Να ψηφιστεί την Πέμπτη, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, η δημόσια πρόσκληση για το PSI, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η ρήτρα συλλογικής ευθύνης (CACS), αποφάσισε το σημερινό υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο έγινε ενημέρωση για τις αποφάσεις του Eurogroup. Παράλληλα, το υπουργικό ενέκρινε και το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει όλες τις «προαπαιτούμενες ενέργειες» για την εφαρμογή του νέου μνημονίου. Στην εισήγησή του, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος χαρακτήρισε τη συμφωνία στις Βρυξέλλες ως «μεγάλο βήμα, καθοριστικής σημασίας» για τη χώρα, δηλώνοντας παράλληλα πως «εάν εφαρμοσθεί αποτελεσματικά το πρόγραμμα, το 2013 θα αρχίσει σταδιακά η ανάπτυξη».

Ads

 
Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αποφασίστηκε να ψηφιστεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για το PSI, με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος. Η διαδικασία της δημόσιας προσφοράς αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 12 Μαρτίου.

Το νομοσχέδιο για τους «κανόνες τροποποιήσεως τίτλων, εκδόσεως ή εγγυήσεως του Ελληνικού Δημοσίου με συμφωνία των Ομολογιούχων» (PSI) κατατέθηκε, μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού, στη Βουλή. Αύριο, Τετάρτη, εισάγεται προς συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών.
 
Επιπλέον, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε και το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει όλες τις «προαπαιτούμενες ενέργειες», ζητήματα σχετικά με τα δημοσιονομικά μέτρα, τη δημοσιονομική και φορολογική διοίκηση, συνταξιοδοτικές και ασφαλιστικές διατάξεις και τον πρόσθετο προϋπολογισμό, καθώς επίσης και τροπολογίες για τα ερευνητικά ιδρύματα. Με τον χαρακτήρα του επείγοντος το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα ψηφιστεί την επόμενη Τρίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος εξέφρασε τη θέση ότι στην αυριανή συζήτηση στη βουλή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την ΕΛΣΤΑΤ δεν θα πρέπει να επικρατήσουν υψηλοί τόνοι και, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συμφώνησαν όλοι ότι πρέπει να υπάρξουν χαμηλοί τόνοι.
 
Λ. Παπαδήμος: Ανάπτυξη το 2013 με το νέο πρόγραμμα

Ads

Η συμφωνία και οι αποφάσεις του Eurogroup είναι «μεγάλο βήμα», καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της χώρας, τόνισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ξεκινώντας την ενημέρωση των μελών του υπουργικού συμβουλίου. Πρόσθεσε ότι «η έγκριση του οικονομικού προγράμματος και η συμφωνία του PSI ήταν ο κύριος στόχος της οικονομικής πολιτικής και γι’ αυτό έγινε πολλή δουλειά».
 
Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία του πως «εάν εφαρμοσθεί αποτελεσματικά το πρόγραμμα, το 2013 θα ξεπεραστούν τα προβλήματα και θα αρχίσει σταδιακά η ανάπτυξη».
 
Ο κ. Παπαδήμος επισήμανε ότι «πολλοί προέβλεπαν εμπλοκή και αποτυχία, αλλά ευτυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν», ενώ προέβλεψε ότι με τις αποφάσεις που ελήφθησαν θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη προς τη χώρα.
 
Απευθυνόμενος στους υπουργούς, τόνισε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να γίνουν πολλά και να επιτευχθούν οι άμεσοι στόχοι, χωρίς καθυστερήσεις.
 
Ο πρωθυπουργός εξήγησε ακόμη ότι η μείωση του χρέους από 129% που προβλέπουν οι σχετικές εκθέσεις το 2020, θα μειωθεί τελικά στο 120,5%, με συμβολή κατά 4,6% από το δημόσιο τομέα των κρατών-μελών και 3,7% από τον ιδιωτικό τομέα.

«Όχι» από το ΛΑΟΣ στον εφαρμοστικό νόμο
 
To ΛΑΟΣ αποφάσισε να καταψηφίσει τον εφαρμοστικό «εκτός κι αν υπάρχουν πράγματα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του κόμματος» σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του, Γιώργου Καρατζαφέρη μετά την αποψινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, όπου συζητήθηκε το θέμα.
 
Εξέφρασε επιφυλάξεις για το εάν και εφόσον μπορεί η παρούσα κυβέρνηση να υλοποιήσει τις προβλέψεις της συμφωνίας «όχι με λάθος τρόπο», ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της.
 
Έκανε λόγο για λαθεμένους χειρισμούς και έλλειψη σθένους, καθώς και για έλλειμμα στην διαπραγμάτευση από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, τα οποία, σύμφωνα με τον κ. Καρατζαφέρη, «οδήγησαν σε αποτελέσματα τα οποία θα βασανίζουν για πάρα πολλά χρόνια τον ελληνικό λαό και θα βάλουν σε μεγάλη δοκιμασία την Ελλάδα και την ύπαρξη αν θέλετε, αδέσμευτου και ελεύθερου κράτους».
 
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εξέφρασε επίσης φόβους ότι «ο κ. Παπαδήμος, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Παπανδρέου δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν τίποτε από αυτά που θα εξασφάλιζε αύριο μία θετική πορεία για τον τόπο».