Οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν περί αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), το οποίο συνεδριάζει το μεσημέρι υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ads

Απάντηση στον Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να δώσει εντός της ημέρας, κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Κυβερνητικές πηγές, πάντως, σε ένα πρώτο σχόλιο, εκτίμησαν ότι ο Ερντογάν απευθυνόταν σε ένα ακροατήριο με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, άρα η ομιλία ήταν κυρίως για εσωτερική κατανάλωση και στόχος του ήταν να τον ακούσουν οι κεμαλιστές.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει συνηθίσει τον δυτικό κόσμο σε αιφνίδιες εκρήξεις αναθεώρησης και εν συνεχεία σε αναδιπλώσεις» σχολίασε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν.

Ads

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ,  απέδωσε την κίνηση Ερντογάν στις πιέσεις που δέχεται στο εσωτερικό με τον μετασχηματισμό του κράτους, από κοσμικό κράτος σε λαϊκό Ισλάμ, αλλά και στη μεγάλη αναστάτωση που υπάρχει στα σύνορα της Τουρκίας και την ανησυχία της Άγκυρας για τη γεωγραφία της περιοχής.
 
Δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να συνδέεται η στάση του Τούρκου προέδρου και με την υπόθεση των 8 στρατιωτικών που μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου  προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη και ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.