Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές αρχές για την Λήμνο, η βλέννα που μολύνει τα ύδατα της θάλασσας του Μαρμαρά στη Τουρκία, έφτασε στις ακτές του νησιού.

Ads

Μάλιστα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο Κώστας Σκρέκας αποφάσισαν να στείλουν κλιμάκιο επιθεωρητών.

Οι τοπικές Αρχές της Λήμνου, σημειώνουν πως υπάρχουν διάσπαρτες κηλίδες στο θαλάσσιο χώρο Βόρεια, Ανατολικά και Δυτικά καθώς και σε ακτές του νησιού.

Οι επιθεωρητές θα επισκεφθούν αύριο τη Λήμνο, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν υπάρχει ρύπανση στις ακτές του νησιού και να προχωρήσουν σε δειγματοληψία, η οποία θα αποσταλεί στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», όπου θα διενεργηθούν οι απαιτούμενες αναλύσεις. Παράλληλα, έχουν ληφθεί ήδη δείγματα που εστάλησαν για ανάλυση σε εργαστήριο στην Αθήνα για να διαπιστωθεί η ασφάλεια των υδάτων κολύμβησης.

Ads

Επιπλέον, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνο Αραβώση θα μεταβούν το Σάββατο στη Λήμνο για να κάνουν αυτοψία στις παραλίες του νησιού και να επιβλέψουν τις δειγματοληψίες που θα πραγματοποιήσει το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας, δύτες του οποίου θα βουτήξουν ανατολικά της Λήμνου.

Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενημερώνεται από τους Δρ. Σωτήρη Ορφανίδη, Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε) και τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ωκεανογραφίας και θαλάσσιων Βιοεπιστημών, Γιώργο Τσιρτσή, και Θαλάσσιας Τηλεπισκόπισης, Κώστα Τοπουζέλη για την εικόνα που παρουσιάζει το Βόρειο Αιγαίο, όπως καταγράφεται επίγεια και δορυφορικά.

Σκοπός της έρευνας είναι να διερευνηθεί αν και κατά πόσο το υπό έλεγχο φαινόμενο ευτροφισμού, που παρατηρείται στη θάλασσα της Λήμνου, συνδέεται με το ζήτημα πλαγκτονικής βλέννας που παρουσιάζεται σε έντονο βαθμό στη θάλασσα του Μαρμαρά.