Για την αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη γαλλική πρωτεύουσα για τα εγκαίνια της έκθεσης «Παρίσι-Αθήνα: Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας».

Ads

«Θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ με τον πρόεδρο Μακρόν και αύριο το πρωί θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Κατευθυνόμαστε μία ουσιαστική εμβάθυνσης συμμαχίας με τη Γαλλία. Κάντε λίγο υπομονή. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως είναι επιτακτική η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ», είπε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση που αφορούσε την αμυντική συμφωνία των δύο χωρών η οποία αναμένεται να περιλαμβάνει την αγορά φρεγατών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι: «Η πρόταση Μακρόν για ευρωπαϊκό στρατό είναι μία ώριμη πλέον πρόταση. Είμαστε πλέον καθ’ ύλην αρμόδιοι να ασχοληθούμε με την ασφάλεια της περιοχή μας. Η Ευρώπη έχει την υποχρέωση, εφόσον το επιθυμεί να μπορεί να δρα αυτόνομα. Εάν κρίνουν τα κράτη – μέλη της Ευρώπης ότι υπάρχουν ζωτικά συμφέροντα της Ευρώπης τα οποία πρέπει να υπερασπιστεί».

Και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να απαιτούμε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη χωρίς να είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε στήριξη και είμαστε σε θέση να το κάνουμε, καθώς ξοδεύουμε άνω του 2% του ΑΕΠ στην άμυνα. Για παράδειγμα: Εμείς επιλέξαμε να αγοράσουμε αεροσκάφη Ραφάλ από τη Γαλλία».

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία θα περιλαμβάνει εκτός από την προμήθεια έξι επιπλέον αεροσκαφών Rafale, την απόκτηση τριών φρεγατών τύπου Belharra, τριών κορβετών Gowind, την αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ, αλλά και ένα σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας, στο πλαίσιο του οποίου η Γαλλία θα δεσμεύεται ουσιαστικά να βοηθήσει την Ελλάδα σε περίπτωση επίθεσης.