«Η πορεία διεξόδου της χώρας από την κρίση περνάει μέσα από την σκληρή αντιπαράθεση, αν όχι σύγκρουση, με τη γερμανική Ευρώπη». Αυτό υπογραμμίζει σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα «Κεφάλαιο» ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ads

«Το σημερινό γερμανικό κατεστημένο, παρά τις εσωτερικές διαφορές του, είναι ό,τι πιο καταστρεπτικό για την Ελλάδα και συνολικότερα για την ευρωπαϊκή ήπειρο. Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό αντιληπτό στην πράξη τόσο το καλύτερο. Γιατί, χρόνος δεν υπάρχει. Μας έχει τελειώσει», σημειώνει ο Π. Λαφαζάνης.

Κάνει λόγο για «ωμό εκβιασμό των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ που πνίγουν κυριολεκτικά τη χώρα μας και σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό της οικονομίας» και συνεχίζει: «Αυτήν την ώρα απαιτούνται στη χώρα, επειγόντως και χωρίς καμία καθυστέρηση, μεγάλες και τολμηρές επιλογές, εναλλακτικές απέναντι στη γερμανική Ευρώπη».

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει τη λίστα μεταρρυθμίσεων που προτείνει η Αθήνα προς τις Βρυξέλλες επισημαίνει: «Αυτό που μπορώ να πω αυτήν την ώρα είναι ότι η λίστα αυτή δεν πρέπει να βρίσκεται σε αντίθεση με το ριζοσπαστικό πρόγραμμα μας, ούτε να το βάζει στο ‘ψυγείο’. Καμία ‘λίστα’ δεν μπορεί να τεθεί και δεν θα τεθεί, υπεράνω της λαϊκής βούλησης και της λαϊκής κυριαρχίας».

Ads

Και προσθέτει: «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να χαθεί με οικονομικό στραγγαλισμό, ούτε θα πάθει ανακοπή από χρηματοδοτική ασφυξία. Η Ελλάδα έχει πολλούς, βιώσιμους και ρεαλιστικούς εναλλακτικούς δρόμους για να αντιδράσει και μάλιστα να αντιδράσει επιτυχώς. Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα για να απειλεί αλλά είναι βέβαιον ότι η χώρα μας έχει δυνατότητες πολλαπλών επιλογών, ενώ αυτοί που την εκβιάζουν ακολουθούν μόνο μία, πολύ προβληματική και άκρως επικίνδυνη για τους ίδιους».

Διαβάστε επίσης:

Ποτάμι: Η κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά