Πολέμου», όπου η Ρωσία «θα έχει τη θέση που της αξίζει».

«Φυσικά, με τη σχέση που αναπτύσσει με τη Ρωσία, η Ελλάδα ενισχύει το διεθνή της ρόλο και βρίσκεται σε μία πολύ καλύτερη θέση για να δώσει τέλος στην τρομακτική σημερινή κρίση», κατέληξε.