Η κυβέρνηση εφαρμόζει συνειδητά στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών την «ανοσία της αγέλης». Θεωρεί ότι έχει εκμηδενίσει το πολιτικό κόστος, μετά τις τρομακτικές διαστάσεις που έχει λάβει η πανδημία, και αδιαφορεί για την έξαρση και το ανθρώπινο κόστος που προκαλεί μέσα στις δομές αλλά και τους κινδύνους για την εξάπλωση στη χώρα, γενικότερα. Αρνείται να αποδεχτεί ότι η μόνη και επιβεβλημένη λύση για όλους είναι η αποσυμφόρηση των δομών.

Ads

Η περίπτωση της εγκύου στη Ριτσώνα ανάδειξε συνολικά μια σειρά από ανεπάρκειες στο χειρισμό των υγειονομικών αρχών, ακριβώς επειδή έπρεπε να γεννήσει. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα έμενε στη δομή και θα συνεχιζόταν η διασπορά. Όμως ειδικά σε πολύ πιο επιβαρυμένες δομές φιλοξενίας από τη Ριτσώνα, η διαχείριση του κοροναϊού  είναι μια ωρολογιακή βόμβα, που έχει πολλές διαστάσεις.

Σε κλειστά κοντέινερ τα επιβεβαιωμένα δείγματα;

Ο αναγκαστικός εγκλεισμός μέσα στις δομές προκαλεί την ταχύτατη διασπορά. Σε μια δομή όπως η Μόρια, με τις άθλιες συνθήκες και τον απίστευτο συνωστισμό, η κατάσταση είναι έκρυθμη. Ήδη με την αφαίρεση του ΑΜΚΑ, η κυβέρνηση έχει ήδη στερήσει την υγειονομική περίθαλψη την ώρα που  αρκετές οργανώσεις που συνεισέφεραν σε θέματα υγείας και διέθεταν αντίστοιχη εμπειρία στη διαχείριση μολυσματικών ασθενειών, έχουν αποχωρήσει.

Ads

Οι πληροφορίες του tvxs.gr αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει προμηθευτεί κοντέινερ που τοποθετεί σταδιακά δίπλα στις δομές, όπως στο Σκαραμαγκά ή τον Ελαιώνα, και θα χρησιμεύσουν ως «απομόνωση» όσων νοσήσουν, προκειμένου να μην επιβαρύνουν το σύστημα υγείας και, θεωρητικά, τις δομές. Όμως, στην πράξη, θα είναι πολύ αργά για να απομονωθεί ένα κρούσμα, όταν εμφανίσει συμπτώματα αφού θα έχει ήδη διασπείρει τον ιό με τεράστια ταχύτητα, λόγω των συνθηκών. 

Επικρίσεις από την Κομισιόν

Η κατάσταση προκαλεί επικριτικά σχόλια στην Ευρωπαική Ένωση καθώς την Πέμπτη η Επίτροπης Εσωτερικών υποθέσεων Yiva Johanson, με αφορμή τα τελευταία κρούσματα, ανέφερε ότι έχουν δοθεί ήδη 35 εκατ. ευρώ στην ελληνική κυβέρνηση για μεταφορά ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού σε ξενοδοχεία από τα υπερπλήρη και ακατάλληλα camps. 

Προβληματική η φύλαξη από ιδιώτες

Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι η φύλαξη από ιδιωτικές εταιρίες. Η Νέα Δημοκρατία έχει ενισχύσει αυτή την πρακτική  και μάλιστα, με σειρά από απευθείας αναθέσεις την περίοδο των έκτακτων μέτρων του κοροναϊού. Όμως όταν σε μια δομή εξαπλωθεί ο COVID-19, η φύλαξη αποκτά ιδιαίτερα σύνθετα χαρακτηριστικά που μόνο εκπαιδευμένοι αστυνομικοί μπορούν να διαχειριστούν και όχι το ανειδίκευτο προσωπικό των εταιριών φύλαξης. Τα επεισόδια που προκλήθηκαν από το τελευταίο κρούσμα, υπενθυμίζουν τον κίνδυνο εμφατικά και τις απρόβλεπτες διαστάσεις που μπορεί να έχει η δυσαρέσκεια εγκλεισμένων που υπόκεινται αναγκαστική «ανοσίας της αγέλης». 

Σε κάθε περίπτωση η λογική της σκληρής καραντίνας στις δομές φιλοξενίας, εκτός από ζήτημα ακραίας πολιτικής προσέγγισης είναι ανεπαρκής και στην πράξη καθώς σε αυτή εργάζεται προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων, που πλέον καθίσταται ευάλωτο ενώ, ταυτόχρονα, είναι δυνητική πηγή εξάπλωσης του κοροναϊού. Η κυβέρνηση δεν δημιουργεί απλώς εστίες έξαρσης του ιού μέσα στις δομές αλλά αναλαμβάνει τεράστιο ρίσκο για την εξάπλωση του κοροναϊού στη χώρα.