Από την Τζακάρτα έως το Τορόντο τα διεθνή ΜΜΕ μιλούν για «ταμάμ», «αρκετά» ή «εντάξει» – το νέο σλόγκαν που προσέφερε ο ίδιος ο Ερντογάν στο σύνολο της τουρκικής αντιπολίτευσης. Την προηγούμενη Τρίτη στην Εθνοσυνέλευση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος από το 2002 τόλμησε να πει πως «όταν το έθνος μας μας πει ‘αρκετά’ τότε θα αποχωρήσουμε!».

Ads

Μέσα σε μια ώρα μόνο στα social media το hashtag #tamam έσπασε κάθε ρεκόρ, όχι μόνο στην Τουρκία αλλά σε όλο τον πλανήτη. Την Τετάρτη το μεσημέρι οι χρήστες που είχαν χρησιμοποιήσει το #tamam, δηλαδή όλοι εκείνοι που θέλουν να φύγει ο Ερντογάν, ήταν ήδη δυο εκατομμύρια. Καθόλη την Τετάρτη, το Παλάτι σιωπούσε. Την ώρα που εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας ο Ερντογάν συγκαλεί κανονικά τρεις συσκέψεις και εμφανίζεται τουλάχιστον σε τέσσερις ζωντανές εκπομπές σχεδόν σε όλα τα κανάλια. Επομένως η Τετάρτη ήταν μια μέρα ήρεμη, ειρηνική και χωρίς εντάσεις στην Τουρκία.

Οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι είχαν θέσει ένα μεγάλο στόχο. Ήταν ο ίδιος ο Ερντογάν που έθεσε τον στόχο αυτό στην δική του ομάδα. Καταρχάς, η εξουσία προσπάθησε να κινητοποιήσει όλους τους οπαδούς της για να απαντήσουν στο twitter. Έλεγαν «ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ», κάτι που σημαίνει ότι ο Ερντογάν θέλησε να διεκδικήσει την κυριαρχία του. Μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης αυτοί ήταν περίπου 200.000, όμως ξαφνικά μειώθηκαν στις 70.000. Αυτό γιατί οι διαχειριστές του twitter είχαν διαγράψει τα bot δηλαδή τους ψεύτικους λογαριασμούς που ξαφνικά έστελναν μαζικά δεκάδες μηνύματα.

Διαβάστε επίσης: «Από την ουτοπία του Γκεζί στο πραξικόπημα: ένα οδοιπορικό στην σύχρονη Τουρκία» του Ευάγγελου Αρεταίειου

Ads

Κατόπιν οι αρμόδιοι κατηγόρησαν τα μέλη του #tamam. «Είστε υποκινούμενοι από ξένες δυνάμεις, από την αδελφότητα του Γκιουλέν και από το PKK, από τους προδότες του έθνους». Οι ίδιοι μάλιστα υποστήριξαν ότι πρόκειται για bot, ως ειδικοί επί του θέματος. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα μέλη του ταμάτ είναι «ήρωες του πληκτρολογίου». Όμως ξεχνούν ότι οι οπαδοί του «συνεχίζουμε» είναι της ίδιας κάστας.

Το αποκορύφωμα της ανοησίας καταγράφηκε από τον Αμπντουλκαντίρ Σελβί, επίσημο εκπρόσωπο της εξουσίας και αρθρογράφο της δημοφιλούς εφημερίδας Hurriyet. «O Πρόεδρος Ερντογάν είναι τόσο μεγαλόπρεπος και ισχυρός που δημιούργησε ακόμη και το σύνθημα της αντιπολίτευσης», έγραψε την Πέμπτη με πολύ σοβαρό ύφος.

Το ταμάμ φυσικά και δεν είναι το πρώτο λάθος του Ερντογάν. Την εβδομάδα που πέρασε ανακοίνωσε ότι «τι θα κάνετε λοιπόν αφότου θα έχετε ανατρέψει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;» Αυτή η πιθανότητα είναι πια όλο και περισσότερο στο επίκεντρο της συζήτησης.

Στις 18 Απριλίου ο Ερντογάν προκήρυξε πρόωρες εκλογές στις 24 Ιουνίου. Έκτοτε έχασε κάθε ευκαιρία στην πολιτική σκηνή. Αυτό συνέβη επειδή διαμορφώθηκε ενταντίον του ένα μέτωπο από την αντιπολίτευση και όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν μπορεί ακόμη να κερδίσει το 51% των ψηφοφόρων. Επιπλέον, το εκλογικό του αφήγημα θυμίζει περισσότερο έναν ηγέτη της αντιπολίτευσης καθώς υπόσχεται περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη δικαιοσύνη και περισσότερη ελευθερία στα χρόνια που έρχονται, παρά το γεγονός ότι είναι στην εξουσία εδώ και 16 χρόνια.

Το μείζον ερώτημα που τίθεται στις έξι εβδομάδες που υπολείπονται μέχρι τις εκλογές είναι η στάση που θα κρατήσουν οι Κούρδοι ψηφοφόροι όπως και εκείνη του υποψηφίου τους, του Σελαχαντίν Ντεμιρτάς, που παραμένει φυλακισμένος για περισσότερο από ένα χρόνο τώρα. Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών και οι γενικές εκλογές θα διεξαχθούν την ίδια ημέρα, στις 24 Ιουνίου.

Εάν το κόμμα των Κούρδων και της Αριστεράς (HDP) δεν καταφέρει να περάσει το εκλογικό κατώφλι του 10%, περισσότερο από το 70% των εδρών θα περάσουν στο κυβερνόν κόμμα. Επίσης οι Κούρδοι ψηφοφόροι μπορεί να μποϋκοτάρουν τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που προγραμματίζονται για τις 8 Ιουλίου.

Στις δυο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις το HDP απέσπασε το 13% και το 11% της κάλπης. Ο Ερντογάν έχοντας επίγνωση του κινδύνου παίρνει τα μέτρα του: «Φαίνεται ότι υπάρχουν άνθρωποι που θα με ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές, όμως αρνούνται να ψηφίσουν το κόμμα μας στις γενικές. Είναι Φαρισαίοι!» Στόχος είναι τα μέλη αλλά και οι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος.

Τέλος, σε κοινή δήλωση, ο ΟΑΣΕ, ο ΟΗΕ και η Ουάσιγκτον ανέφεραν ότι «εκλογές υπό καθεστώς εκτάκτου ανάγκης δεν μπορούν να είναι δίκαιες, ανεξάρτητες και ελεύθερες». Πρέπει εξίσου να σημειωθεί πως ένα μέρος της τουρκικής κοινής γνώμης εκτιμά ότι «ο φασίστας Ερντογάν δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την εξουσία και όταν καταλάβει ότι θα χάσει στον δεύτερο γύρο, θα ακυρώσει τις εκλογές». «Υπάρχει εξίσου και ο κίνδυνος ενός εμφυλίου πολέμου ή μιας επιχείρησης εκτός συνόρων, όπως μια απόβαση εναντίον κάποιου γειτόνου μας», λένε.