Τη διαμαρτυρία της Αθήνας προκάλεσε η απόφαση της Άγκυρας να ανοίξει τα Βαρώσια, το παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου στην Κύπρο. 

Ads

Για «προκλητική ενέργεια που παραβιάζει τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και συγκρούεται με το πρόσφατο κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε.» έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, αλλά και με χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού καταδίκασε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο αυτή την απόφαση της Τουρκίας. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στη διάρκεια της οποίας εξέφρασε την στήριξή του στην Κυπριακή Δημοκρατία και στις ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει για το θέμα αυτό», πρόσθεσε. 

«Ένα είναι βέβαιο: η Τουρκία οφείλει να κάνει ένα βήμα πίσω. Αν δεν το κάνει, το θέμα θα απασχολήσει τους Ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης – 16ης Οκτωβρίου 2020, καθώς θα τεθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και, φυσικά, την Ελλάδα», είπε ακόμη. 

Ads

Την ενόχλησή του εξέφρασε και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη συνάντησή που είχαν στην Μπρατισλάβα, στο περιθώριο του Globsec Forum.