«Δωράκι» 2 εκατ. ευρώ σε ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ φέρεται να έδωσε η εταιρεία FOCUS του Μιχάλη Ζολώτα, φίλου και συνεργάτη του πρώην ισχυρού άνδρα της Marfin-Laiki, Ανδρέα Βγενόπουλου, κατά την περίοδο 2007-2008, σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», η οποία επικαλείται τα στοιχεία από τις έρευνες των ανακριτριών για την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας.

Ads

 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΑΚΕΛ πήρε συνολικά 1,5 εκατ. ευρώ. Η πρώτη δόση ήταν 1 εκατ. και δόθηκε μέσω λογαριασμού οffshore εταιρείας στη Λευκωσία, ενώ το υπόλοιπο μισό εκατ. δόθηκε μέσω λογιστικού – ελεγκτικού γραφείου. Το ΔΗΣΥ έλαβε το ποσό των 500.000 ευρώ σε δέκα εμβάσματα των 50.000 ευρώ.
 
«Εφόσον αποδειχτεί ότι οι 500.000 ευρώ που είχε δεχθεί ως εισφορά ο ΔΗΣΥ πριν τις προεδρικές εκλογές του 2008 προέρχονταν από την εταιρεία “Focus”, η απόφαση του ΔΗΣΥ είναι ότι, παρά το ότι δεν έχει αυτή τη δυνατότητα, ηθικά επιβάλλεται να βρει τρόπο και να επιστρέψει τα χρήματα στους καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας, από την οποία η εταιρεία αυτή είχε λάβει τεράστια χρηματοδότηση χωρίς τις απαραίτητες εξασφαλίσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου.
 
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριακού, κάλεσε τους καταγγέλλοντες να αποδείξουν τις κατηγορίες τους. Όπως είπε το συγκεκριμένο θέμα επανέρχεται συνεχώς και έχει διερευνηθεί κατά πόσο προκύπτει σχέση του ΑΚΕΛ με την εταιρεία FOCUS, χωρίς να προκύπτει, όπως είπε, οτιδήποτε. «Λένε ότι το άτομο που πήρε λεφτά από την FOCUS είναι μέλος του κόμματος», ανέφερε και διερωτήθηκε: «Όποιος κάνει δουλειά, σημαίνει ότι τα λεφτά που παίρνει καταλήγουν στο κόμμα στο οποίο ανήκει».
 
Να δώσουν εξηγήσεις ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για τα εκατομμύρια της FOCUS, ζήτησε ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου. «Yπήρξαν ένοχα δωροληψίας από επιχειρηματία που σχετίζεται με την άλωση και κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου και επέδειξαν ευθυνόφοβο συμπεριφορά απαράδεκτη και κατακριτέα για πολιτικά κόμματα που επαγγέλλονται την διαφάνεια, την εντιμότητα, την πολιτική διαφάνεια και την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος» ανέφερε.

«ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ αποδεικνύουν, για άλλη μια φορά, ότι είναι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος» αναφέρει με ανακοίνωσή της η Συμμαχία Πολιτών και ζητά την άμεση παρέμβαση του γενικού εισαγγελέα. Ο γενικός γραμματέας των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, δήλωσε ότι η αποκάλυψη της εφημερίδας «Πολίτης» αφήνει εκτεθειμένα τα δύο μεγάλα κόμματα, οι ηγεσίες των οποίων πρέπει να δώσουν εξηγήσεις. Απαιτούμε, τόνισε ο κ. Περδίκης, να γίνει διερεύνηση της υπόθεσης.