«Εργαστήρι» για την «κατάρρευση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου και την παγίωση νεοφιλελεύθερων συνταγών που είναι ατελέσφορες», χαρακτηρίζει την Ελλάδα η ανεξάρτητη βουλευτής και πρώην υπουργός Εργασίας του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη, υπογραμμίζοντας πως το νέο μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος.

Ads

 
«Δεν αποτελούν μονόδρομο μέτρα και πολιτικές που ναρκοθετούν τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας και καθιστούν μη βιώσιμη τη διαχείριση του χρέους», παρατήρησε η κ. Κατσέλη. Παρέπεμψε επίσης σε δηλώσεις του επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χ. Σβόμποντα και του υποψήφιου των Σοσιαλιστών στις γαλλικές Προεδρικές εκλογές, Φ. Ολάντ, οι οποίες όπως είπε, επιβεβαιώνουν ότι τα μέτρα που περιλαμβάνει το νέο μνημόνιο «εντείνουν την ύφεση, διευρύνουν τα ελλείμματα, διαλύουν τη κοινωνική συνοχή και αντιστρατεύονται την εξυπηρέτηση του χρέους ακόμα και μετά το PSI».
 
Σύμφωνα με την κ. Κατσέλη, η απόφαση των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών να αποστείλουν στην Ελλάδα μια «εναλλακτική τρόικα» ώστε, σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες και κοινωνικούς θεσμούς, να επεξεργαστεί ένα εναλλακτικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, επιβεβαιώνει την ανάγκη για ένα «Εθνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης της Ελληνικής Οικονομίας».