Σαφείς αποστάσεις από τις κυρίαρχες θέσεις και πολιτικές της κυβέρνησης και του κόμματος που εκπροσωπεί στο ευρωκοινοβούλιο πήρε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

Ads

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ «Απευθείας» για το προσφυγικό αλλά και εν γένει τις «ευρωπαϊκές αξίες», είπε πως «οι ακραίες φωνές θα πρέπει να σταματήσουν, θα πρέπει να εξαλειφθούν».

«Οι νοοτροπίες Όρμπαν και Σαλβίνι είναι βήματα πίσω και όχι μπροστά», δήλωσε την ώρα που το σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση για το προσφυγικό είναι ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση, βαφτίζοντας αυθαίρετα τους πρόσφυγες – μετανάστες, δυσκολεύοντας την παροχή ασύλου και κάνοντας το «βίο αβίωτο» σε όσους πρόσφυγες φτάνουν στην Ελλάδα.

«Πρέπει να προστατεύσουμε τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες», τονίζοντας πως θα πρέπει να παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και βοήθεια σε όλους τους ανθρώπους, χωρίς εξαιρέσεις.

Ads

Όταν του επισημάνθηκε πως πολλοί στην κυβέρνηση δεν συμφωνούν με αυτή τη θέση, καθώς με σχετική απόφαση στερείται από τους πρόσφυγες το ΑΜΚΑ και ακολούθως εμποδίζεται η περίθαλψή τους, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος τόνισε πως «δεν θα σχολιάσει κάτι άλλο: Ανθρωπιστική βοήθεια σε όλους». «Εμένα ρωτήσατε και εγώ σας απαντάω», είπε, «αδειάζοντας» τις ακραίες φωνές της κυβέρνησης.